Институција Владе у центру скандала због мобинга

Запослени оптужују директорку Мирјану Лукач за „дугогодишње психолошко малтретирање“, тврдећи да су нарочито на мети труднице и породиље, директорка одговара да је она жртва „обрнутог мобинга“ и да је хајку покренуло двоје запослених уочи њеног реизбора.

Република Српска 05.11.2019 | 07:57
Институција Владе у центру скандала због мобинга
Да у Џендер центру, тијелу Владе РС, чија је мисија равноправност полова и заштита права жена, ситуација није нимало идилична, прича се већ мјесецима, а да нису у питању само приче потврдила је недавно институција Омбудсмана за људска права БиХ. Након жалби запослених, махом жена, институција је оцијенила да се ради о мобингу, па је предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу послала препоруку да „одмах предузме мјере са циљем елиминације и превенције мобинга у Џендер центру“.

Из Џендер центра одговарају да је Омбудсман навео „низ неистина“, уз изричит захтјев да одмах са сајта уклоне саопштење под насловом „Мобинг у Џендер центру“, као и да „преиспитају“ наводе из препоруке.

– Не пада нам на памет да то учинимо. Све што смо навели утврђено је у поступку, који је водио наш сарадник Предраг Радосављевић, врхунски професионалац и доктор правних наука – каже за Српскаинфо омбудсман Љубинко Митровић.

Мобинг
Директорка Џендер центра Мирјана Лукач одговара да се мобинг може утврдити само на суду и да Омбудсман нема никакве доказе за своје тврдње. Запријетила је да ће данас, пред сједиштем Омбудсмана, организовати конференцију за новинаре.

– Доћи ћу са својим сарадницима и њиховом дјецом, па нек кажу да ли их малтретирам! Преврнућу небо и земљу да докажем да су све то инсинуације – каже Мирјана Лукач за Српскаинфо.



Све је почело још у јануару, када су запослени у Џендер центру, анонимно, послали на 9 адреса допис са бројним жалбама на понашање директорке. Између осталог, обратили су се и предсједници РС Жељки Цвијановић, члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Омбудсману БиХ и синдикатима.

У допису, који је у посједу Српскаинфо, они тврде да директорка вријеђа и омаловажава запослене, говорећи како су неспособни, па ће она „све радити сама“. Ипак, кажу, директорка прави проблем кад год неко иде на годишњи одмор или боловање, а „нарочито јој сметају породиљска боловања и боловања ради његе болесног дјетета“. Додају да она „јавно користи простачке и вулгарне изразе“ у којима „посебно вријеђа мајке, труднице и породиље“.

Колегијуми
Жалили су се и на вишесатне колегијуме, који знају потрајати и до 20 часова, „све док неком не позли“, па су неколико пута радници завршавали у хитној. Колегијуми се, по њиховим тврдњама, своде на „хистеричне монологе“ директорке,  често и о приватним стварима.

– Цијели колектив је знао бити ангажован око њених приватних ствари, као што су откуп стана или аплицирање за стипендију за њену кћерку – наводи се у писму.

Кап је прелила чашу у децембру прошле године, када је директорка затражила од запослених да јој предају кључеве канцеларија, рекавши им да више не долазе на посао, јер је од Владе тражила да Џендер центар буде укинут.

– Изложени смо вишегодишњем психолошком малтретирању. У посљедњих пет година свако је у неком периоду био под већим или мањим мобингом. Већ годину дана двије раднице су изопштене из колектива и не дају им се никакви задаци – наводи се у допису.

Активисткиње ћуте

Према сазнањима Српскаинфо, једна од радница у „изолацији“ је бивша директорка Џендер центра Споменка Крунић.

Српскаинфо је контактирала неколико организација које се баве правима жена, али нико од активисткиња, мада су потврдиле да знају за проблеме у Џендер центру, није желио да јавно говори о томе. На зид ћутања смо наишли и када смо контактирали неке од запослених у Центру, као и раднице које су раније овдје радиле. Неколико саговорница нам је, међутим, потврдило да су наводи из писма тачни.



Директорка Мирјана Лукач тврди да су све то неистине и да је она само тражила рад, ред и дисциплину.

– Дешавало се да одем на службени пут, а да поједини радници дођу на посао у девет, а оду у десет сати. Дешавало се да оду на боловање, а раде у својим невладиним организацијама, да ми кажу „нећу на службени пут“ или „нећу то да урадим“. Онда сам им рекла: “У реду, дајте ми кључеве, све ћу радити сама” – каже Лукачева.

Контрапријава
Додаје да је запосленима доносила литературу, између осталог и о томе како да васпитавају дјецу, а „испало је да их психички малтретира“.

– Жалили су се да, док је директорка била Споменка Крунић, никад нису имали колегијуме, сад испада да су им колегијуми напорни – каже Лукачева.

Додаје да је само једном замолила сарадницу да прати конкурс за стипендију како њена кћерка не би пропустила рок, „али јој ни то нису урадили“.

– Ја ћу пријавити обрнути мобинг. Овдје је изложена и моја породица и моја кћерка, која је одлична студенткиња у Београду. Шта би било да моје дијете има проблем с дрогом, па да сам затражила помоћ – каже Лукачева.

