U prvom "hotelu za krave" u BiH puštaju i muziku

Porodica Mehić iz sela Skucani Vakuf izgradila je moderan štalski objekat, a farmeri u šali kažu da se radi o "hotelu za krave".

Bosna i Hercegovina 31.10.2019 | 07:32
U prvom "hotelu za krave" u BiH puštaju i muziku
Otac i sin Huzejir i Husein Mehić iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, vlasnici su jedine farme na ovim prostorima koja u potpunosti ispunjava zahtjevne kriterijume Evropske unije kada se radi o uzgoju muznih grla i proizvodnji mlijeka.
 
Nedavno su izgradili moderan štalski objekat, a njihove kolege farmeri u šali kažu kako se radi o "hotelu za krave".

"Objekat pruža svu potrebnu udobnost za životinje, ugradili smo keramičke pločice, toplotnu izolaciju i kompletan sistem za odvodnju fekalnih materija. Sve smo to izgradili sopstvenim sredstvima i projekat nas je koštao oko 150.000 maraka. Znači, niko nam nije pomogao, niti jedna državna institucija", kaže Husein Mehić za "Nezavisne".

 Dodaje kako su uveli još jednu novinu, neuobičajenu za naše prostore: na zidove štale ugradili su zvučnike kako bi krave mogle slušati muziku.

"Istraživanja su pokazala kako muzika opuštajuće djeluje na krave i da proizvodnja mlijeka može biti povećana za tri i više procenata. Možda to za nekoga nije puno, ali mnogo znači za nas proizvođače koji nastojimo maksimalno iskoristiti njihovu produktivnost. Inače, striktno pazim da slučajno ne pustim neki domaći politički program, jer se plašim da bi krave pobjegle glavom bez obzira", kroz smijeh kaže Mehić.

Trenutno na svojoj farmi otac i sin uzgajaju 25 muznih grla i dnevno proizvode oko 400 litara mlijeka. Tokom protekle godine ukupno su proizveli 120.000 litara sirovog mlijeka, koje im otkupljuje mljekara "Megle" iz Bihaća.

Mehići kažu kako su opredijeljeni da povećaju stočni fond i da u ovome trenutku uzgajaju devet junica i nekoliko bikova, a želja im je da stado muznih grla dostigne broj od 50 jedinki.

"Prije nekoliko godina dvoumio sam se da li da odem u Njemačku, kao veliki broj komšija i mještana, ili da ostanem kod kuće. Odlučio sam da se potpuno posvetim poljoprivredi i nisam se pokajao. Mada, treba zaista mnogo raditi, jer u poljoprivredi ne postoji radno vrijeme", kaže mlađi farmer.Dodaje kako su u proizvodnju uključeni svi članovi porodice, te se nada da će njegov 14-godišnji sin Muhamed nastaviti porodičnu tradiciju.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu Husein Selimović kaže da ova farma treba da bude primjer ostalim poljoprivrednim proizvođačima kako unaprijediti proizvodnju.

"Ovakvih farmi ima tek nekolicina na cijelom Unsko-sanskom kantonu. Znači, vlasnici posjeduju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, imali su sve potrebne dozvole za gradnju i ispunjavaju evropske standarde u proizvodnji mlijeka", kaže Selimović.

Inače, treba istaći kako Mehići proizvode i neophodnu stočnu hranu i žitarice te obrađuju ukupno 40 hektara zemljišta. Uvjereni su da perspektiva u poljoprivredi postoji ukoliko se marljivo i predano radi, te da bi rezultati bili daleko bolji kada bi državne subvencije i pomoć nadležnih institucija bili veći i značajniji.

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dzoo

31.10.2019 09:02

Svaka cast komsije to je buducnost i napredak!!

ODGOVORITE
Name

Huso Omerov iz Makarske

31.10.2019 10:21

Trebali su još cilime i LCD postaviti hahahaaa

Name

Džoo 2

31.10.2019 11:44

Vjerujem da krave slušaju "Kalesijske zvuke" tj, stres faktor

Name

Re Huso

01.11.2019 14:33

Huso, ti si trebao ići u školu!

Name

As

31.10.2019 09:39

Nije istina. Ima bolja štala u okolini Gradačca.

ODGOVORITE
Name

Zoki

31.10.2019 15:02

Samo nemoj pustati narodne i seljacke pjesme. Tu ide samo Mozart i mirna Muzika za opustanje

ODGOVORITE