Iskustva mladih: Amerika nije kao u filmovima

Valentina Stojanović, srednjoškolka iz Zvornika, prenosi utiske sa jednogodišnjeg školovanja u Teksasu. Školski sistem nije takav kakav se prikazuje u filmovima

Republika Srpska 27.10.2019 | 21:35
Iskustva mladih: Amerika nije kao u filmovima
Učenica Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika, Valentina Stojanović, u okviru programa razmene učenika, boravila je godinu dana u Americi, u gradu Longviju, država Teksas. Ovo je bila odlična prilika da stekne nova znanja, sagleda program školovanja i način života učenika u Americi.

"Oduvek me interesovalo da upoznam Ameriku. Roditelji, u početku, nisu bili saglasni sa mojom željom, misleći da je to moj hir koji će s vremenom proći, ali su shvatili da mi to iskustvo može biti dragoceno. Nisam išla sama jer je putovanje bilo organizovano sa učenicima iz Severne Makedonije, Bugarske i Kosmeta", kaže Valentina.

Prema njenim rečima, škola u Americi se sasvim razlikuje od naše. Školski sistem, bar gde je ona bila, nije takav kakav se prikazuje u filmovima. Nisu postojale grupice učenika, a način ispitivanja i ocenjivanja je drugačiji.

"Ne postoje usmena ispitivanja iz svih predmeta, već samo iz društvenih nauka i jezika. Škola ima oko 1.000 učenika, i zastupljene su razne aktivnosti. Postoje odeljenja za napredne učenike, čiji su časovi i atmosfera dosta ozbiljniji nego na običnim časovima. I mnogo je više časova prakse nego kod nas", dodaje Valentina.

Kroz program razmene učenika izabrala je Ameriku, ali nije mogla da bira grad ni porodicu u kojoj će boraviti, već su oni birali nju.

"Ustajala sam u šest, posle 45 minuta je dolazio školski autobus. Nastava počinje u osam, a kući sam dolazila, zavisno od autobusa, od tri do pet po podne", objašnjava srednjoškolka iz Zvornika.

Zadovoljna je što joj se pružila prilika da boravi godinu dana u sredini koja je potpuno drugačija od naše.

"Preporučila bih svima da to učine, da upoznaju neku drugu kulturu i narod, usavrši jezik, sazri u svakom pogledu", zaključuje Valentina Stojanović.



RAZMENA SA VIŠE ZEMALjA

Direktor zvorničkog Srednjoškolskog centra "Petar Kočić", Biljana Pisić, kaže da svake godine istaknu oglas o razmeni učenika.

"Ranije je u našoj školi bila učenica iz nemačkog grada Drezdena, a sada je naša učenica boravila u Americi. Mi smo otvoreni za svaku vrstu saradnje i napredak učenika. Trenutno aktivno sarađujemo sa školama u Sloveniji i Portugaliji, a u planu je proširenje saradnje sa srodnim školama iz Moskve", istakla je Pisićeva.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

27.10.2019 20:52

znači bolje je..učini mi se u naslovu da je lošije

ODGOVORITE