У првом "хотелу за краве" у БиХ пуштају и музику

Породица Мехић из села Скуцани Вакуф изградила је модеран шталски објекат, а фармери у шали кажу да се ради о "хотелу за краве".

Босна и Херцеговина 31.10.2019 | 07:32
У првом "хотелу за краве" у БиХ пуштају и музику
Отац и син Хузејир и Хусеин Мехић из села Скуцани Вакуф, које је удаљено двадесетак километара од Санског Моста, власници су једине фарме на овим просторима која у потпуности испуњава захтјевне критеријуме Европске уније када се ради о узгоју музних грла и производњи млијека.
 
Недавно су изградили модеран шталски објекат, а њихове колеге фармери у шали кажу како се ради о "хотелу за краве".

"Објекат пружа сву потребну удобност за животиње, уградили смо керамичке плочице, топлотну изолацију и комплетан систем за одводњу фекалних материја. Све смо то изградили сопственим средствима и пројекат нас је коштао око 150.000 марака. Значи, нико нам није помогао, нити једна државна институција", каже Хусеин Мехић за "Независне".

 Додаје како су увели још једну новину, неуобичајену за наше просторе: на зидове штале уградили су звучнике како би краве могле слушати музику.

"Истраживања су показала како музика опуштајуће дјелује на краве и да производња млијека може бити повећана за три и више процената. Можда то за некога није пуно, али много значи за нас произвођаче који настојимо максимално искористити њихову продуктивност. Иначе, стриктно пазим да случајно не пустим неки домаћи политички програм, јер се плашим да би краве побјегле главом без обзира", кроз смијех каже Мехић.

Тренутно на својој фарми отац и син узгајају 25 музних грла и дневно производе око 400 литара млијека. Током протекле године укупно су произвели 120.000 литара сировог млијека, које им откупљује мљекара "Мегле" из Бихаћа.

Мехићи кажу како су опредијељени да повећају сточни фонд и да у овоме тренутку узгајају девет јуница и неколико бикова, а жеља им је да стадо музних грла достигне број од 50 јединки.

"Прије неколико година двоумио сам се да ли да одем у Њемачку, као велики број комшија и мјештана, или да останем код куће. Одлучио сам да се потпуно посветим пољопривреди и нисам се покајао. Мада, треба заиста много радити, јер у пољопривреди не постоји радно вријеме", каже млађи фармер.



Додаје како су у производњу укључени сви чланови породице, те се нада да ће његов 14-годишњи син Мухамед наставити породичну традицију.

Предсједник Савеза удружења пољопривредника у Санском Мосту Хусеин Селимовић каже да ова фарма треба да буде примјер осталим пољопривредним произвођачима како унаприједити производњу.

"Оваквих фарми има тек неколицина на цијелом Унско-санском кантону. Значи, власници посједују регистровано пољопривредно газдинство, имали су све потребне дозволе за градњу и испуњавају европске стандарде у производњи млијека", каже Селимовић.

Иначе, треба истаћи како Мехићи производе и неопходну сточну храну и житарице те обрађују укупно 40 хектара земљишта. Увјерени су да перспектива у пољопривреди постоји уколико се марљиво и предано ради, те да би резултати били далеко бољи када би државне субвенције и помоћ надлежних институција били већи и значајнији.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дзоо

31.10.2019 08:02

Свака цаст комсије то је будуцност и напредак!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусо Омеров из Макарске

31.10.2019 09:21

Требали су још цилиме и ЛЦД поставити хахахааа

Name

Џоо 2

31.10.2019 10:44

Вјерујем да краве слушају "Калесијске звуке" тј, стрес фактор

Name

Ре Хусо

01.11.2019 13:33

Хусо, ти си требао ићи у школу!

Name

Ас

31.10.2019 08:39

Није истина. Има боља штала у околини Градачца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

31.10.2019 14:02

Само немој пустати народне и сељацке пјесме. Ту иде само Мозарт и мирна Музика за опустање

ОДГОВОРИТЕ