Institucija Vlade u centru skandala zbog mobinga

Zaposleni optužuju direktorku Mirjanu Lukač za „dugogodišnje psihološko maltretiranje“, tvrdeći da su naročito na meti trudnice i porodilje, direktorka odgovara da je ona žrtva „obrnutog mobinga“ i da je hajku pokrenulo dvoje zaposlenih uoči njenog reizbora.

Republika Srpska 05.11.2019 | 07:57
Institucija Vlade u centru skandala zbog mobinga
Da u Džender centru, tijelu Vlade RS, čija je misija ravnopravnost polova i zaštita prava žena, situacija nije nimalo idilična, priča se već mjesecima, a da nisu u pitanju samo priče potvrdila je nedavno institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH. Nakon žalbi zaposlenih, mahom žena, institucija je ocijenila da se radi o mobingu, pa je predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću poslala preporuku da „odmah preduzme mjere sa ciljem eliminacije i prevencije mobinga u Džender centru“.

Iz Džender centra odgovaraju da je Ombudsman naveo „niz neistina“, uz izričit zahtjev da odmah sa sajta uklone saopštenje pod naslovom „Mobing u Džender centru“, kao i da „preispitaju“ navode iz preporuke.

– Ne pada nam na pamet da to učinimo. Sve što smo naveli utvrđeno je u postupku, koji je vodio naš saradnik Predrag Radosavljević, vrhunski profesionalac i doktor pravnih nauka – kaže za Srpskainfo ombudsman Ljubinko Mitrović.

Mobing
Direktorka Džender centra Mirjana Lukač odgovara da se mobing može utvrditi samo na sudu i da Ombudsman nema nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Zaprijetila je da će danas, pred sjedištem Ombudsmana, organizovati konferenciju za novinare.

– Doći ću sa svojim saradnicima i njihovom djecom, pa nek kažu da li ih maltretiram! Prevrnuću nebo i zemlju da dokažem da su sve to insinuacije – kaže Mirjana Lukač za Srpskainfo.Sve je počelo još u januaru, kada su zaposleni u Džender centru, anonimno, poslali na 9 adresa dopis sa brojnim žalbama na ponašanje direktorke. Između ostalog, obratili su se i predsjednici RS Željki Cvijanović, članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Ombudsmanu BiH i sindikatima.

U dopisu, koji je u posjedu Srpskainfo, oni tvrde da direktorka vrijeđa i omalovažava zaposlene, govoreći kako su nesposobni, pa će ona „sve raditi sama“. Ipak, kažu, direktorka pravi problem kad god neko ide na godišnji odmor ili bolovanje, a „naročito joj smetaju porodiljska bolovanja i bolovanja radi njege bolesnog djeteta“. Dodaju da ona „javno koristi prostačke i vulgarne izraze“ u kojima „posebno vrijeđa majke, trudnice i porodilje“.

Kolegijumi
Žalili su se i na višesatne kolegijume, koji znaju potrajati i do 20 časova, „sve dok nekom ne pozli“, pa su nekoliko puta radnici završavali u hitnoj. Kolegijumi se, po njihovim tvrdnjama, svode na „histerične monologe“ direktorke,  često i o privatnim stvarima.

– Cijeli kolektiv je znao biti angažovan oko njenih privatnih stvari, kao što su otkup stana ili apliciranje za stipendiju za njenu kćerku – navodi se u pismu.

Kap je prelila čašu u decembru prošle godine, kada je direktorka zatražila od zaposlenih da joj predaju ključeve kancelarija, rekavši im da više ne dolaze na posao, jer je od Vlade tražila da Džender centar bude ukinut.

– Izloženi smo višegodišnjem psihološkom maltretiranju. U posljednjih pet godina svako je u nekom periodu bio pod većim ili manjim mobingom. Već godinu dana dvije radnice su izopštene iz kolektiva i ne daju im se nikakvi zadaci – navodi se u dopisu.

Aktivistkinje ćute

Prema saznanjima Srpskainfo, jedna od radnica u „izolaciji“ je bivša direktorka Džender centra Spomenka Krunić.