Лукач: Троје радника добровољно написало да мобинга нема

Након што је сазнала за анонимно писмо, директорка Џендер центра је, како је потврдио и Омбудсман, тражила од радника да се изјасне о наводима из тог писма. Омбудсман је оцијенио да се то може окараткерисати као притисак и „виктимизација према лицима која су у доброј вјери пријавила или намјеравају да пријаве дискриминацију“.

Мирјана Лукач тврди да је истина другачија и да је након анонимног писма троје радника, међу којима је и једна породиља и један радник који има болесно дијете, самоницијативно затражило да напишу супротну причу.

– Сами су ми рекли: “Директорка, то нема смисла. Ево, написаћемо са колико се разумијевања односите према нама и како се поштују наша права” – каже Лукачева.

И омбудсман Митровић нам је потврдио да у Џендер центру има и „сасвим другачијих прича од оних о мобингу и дискриминацији.“

“Одлучује СНСД”

Саговорница Српскаинфо, добро упућена у ситуацију у Џендер центру, потврдила је да су наводи из писма и из саопштења Омбудсмана БиХ тачни, али сумња да се конфликт може ријешити институционалним путем.

– Мирјана Лукач је кадар СНСД, а зна се да у РС о свему одлучују владајуће партије. Дакле, једино ако у врху СНСД одлуче да се она повуче, стање у Џендер центру се може промијенити. Иначе, све остаје по старом – каже наша саговорница, која је инсистирала на анонимности.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Гаги

05.11.2019 07:20

Код нас све који се претивају Лукац треба код психијатра послати.Све неке психопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

05.11.2019 21:30

Шта она дође ЗЛукачу?

Name

Петар Попара Црни

05.11.2019 07:22

"Додаје да је само једном замолила сарадницу да прати конкурс за стипендију како њена кћерка не би пропустила рок, „али јој ни то нису урадили“." Болест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

05.11.2019 08:02

Њеној дјеци стипендија, а дјеци погинулих бораца, инвалида и других угрожених грађана ?

Name

Јустиција

05.11.2019 07:43

Треба цути све и на прави нацин па онда одлуцити, само сто то обицно дуго траје, скупо је и напорно. Неријетко за резултат има Пирову побједу (скупља пита од тепсије).Не заборавимо да поготово у насим условима нико није идеалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

05.11.2019 07:44

Ово је страсно. Та зена је болесна. Овај резим болесницима даје функције. Зато народ бјези из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.11.2019 09:09

Болесни сте ви који за њих гласате.

Name

Ивана

05.11.2019 07:53

Слушала сам је на семинару. Чини ми се да није особа за компромис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

05.11.2019 08:33

Истина је увијек на средини. Само, на челу такве институције не би требао бити неко ко се било како може повезати са лошим понашањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаков

05.11.2019 08:37

Не казе се малтретирање то јест малотретирање, вец се казе злостављање, прво тако бива толерисано као нормално а друго трн је у оку па треба реаговати зато скривају и називају малтретирањем а испитајте одкуд извор те реци па цете видети да је у функцији лази и обмане и цињења од нецега ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

05.11.2019 09:12

Да да наглашава да нема доказе , зато се сви буне кад их неко сними и пријаву добију за неовлашћено снимање,е сад се види како прође онај ко несними. Цјела власт ,рецимо 99% је дно дна. Онај 1% сам оставио за залутале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позиц

05.11.2019 09:16

Све вас ухљебе треба поотпустати. Због вас је стање у дрзави овакво какво јесте а ионако те силне агенције и организације ницему не слузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цв

05.11.2019 10:26

ПОТПУНО ИСПРАВАН КОМЕНТАР.

Name

Xy

05.11.2019 10:31

Запосленима је управо наређено да иду на пресс и бране директорицу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.11.2019 11:13

сваста, они мисле да могу стварно наредити некоме да мисле оно сто они хоце, да казу оно сто њима одговара! СУПРОСТАВИТЕ СЕ, ИМАТЕ СВОЈ МОЗАК! ОНО СТО ПРИХВАТАТЕ ТО И ЗАСЛУЗУЈЕТЕ,ИМАЈТЕ НАУМУ.

Name

Брод

05.11.2019 10:59

То сектаси само напријед народ воли диктатуру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док ли

05.11.2019 11:24

Чуј да се изјасне па неби писали анонимно да желе да се изјасне о било чему смијешно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

05.11.2019 11:55

Такви директори су посебна патолошка структура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.11.2019 13:48

Само овај назив Дзендер не разумијем ста знаци.Ако има ко да ми објасни од куда и ста знаци тај назив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

05.11.2019 16:38

Ово је страсно пар породица дрзи РС као један велики затвор! Ста се год појави тегелтија има незнам ни колико ево богами и лукаца и јос пар њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

биби

06.11.2019 06:59

Патологија под заститом СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ЈА БОРАЦ

06.11.2019 08:07

Цуј молим те изјаве директорице џендер центра "Доћи ћу са својим сарадницима и њиховом дјецом, па нек кажу да ли их малтретирам! Преврнућу небо и земљу да докажем да су све то инсинуације " ПА ТО ЈЕ БОЛЕСНО.

ОДГОВОРИТЕ