Пријављени да су буџет оштетили за 1,85 мил. КМ

Пореска управа Републике Српске је у протеклих девет мјесеци надлежним тужилаштвима у Српској доставила 19 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су кривичним дјелима оштетили буџет РС за 1,85 милиона марака.

Република Српска 28.10.2019 | 10:17
Пријављени да су буџет оштетили за 1,85 мил. КМ
Како је "Независним" потврђено, извјештаји су, прије свега, поднесени због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те неправилног издвајања средстава, закључивања штетног уговора и друго.

Наиме, од јануара до септембра највише извјештаја надлежним тужилаштвима, њих 13, поднесено је због утаје пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у 13 предузећа утајила порезе и доприносе у укупном износу од 1.225.606 марака штете за буџет РС.

"За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима АД 'Гоинфо' Бањалука, ДОО 'Еуро К 2007' Бањалука, Рукометни клуб ветерана Приједор, ДОО 'Агроцом ВД' Србац, ДОО 'Клуб Апартхотел Вучко' Пале, ДОО 'Схоп&Го' Бијељина, ДОО 'Боден Аграр ЈС Сема' Бањалука, ДОО 'Малд' Градишка, затим ДОО 'Маса' Бањалука, 'Хаппy планет' Лакташи, ДОО 'Дрво експорт' Теслић, те против лица Невен Ракић и Ирина Викторовна Исупова", рекли су из Пореске управе РС.

Поред тога, у протеклих девет мјесеци Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних лица у два предузећа због сумње у злоупотребу службеног положаја или овлаштења, чиме је по буџет РС причињена штета од 41.798 КМ.

"Извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима АД 'Малпрех' Бањалука и ДОО 'ХА-град' Теслић", рекли су из Пореске управе РС.

Два извјештаја, како нам је потврђено, надлежним тужилаштвима поднесена су и против одговорних лица у ДОО "Два јавора" Пале и у Комуналном предузећу "Цврцка" Кнежево, због сумње у неправилно издвајање средстава, чиме је по буџет РС причињена штета у укупном износу од 534.500 КМ.

Надлежном тужилаштву је, додају из Пореске управе РС, поднесен и извјештај због сумње да је одговорно лице у предузећу АД "Пут" Бањалука починило кривично дјело фалсификовање или уништавање пословних књига.

"У овом периоду Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднесен је и извјештај против одговорног лица у ДОО 'Хандy пет' Бањалука, због сумње у постојање кривичног дјела закључење штетног уговора, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 53.792 КМ", рекли су из Пореске управе РС.

Иначе, у истом периоду претходне године Пореска управа Републике Српске је надлежним тужилаштвима у РС доставила такође 19 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су кривичним дјелима оштетили буџет РС за 1,9 милиона марака.

"Ови подаци показују да је и у 2019. години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела. С тим у вези, наглашавамо да ће инспектори Пореске управе РС и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске", рекао је за "Независне" Горан Маричић, директор Пореске управе РС.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

цирбес

28.10.2019 09:18

Људи висе не вјерују у промјене и сада само гледају како да оду одавде. То види свако кад се окрене око себе. Висе нема масе народа за промјене. Људи су схватили да је политика приватни бизнис, да њих нема у том бизнису и да је зивот овдје само губљење времена ко год био на власти. Задња прилика за неке промјене у систему су мозда били протести 2014. Остаје вам само да типкате губеци вријеме и мислеци како це се несто десити само од себе. Овдје је сијело заврсено. И ко остане цека га вјецита несигурност од егзистенције до тога да ти неко окаци пуску на раме. У пензији цес бити социјални слуцај због малих доприноса током рада, а уз то својој дјеци остављас горе стање да презиве него у ком ти зивис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

28.10.2019 11:38

Ајде И ти ,мозе се гласати из иностранства

Name

Па Ста

29.10.2019 14:15

и бакиров зет је такав...ено га хода слободно нико му ниста немере...

Name

Проинтер

28.10.2019 09:20

Ко одстетио. Проинтер. Е сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

28.10.2019 09:29

Иду локални избори,ваља тајкунима финансират предизборну кампању,јер у Буџету лажни приказ вишка средстава који заправо и не постоји намирит!Па је Миле послао инспекторе да се разлете у харач!!Миле Миле црно нам се пише с тобом на челу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сики

28.10.2019 09:31

Додик сваки дан поткрада буџет па ником ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

28.10.2019 09:40

Удри по мишевима, великим лоповима дај још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

28.10.2019 09:43

И шта,ником ништа!

ОДГОВОРИТЕ