Озбиљно урушен образовни систем

Образовање, један од важних темеља друштва, веома је пољуљано, а томе у прилог иду и бројни скандали и афере који се свакодневно откривају. Свакодневна борба за голо преживљивање већину људи у БиХ натјерала је да потисну морална начела, да би што лакше дошли до пријеко потребног новца, занемарујући чињеницу да је образовање кључ развоја савременог друштва, речено је у емисији “Изазови” БН телевизије.

Република Српска 25.10.2019 | 22:54
Озбиљно урушен образовни систем
Да се у БиХ може врло лако доћи до дипломе факултета или средње школе, одавно је познато у јавности. Међутим, приказивањем начина, цијене, посредника и организатора штанцања диплома, без иједног положеног испита за нешто више од двије и по хиљаде марака, изазвало је скандал у БиХ.

„Потребно је познавати праву особу, имати број телефона и новац“, каже Амарилдо Гутић, новинар “Журнала”.

Прича “Како смо купили диплому медицинске школе за 17 дана”, коју су урадили новинари портала “Журнал” отворила је Пандорину кутију образовног система. И умјесто да се проблем ријеши, а починиоци казне, на испитаничку клупу у Тужилаштво сјели су управо новинари који су указали на аномалије у друштву.

“Епилога још нема, али чини ми се да би Тужилаштво БиХ жељело да колегиницу која је урадила ту причу, види у затвору, јер ми реметимо њихове одморе, али и страх од криминалаца“, наводи даље Гутић.

На површину су изашле и информације о образовању политичке елите у БиХ.



„Имали смо случај градоначелника Сарајева, који је пријавио да је факултет завршио у Сарајеву, а не у Травнику. Али онда постоји и разлог зашто то није пријавио како треба“, каже Мерима Хрњица, новинар Центра за истраживачко новинарство.

„Није проблем само у образовању, ово је урушавање цијелог система“, сматра Александра Летић из Хелсиншког одбора за људска права.

Федералне институције започеле су провјеру диплома својих радника, у Српској Народна скупштина са дневног реда скинула је приједлоге закона о узбуњивачима и о регистру запослених код корисника буџетских средстава.

„Један тужилац ми је рекао да је прича коју смо објавили одлична, да би он то истражио, али не може јер у тој причи има политичар“, додатно наводи Гутић, а Летићева додаје:

„Нико није купио диплому да би се окитио њоме, него да би добио нешто“.

Све ово указује на дубоку моралну кризу у друштву.

„Имамо изборе сваке четири године и ништа не мијењамо. Гласају пензионери, ухљеби у јавне институције и омладина која је летаргична“, каже Владимир Васић, социолог.

Свакодневна борба за преживљивање, посао у јавној установи или жеља да се што прије напусте границе БиХ, натјерала је грађане да потисну морална начела и занемаре чињеницу да је образовање кључ развоја савременог друштва, а да диплома не значи увијек и знање, поручено је у емисији Изазови БН телевизије и наглашено да позитивних примјера и успјешних људи, иако су мањина, ипак има.





БН ТВ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

вагнер

25.10.2019 21:07

Није урушен, него је потпуно срушен, приватне продавнице диплома даноноћно штанцају дипломе и продају по 10.000-20.000КМ у просјеку. А дражвни факултет се отарају по свим општинам буквално. ТЕ дипломе шумских универзитета ништа не вреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикијада

25.10.2019 23:37

И дрзави Додикијади министри су први који су купили дипломе. А засто да се уци. И муци. То је мото дрзаве Додкијаде. Образовање је највазнија полуга развоја. А у нас је то потпуно срусено и доведено до бесмисла.

Name

титов дип.инж.

26.10.2019 05:14

логичо је, зашто да се мучим учити, кад могу купити испит, дипломски и сл.

Name

мастер дипл.инж.

26.10.2019 05:20

У Н. Саду на државном извјесни проф. др. Милан Трифковић, предузимач за геометре РС за производњу мастера дипл.инг-а геодезије, па је произвео од времешних (углавном преко 50 год..) геометара све мастере; у Бијељини Перић Зоки-сад шеф катастра, Божић Рајкан-пом.дир. у РУГИПП и сијасет других геодеза.

Name

Тотал Дамаге

26.10.2019 07:29

Није битна скола (за необразоване) него коалициони партнери!

Name

Потпуно урусен

26.10.2019 07:47

Управо то. Да је нарусен, ријесавало би се...

Name

ре

25.10.2019 21:08

Највеће су будале испали ови што су у Брчком на Европском и Интернационалном купили диплома професора физике и математика и сада се смањује број одељења, остају без посла ти лажни професори физике и математике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

26.10.2019 06:50

А шта није урушено у нашем друштву?! Нађите макар једну област која није урушена и девастирана.

Name

Па јасно

26.10.2019 07:51

Нема ни једна, а да није до темеља девастирана. Просто нема.

