Ozbiljno urušen obrazovni sistem

Obrazovanje, jedan od važnih temelja društva, veoma je poljuljano, a tome u prilog idu i brojni skandali i afere koji se svakodnevno otkrivaju. Svakodnevna borba za golo preživljivanje većinu ljudi u BiH natjerala je da potisnu moralna načela, da bi što lakše došli do prijeko potrebnog novca, zanemarujući činjenicu da je obrazovanje ključ razvoja savremenog društva, rečeno je u emisiji “Izazovi” BN televizije.

Republika Srpska 25.10.2019 | 22:54
Ozbiljno urušen obrazovni sistem
Da se u BiH može vrlo lako doći do diplome fakulteta ili srednje škole, odavno je poznato u javnosti. Međutim, prikazivanjem načina, cijene, posrednika i organizatora štancanja diploma, bez ijednog položenog ispita za nešto više od dvije i po hiljade maraka, izazvalo je skandal u BiH.

„Potrebno je poznavati pravu osobu, imati broj telefona i novac“, kaže Amarildo Gutić, novinar “Žurnala”.

Priča “Kako smo kupili diplomu medicinske škole za 17 dana”, koju su uradili novinari portala “Žurnal” otvorila je Pandorinu kutiju obrazovnog sistema. I umjesto da se problem riješi, a počinioci kazne, na ispitaničku klupu u Tužilaštvo sjeli su upravo novinari koji su ukazali na anomalije u društvu.

“Epiloga još nema, ali čini mi se da bi Tužilaštvo BiH željelo da koleginicu koja je uradila tu priču, vidi u zatvoru, jer mi remetimo njihove odmore, ali i strah od kriminalaca“, navodi dalje Gutić.

Na površinu su izašle i informacije o obrazovanju političke elite u BiH.



„Imali smo slučaj gradonačelnika Sarajeva, koji je prijavio da je fakultet završio u Sarajevu, a ne u Travniku. Ali onda postoji i razlog zašto to nije prijavio kako treba“, kaže Merima Hrnjica, novinar Centra za istraživačko novinarstvo.

„Nije problem samo u obrazovanju, ovo je urušavanje cijelog sistema“, smatra Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Federalne institucije započele su provjeru diploma svojih radnika, u Srpskoj Narodna skupština sa dnevnog reda skinula je prijedloge zakona o uzbunjivačima i o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava.

„Jedan tužilac mi je rekao da je priča koju smo objavili odlična, da bi on to istražio, ali ne može jer u toj priči ima političar“, dodatno navodi Gutić, a Letićeva dodaje:

„Niko nije kupio diplomu da bi se okitio njome, nego da bi dobio nešto“.

Sve ovo ukazuje na duboku moralnu krizu u društvu.

„Imamo izbore svake četiri godine i ništa ne mijenjamo. Glasaju penzioneri, uhljebi u javne institucije i omladina koja je letargična“, kaže Vladimir Vasić, sociolog.

Svakodnevna borba za preživljivanje, posao u javnoj ustanovi ili želja da se što prije napuste granice BiH, natjerala je građane da potisnu moralna načela i zanemare činjenicu da je obrazovanje ključ razvoja savremenog društva, a da diploma ne znači uvijek i znanje, poručeno je u emisiji Izazovi BN televizije i naglašeno da pozitivnih primjera i uspješnih ljudi, iako su manjina, ipak ima.





BN TV

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

vagner

25.10.2019 21:07

Nije urušen, nego je potpuno srušen, privatne prodavnice diploma danonoćno štancaju diplome i prodaju po 10.000-20.000KM u prosjeku. A dražvni fakultet se otaraju po svim opštinam bukvalno. TE diplome šumskih univerziteta ništa ne vrede.

ODGOVORITE
Name

Dodikijada

25.10.2019 23:37

I drzavi Dodikijadi ministri su prvi koji su kupili diplome. A zasto da se uci. I muci. To je moto drzave Dodkijade. Obrazovanje je najvaznija poluga razvoja. A u nas je to potpuno sruseno i dovedeno do besmisla.

Name

titov dip.inž.

26.10.2019 05:14

logičo je, zašto da se mučim učiti, kad mogu kupiti ispit, diplomski i sl.

Name

master dipl.inž.

26.10.2019 05:20

U N. Sadu na državnom izvjesni prof. dr. Milan Trifković, preduzimač za geometre RS za proizvodnju mastera dipl.ing-a geodezije, pa je proizveo od vremešnih (uglavnom preko 50 god..) geometara sve mastere; u Bijeljini Perić Zoki-sad šef katastra, Božić Rajkan-pom.dir. u RUGIPP i sijaset drugih geodeza.

Name

Total Damage

26.10.2019 07:29

Nije bitna skola (za neobrazovane) nego koalicioni partneri!

Name

Potpuno urusen

26.10.2019 07:47

Upravo to. Da je narusen, rijesavalo bi se...

Name

re

25.10.2019 21:08

Najveće su budale ispali ovi što su u Brčkom na Evropskom i Internacionalnom kupili diploma profesora fizike i matematika i sada se smanjuje broj odeljenja, ostaju bez posla ti lažni profesori fizike i matematike

ODGOVORITE
Name

Skeptik

26.10.2019 06:50

A šta nije urušeno u našem društvu?! Nađite makar jednu oblast koja nije urušena i devastirana.

Name

Pa jasno

26.10.2019 07:51

Nema ni jedna, a da nije do temelja devastirana. Prosto nema.