Srpskainfo je kontaktirala nekoliko organizacija koje se bave pravima žena, ali niko od aktivistkinja, mada su potvrdile da znaju za probleme u Džender centru, nije želio da javno govori o tome. Na zid ćutanja smo naišli i kada smo kontaktirali neke od zaposlenih u Centru, kao i radnice koje su ranije ovdje radile. Nekoliko sagovornica nam je, međutim, potvrdilo da su navodi iz pisma tačni.Direktorka Mirjana Lukač tvrdi da su sve to neistine i da je ona samo tražila rad, red i disciplinu.

– Dešavalo se da odem na službeni put, a da pojedini radnici dođu na posao u devet, a odu u deset sati. Dešavalo se da odu na bolovanje, a rade u svojim nevladinim organizacijama, da mi kažu „neću na službeni put“ ili „neću to da uradim“. Onda sam im rekla: “U redu, dajte mi ključeve, sve ću raditi sama” – kaže Lukačeva.

Kontraprijava
Dodaje da je zaposlenima donosila literaturu, između ostalog i o tome kako da vaspitavaju djecu, a „ispalo je da ih psihički maltretira“.

– Žalili su se da, dok je direktorka bila Spomenka Krunić, nikad nisu imali kolegijume, sad ispada da su im kolegijumi naporni – kaže Lukačeva.

Dodaje da je samo jednom zamolila saradnicu da prati konkurs za stipendiju kako njena kćerka ne bi propustila rok, „ali joj ni to nisu uradili“.

– Ja ću prijaviti obrnuti mobing. Ovdje je izložena i moja porodica i moja kćerka, koja je odlična studentkinja u Beogradu. Šta bi bilo da moje dijete ima problem s drogom, pa da sam zatražila pomoć – kaže Lukačeva.

Lukač: Troje radnika dobrovoljno napisalo da mobinga nema

Nakon što je saznala za anonimno pismo, direktorka Džender centra je, kako je potvrdio i Ombudsman, tražila od radnika da se izjasne o navodima iz tog pisma. Ombudsman je ocijenio da se to može okaratkerisati kao pritisak i „viktimizacija prema licima koja su u dobroj vjeri prijavila ili namjeravaju da prijave diskriminaciju“.

Mirjana Lukač tvrdi da je istina drugačija i da je nakon anonimnog pisma troje radnika, među kojima je i jedna porodilja i jedan radnik koji ima bolesno dijete, samonicijativno zatražilo da napišu suprotnu priču.

– Sami su mi rekli: “Direktorka, to nema smisla. Evo, napisaćemo sa koliko se razumijevanja odnosite prema nama i kako se poštuju naša prava” – kaže Lukačeva.

I ombudsman Mitrović nam je potvrdio da u Džender centru ima i „sasvim drugačijih priča od onih o mobingu i diskriminaciji.“

“Odlučuje SNSD”

Sagovornica Srpskainfo, dobro upućena u situaciju u Džender centru, potvrdila je da su navodi iz pisma i iz saopštenja Ombudsmana BiH tačni, ali sumnja da se konflikt može riješiti institucionalnim putem.

– Mirjana Lukač je kadar SNSD, a zna se da u RS o svemu odlučuju vladajuće partije. Dakle, jedino ako u vrhu SNSD odluče da se ona povuče, stanje u Džender centru se može promijeniti. Inače, sve ostaje po starom – kaže naša sagovornica, koja je insistirala na anonimnosti.

(Srpskainfo)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Gagi

05.11.2019 08:20

Kod nas sve koji se pretivaju Lukac treba kod psihijatra poslati.Sve neke psihopste.

ODGOVORITE
Name

Hm

05.11.2019 22:30

Šta ona dođe ZLukaču?

Name

Petar Popara Crni

05.11.2019 08:22

"Dodaje da je samo jednom zamolila saradnicu da prati konkurs za stipendiju kako njena kćerka ne bi propustila rok, „ali joj ni to nisu uradili“." Bolest.

