Искуства младих: Америка није као у филмовима

Валентина Стојановић, средњошколка из Зворника, преноси утиске са једногодишњег школовања у Тексасу. Школски систем није такав какав се приказује у филмовима

Република Српска 27.10.2019 | 21:35
Искуства младих: Америка није као у филмовима
Ученица Средњошколског центра "Петар Кочић" из Зворника, Валентина Стојановић, у оквиру програма размене ученика, боравила је годину дана у Америци, у граду Лонгвију, држава Тексас. Ово је била одлична прилика да стекне нова знања, сагледа програм школовања и начин живота ученика у Америци.

"Одувек ме интересовало да упознам Америку. Родитељи, у почетку, нису били сагласни са мојом жељом, мислећи да је то мој хир који ће с временом проћи, али су схватили да ми то искуство може бити драгоцено. Нисам ишла сама јер је путовање било организовано са ученицима из Северне Македоније, Бугарске и Космета", каже Валентина.

Према њеним речима, школа у Америци се сасвим разликује од наше. Школски систем, бар где је она била, није такав какав се приказује у филмовима. Нису постојале групице ученика, а начин испитивања и оцењивања је другачији.

"Не постоје усмена испитивања из свих предмета, већ само из друштвених наука и језика. Школа има око 1.000 ученика, и заступљене су разне активности. Постоје одељења за напредне ученике, чији су часови и атмосфера доста озбиљнији него на обичним часовима. И много је више часова праксе него код нас", додаје Валентина.

Кроз програм размене ученика изабрала је Америку, али није могла да бира град ни породицу у којој ће боравити, већ су они бирали њу.

"Устајала сам у шест, после 45 минута је долазио школски аутобус. Настава почиње у осам, а кући сам долазила, зависно од аутобуса, од три до пет по подне", објашњава средњошколка из Зворника.

Задовољна је што јој се пружила прилика да борави годину дана у средини која је потпуно другачија од наше.

"Препоручила бих свима да то учине, да упознају неку другу културу и народ, усаврши језик, сазри у сваком погледу", закључује Валентина Стојановић.



РАЗМЕНА СА ВИШЕ ЗЕМАЉА

Директор зворничког Средњошколског центра "Петар Кочић", Биљана Писић, каже да сваке године истакну оглас о размени ученика.

"Раније је у нашој школи била ученица из немачког града Дрездена, а сада је наша ученица боравила у Америци. Ми смо отворени за сваку врсту сарадње и напредак ученика. Тренутно активно сарађујемо са школама у Словенији и Португалији, а у плану је проширење сарадње са сродним школама из Москве", истакла је Писићева.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

27.10.2019 20:52

значи боље је..учини ми се у наслову да је лошије

ОДГОВОРИТЕ