Name

Дебили

26.10.2019 07:56

За математику и физику потребно је користити мозак који ови оцито немају! Ста су тразили , то су добили!,

Name

Заиста

26.10.2019 08:21

Све је урушено, по свим нивоима, а образовни систем се не мозе парцијално успјешно реформисати, јер у садашњој констелацији нема ко, ту су само они, сто су довели до овог стања. Квази-интелектуалци, лажни стручњаци, самозвана елита, некомпетентни, без знања, поготово воље, јер њима ово итекако одговара.

Name

Зоом

25.10.2019 21:09

А ови гости ко мјеродавни да они причају о купљеним дипломама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

26.10.2019 05:57

Не, мјеродавни сте ви са купљеним дипломама

Name

професор

25.10.2019 21:24

Рјесавање овог образовног проблема захтијева много времена - само питање је да ли тог времена уопсте имамо? Јер БиХ је изгубила драгоцијено вријеме за развој. Сада слиједи стагнација у сваком погледу, а то је оно сто уоцавамо сваког дана. Без радикалних промјена али са новим политицарима треба поцети са радом на овом комплексном друственом проблему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За профу

25.10.2019 22:26

Оно сто ваља,то одлази на сколовање у Европу,а сигурно послије планира и да остане!!!

Name

Галеб

26.10.2019 05:39

То сколство треба укинути И понистити све дипломе сумњиве И без ваљаног доказа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Галеб

26.10.2019 07:09

Слажем се да их треба поништити а може ли се вратити новац који су узели од "студената". Ја само питам иако ненам такву диплому.

Name

кум

26.10.2019 10:27

Сви они који су се радовали купленој дипломи нетреба вратити новац него морају да врате и плате који су бесправно зарадили.

Name

Ироније ли

28.10.2019 18:14

Треба их платити да ниста нераде. Веца корист.

Name

Е

26.10.2019 06:03

Нешто што не постоји не може се урушити. До сада је бар тако било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку леле

26.10.2019 07:34

Оа министар Рајцчевић нема легално стечене дипломе правног факултета, магистеријума, доктората и правосудног испита. Кека наведе једног школског друга осим тате Марка, професора правног факултета исудије Уставног суда РС. Све заврсио у вријеме када није било ванредног студија на факултету а он се школовао у то вријеме на Шефилдском факултету у Солуну. Млади Солунац!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшно!

26.10.2019 08:13

Зар нешто постоји што није уништено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свастароси

26.10.2019 09:42

Сви ми који смо мислили да смо направили куцу или купили сан били смо иненадјени какви свастароси раде на градјевини.Нико незна бас ниста и ста год да ураде мора се поновити,летовање и нагиб то су стране ријеци за њих, Водоинсталитери и електрицари сви су исти.Мени су познати слуцејеви из здавства да се код нас користе љекови и на моје питање у њемацким болницама добио сам пет одговора да сви знају да то има али није доказано да то користи аа на Балкану се цека и до пола године са баксисом. на ред. Влада је изабрала Свастаросе из Турске да конструисе аутопут да изводе радове Браво? Народ је погресно дресиран и нко несмије ниста да казе камоли да предлози! Поздрав из Мüнцхена,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бре..

26.10.2019 13:30

Остани тамо. Пошто је овдје све криви и укриво и под нагибом. Вјероватно је и тамо тако било, а онда си ти стигао. Паметујеш ли и тамо.

Name

Комсија

26.10.2019 10:00

Како никога у тој јадној СР није срамота тих безбројни реклама и како се све лијеци цак неко користи име Пупин за несто сто цак ни врацере не вјерују или несто сто усвијету нико не користи, У којој се медици то користи????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

26.10.2019 13:43

Удара се на дипломе, а не удара на извориште, на врело. Нико не оспорава те инстант универзитете, инстант факултете, нико и не спомиње њихове власнике, ректоре, декане. А зашто. Па пуно су моћни, за кратко вријеме стекли неслућени новац и још увијек стичу и гомилају. Годишња школарина је у просјеку 3.000 км. Кад се то помножи са бројем студената добије се укупан приход. Укупни трошкови не прелазе 50% укупног прихода и то ако се откплаћује кредит за куповину или градњу зграде универзитета, факултета. Ако нема тога трошка, онда је чиста зарада, чисти профит преко 60%. Ако рецимо има 1.500 студената на пример, а то је мањи факултет, чиста годишња зарада власнику или власницима је већа од два милиона или пак два и по, па и до три милиона марака. Ако је више студената, а углавном јесте, онда се чиста зарада мултипликује. Е сад како ударити на некога ко толико новца сврће. И ко ће ударити. Неће нико. Заштићен је као бијели међед. и још више од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

28.10.2019 18:15

Зелите унистити друство, унистите му образовање.

ОДГОВОРИТЕ