ODGOVORITE
Name

Momo

05.11.2019 09:02

Njenoj djeci stipendija, a djeci poginulih boraca, invalida i drugih ugroženih građana ?

Name

Justicija

05.11.2019 08:43

Treba cuti sve i na pravi nacin pa onda odluciti, samo sto to obicno dugo traje, skupo je i naporno. Nerijetko za rezultat ima Pirovu pobjedu (skuplja pita od tepsije).Ne zaboravimo da pogotovo u nasim uslovima niko nije idealan.

ODGOVORITE
Name

Xx

05.11.2019 08:44

Ovo je strasno. Ta zena je bolesna. Ovaj rezim bolesnicima daje funkcije. Zato narod bjezi iz RS.

ODGOVORITE
Name

Realno

05.11.2019 10:09

Bolesni ste vi koji za njih glasate.

Name

Ivana

05.11.2019 08:53

Slušala sam je na seminaru. Čini mi se da nije osoba za kompromis.

ODGOVORITE
Name

Nina

05.11.2019 09:33

Istina je uvijek na sredini. Samo, na čelu takve institucije ne bi trebao biti neko ko se bilo kako može povezati sa lošim ponašanjem.

ODGOVORITE
Name

Jakov

05.11.2019 09:37

Ne kaze se maltretiranje to jest malotretiranje, vec se kaze zlostavljanje, prvo tako biva tolerisano kao normalno a drugo trn je u oku pa treba reagovati zato skrivaju i nazivaju maltretiranjem a ispitajte odkud izvor te reci pa cete videti da je u funkciji lazi i obmane i cinjenja od necega nista

ODGOVORITE
Name

Титаник

05.11.2019 10:12

Да да наглашава да нема доказе , зато се сви буне кад их неко сними и пријаву добију за неовлашћено снимање,е сад се види како прође онај ко несними. Цјела власт ,рецимо 99% је дно дна. Онај 1% сам оставио за залутале.

ODGOVORITE
Name

Pozic

05.11.2019 10:16

Sve vas uhljebe treba pootpustati. Zbog vas je stanje u drzavi ovakvo kakvo jeste a ionako te silne agencije i organizacije nicemu ne sluze.

ODGOVORITE
Name

cv

05.11.2019 11:26

POTPUNO ISPRAVAN KOMENTAR.

Name

Xy

05.11.2019 11:31

Zaposlenima je upravo naređeno da idu na press i brane direktoricu!!

ODGOVORITE
Name

re

05.11.2019 12:13

svasta, oni misle da mogu stvarno narediti nekome da misle ono sto oni hoce, da kazu ono sto njima odgovara! SUPROSTAVITE SE, IMATE SVOJ MOZAK! ONO STO PRIHVATATE TO I ZASLUZUJETE,IMAJTE NAUMU.

Name

Brod

05.11.2019 11:59

To sektasi samo naprijed narod voli diktaturu

ODGOVORITE
Name

Dok li

05.11.2019 12:24

Čuj da se izjasne pa nebi pisali anonimno da žele da se izjasne o bilo čemu smiješno...

ODGOVORITE
Name

Doktor

05.11.2019 12:55

Takvi direktori su posebna patološka struktura.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.11.2019 14:48

Samo ovaj naziv Dzender ne razumijem sta znaci.Ako ima ko da mi objasni od kuda i sta znaci taj naziv.

ODGOVORITE
Name

Pa

05.11.2019 17:38

Ovo je strasno par porodica drzi RS kao jedan veliki zatvor! Sta se god pojavi tegeltija ima neznam ni koliko evo bogami i lukaca i jos par njih!

ODGOVORITE
Name

bibi

06.11.2019 07:59

Patologija pod zastitom SNSD.

ODGOVORITE
Name

I JA BORAC

06.11.2019 09:07

Cuj molim te izjave direktorice džender centra "Doći ću sa svojim saradnicima i njihovom djecom, pa nek kažu da li ih maltretiram! Prevrnuću nebo i zemlju da dokažem da su sve to insinuacije " PA TO JE BOLESNO.

ODGOVORITE