Каква нас зима очекује након топле јесени?

Док уживамо у, како метеоролози прогнозирају, посљедњим данима златне, топле јесени, многе копка питање: Каква нас зима чека након раскошног михољског љета.

Република Српска 26.10.2019 | 11:29
Каква нас зима очекује након топле јесени?
Бањалучки метеоролог – ветеран Небојша Куштриновић каже да нема разога за бригу. Зима ће, највјероватније, бити дуга али блага. И то не каже само популарни Куштро, него и Европски центар за средњорочне и дугорочне временске прогнозе.

– Они предвиђају да ће зима на Балкану бити топлија од просјека, а падавине ће бити у границама просјека. Дакле, доста блага зима, а снијега ће бити нешто више само на планинама – каже Небојша Куштриновић.



Све ово се, нажалост, уклапа у тренд глобалног загријавања и климатских промјена. Нестају добра стара четири годишња доба, све ће се у будућности сводити на два периода: хладни и топли.

Пошто је Куштро поборник народне метеорологије, подсјећа и на пословицу: “Што се лишће дуже одржи, то се зима више продужи.” Лишће је ове јесени дуго шуштало, па ће и зима бити доста дуга, али и прилично блага.

Али, још ништа није сигурно! Ваља сачекати Светог Луку, који нам долази за четири дана, 31. октобра. 

– На тај дан, по традицији, чобани пуштају овнове на овце и прате шта се догађа, па из тога исчитавају каква ће бити зима – каже Куштро, па објашњава: Ако овце “не дају на себе”, зима ће бити оштра и хладна, ако лако пристају на љубав, то је добар знак, јер предсказује благу зиму.

– Ето, мало еротике из животињског царства није на одмет ни у метеорологији – каже шеретски бањалучки метеоролог.

Објашњава, међутим, да ово нису никакве бапске приче, него доказ да животиње непогрешиво слиједе свој природни инстикт.

– Ако овце слуте да ће зима бити оштра и тешка, одбијају да се паре, како се не би не би јагњиле по великој хладноћи, коју јагањци не могу да преживе. Једноставно, матерински инстинкт – каже Куштро.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Коментар

26.10.2019 13:08

Куштро метеоролог гледа у лишће и чобане и баца грах да види каква ће бити зима. То ко онај виц о индијанцима. Ако Куштро каже да ће зима бити блага, народе спремај огрев...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

26.10.2019 19:19

Свака цаст на коментару.Прица о овцама и неким глупостима.То метеоролог.И мене боле ледја сигурно це промјена времена.

Name

МИСА

27.10.2019 07:51

ПРИЦА ГЛУПОСТИ,ПОРЕД ТАКВИХ КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА,ОН О ОВЦАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

09.11.2019 22:50

Све глупости и измисљотине, поготово глупаве лази о "глобалном загријавању", од тога нема ниста и цека нас ледена и снијезна зима, зима каква це постати све цесца појава следецих година.

ОДГОВОРИТЕ