Name

Debili

26.10.2019 07:56

Za matematiku i fiziku potrebno je koristiti mozak koji ovi ocito nemaju! Sta su trazili , to su dobili!,

Name

Zaista

26.10.2019 08:21

Sve je urušeno, po svim nivoima, a obrazovni sistem se ne moze parcijalno uspješno reformisati, jer u sadašnjoj konstelaciji nema ko, tu su samo oni, sto su doveli do ovog stanja. Kvazi-intelektualci, lažni stručnjaci, samozvana elita, nekompetentni, bez znanja, pogotovo volje, jer njima ovo itekako odgovara.

Name

Zoom

25.10.2019 21:09

A ovi gosti ko mjerodavni da oni pričaju o kupljenim diplomama....

ODGOVORITE
Name

Sako

26.10.2019 05:57

Ne, mjerodavni ste vi sa kupljenim diplomama

Name

profesor

25.10.2019 21:24

Rjesavanje ovog obrazovnog problema zahtijeva mnogo vremena - samo pitanje je da li tog vremena uopste imamo? Jer BiH je izgubila dragocijeno vrijeme za razvoj. Sada slijedi stagnacija u svakom pogledu, a to je ono sto uocavamo svakog dana. Bez radikalnih promjena ali sa novim politicarima treba poceti sa radom na ovom kompleksnom drustvenom problemu.

ODGOVORITE
Name

Za profu

25.10.2019 22:26

Ono sto valja,to odlazi na skolovanje u Evropu,a sigurno poslije planira i da ostane!!!

Name

Galeb

26.10.2019 05:39

To skolstvo treba ukinuti I ponistiti sve diplome sumnjive I bez valjanog dokaza

ODGOVORITE
Name

Re Galeb

26.10.2019 07:09

Slažem se da ih treba poništiti a može li se vratiti novac koji su uzeli od "studenata". Ja samo pitam iako nenam takvu diplomu.

Name

kum

26.10.2019 10:27

Svi oni koji su se radovali kuplenoj diplomi netreba vratiti novac nego moraju da vrate i plate koji su bespravno zaradili.

Name

Ironije li

28.10.2019 18:14

Treba ih platiti da nista nerade. Veca korist.

Name

Е

26.10.2019 06:03

Нешто што не постоји не може се урушити. До сада је бар тако било.

ODGOVORITE
Name

Kuku lele

26.10.2019 07:34

Oa ministar Rajcčević nema legalno stečene diplome pravnog fakulteta, magisterijuma, doktorata i pravosudnog ispita. Keka navede jednog školskog druga osim tate Marka, profesora pravnog fakulteta isudije Ustavnog suda RS. Sve zavrsio u vrijeme kada nije bilo vanrednog studija na fakultetu a on se školovao u to vrijeme na Šefildskom fakultetu u Solunu. Mladi Solunac!!!!

ODGOVORITE
Name

Strašno!

26.10.2019 08:13

Zar nešto postoji što nije uništeno.

ODGOVORITE
Name

svastarosi

26.10.2019 09:42

Svi mi koji smo mislili da smo napravili kucu ili kupili san bili smo inenadjeni kakvi svastarosi rade na gradjevini.Niko nezna bas nista i sta god da urade mora se ponoviti,letovanje i nagib to su strane rijeci za njih, Vodoinstaliteri i elektricari svi su isti.Meni su poznati slucejevi iz zdavstva da se kod nas koriste ljekovi i na moje pitanje u njemackim bolnicama dobio sam pet odgovora da svi znaju da to ima ali nije dokazano da to koristi aa na Balkanu se ceka i do pola godine sa baksisom. na red. Vlada je izabrala Svastarose iz Turske da konstruise autoput da izvode radove Bravo? Narod je pogresno dresiran i nko nesmije nista da kaze kamoli da predlozi! Pozdrav iz Münchena,

ODGOVORITE
Name

Idi bre..

26.10.2019 13:30

Ostani tamo. Pošto je ovdje sve krivi i ukrivo i pod nagibom. Vjerovatno je i tamo tako bilo, a onda si ti stigao. Pametuješ li i tamo.

Name

Komsija

26.10.2019 10:00

Kako nikoga u toj jadnoj SR nije sramota tih bezbrojni reklama i kako se sve lijeci cak neko koristi ime Pupin za nesto sto cak ni vracere ne vjeruju ili nesto sto usvijetu niko ne koristi, U kojoj se medici to koristi????

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

26.10.2019 13:43

Udara se na diplome, a ne udara na izvorište, na vrelo. Niko ne osporava te instant univerzitete, instant fakultete, niko i ne spominje njihove vlasnike, rektore, dekane. A zašto. Pa puno su moćni, za kratko vrijeme stekli neslućeni novac i još uvijek stiču i gomilaju. Godišnja školarina je u prosjeku 3.000 km. Kad se to pomnoži sa brojem studenata dobije se ukupan prihod. Ukupni troškovi ne prelaze 50% ukupnog prihoda i to ako se otkplaćuje kredit za kupovinu ili gradnju zgrade univerziteta, fakulteta. Ako nema toga troška, onda je čista zarada, čisti profit preko 60%. Ako recimo ima 1.500 studenata na primer, a to je manji fakultet, čista godišnja zarada vlasniku ili vlasnicima je veća od dva miliona ili pak dva i po, pa i do tri miliona maraka. Ako je više studenata, a uglavnom jeste, onda se čista zarada multiplikuje. E sad kako udariti na nekoga ko toliko novca svrće. I ko će udariti. Neće niko. Zaštićen je kao bijeli međed. i još više od toga.

ODGOVORITE
Name

Ako

28.10.2019 18:15

Zelite unistiti drustvo, unistite mu obrazovanje.

ODGOVORITE