Sattler: BiH je na samom repu integracija u EU

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler smatra da odluka da se ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije poštena, ali da se ipak treba uzeti u obzir činjenica da je 25 država EU bilo čvrsto uz Balkan, njegovu evropsku perspektivu te da je debata Evropskog vijeća o tom pitanju bila dosta napeta.

Bosna i Hercegovina 05.11.2019 | 10:48
Sattler: BiH je na samom repu integracija u EU
Govoreći o finansijskoj konstrukciji za Koridor 5C, u razgovoru za Dnevni avaz kazao je da je riječ o 335 kilometara moderne ceste.

"Jedna trećina te dionice već je završena. Za druge dvije trećine osiguran je novac i ta saobraćajnica bi se trebala završiti u narednih pet do 10 godina", naglasio je.

Međutim, ističe da to ne znači da će put sutra biti gotov, jer ima veoma zahtjevnih dionica, poput tunela Prenj.

"Od 800 miliona eura bespovratnih sredstava, koje je Evropska unija obećala zapadnom Balkanu za period 2018. - 2020. godina, vašoj je državi pripalo više od 200 miliona, što je najveći iznos i BiH je tu jedna pozitivna priča. No, taj novac, kao i još mnogo projekata u vrijednosti od skoro milijardu eura čeka konstituiranje vlasti", kazao je.

Govoreći o formiranju vlasti, kazao je da kao predstavnik EU ima i ovlasti da posreduje i pomaže u gradnji dijaloga i povjerenja.

"Spreman sam to i raditi, ali treba spremnost lidera da se napredak postigne. Posredovanje ima smisla samo ako postoji volja da se nađe rješenje. Niko u Briselu ne razumije, a posebno ne razumiju građani BiH, zašto treba toliko vremena da se vlast konstituira", kazao je.

Ipak, naglašava, u posljednjih nekoliko sedmica ima naznaka napretka na tom polju te da se vrše intenzivne konsultacije i u međunarodnoj zajednici.

"Potreban je kompromis koji će svima donijeti dobro. A da bi se to desilo, neophodni su ustupci, koji uopće ne znače slabost, već su odraz pragmatičnosti", istakao je.

Dok to ne bude, dodao je, skoro milijardu maraka evropskog novca čeka da u Parlamentu bude odobreno, a odobrenja nema dok se vlast ne formira.

"I još toliko novca drugih investitora čeka. Pred poslanicima su dvije milijarde maraka vrijedni projekti koji čekaju dogovor političkih lidera. Cijelo okruženje BiH napreduje, samo ste vi zastali, Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU", poručio je.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jok bre

05.11.2019 10:51

Šta će nama EU, idemo mi sa našom bratskom Srbijom u ruski savez, Rusi su naši prijatelji??

ODGOVORITE
Name

Masaža

05.11.2019 12:27

Ma da Rusi su uložili u Rafineriju. I ulazu napore da što više odnesi

Name

Предраг

05.11.2019 19:37

Шта ће нам европске интеграције? Ићи сада у ЕУ је исто као 1948. године ићи у четнике. Пропала ствар.

ODGOVORITE
Name

Da ali

06.11.2019 17:21

Isto tako i EU na samome repu da postane bitan faktor u svijetu, uprabo zahvaljujuci odnosu prema zapadnom balkanu. Pa ti sada razmisli!

ODGOVORITE