Москва израдила специјални пројекат назван "Русија на Балкану"

Руски Савет за међународне односе (РИАЦ) израдио је специјални пројекат назван "Русија на Балкану", пише црногорски портал Аналитика.

Свијет 25.10.2019 | 16:09
Москва израдила специјални пројекат назван "Русија на Балкану"
Тај савет је иначе утицајна академска и дипломатска група у форми "тхинк-танк", у чијем председништву су бивши министар спољних послова Руске Федерације Игор Иванов, актуелни секретар руског председника Дмитриј Песков, актуелни заменик министра спољних послова Игор Моргулов и други.

Саоснивачи Савета су, наводи Аналитика, Министарство спољних послова Русије, тамошње Министарство образовања и науке, Руска академија наука, Руска унија индустријалаца и предузетника, те међународна медијска група Интерфакс.

У документу названом "Русија на Балкану" који је објављен ове године, стратегија Русије постављена је кроз пет поглавља. Балкан се описује као "епицентар међународних дешавања", сагледава се садашњост ове регије и анализирају интереси водећих актера, а тек на крају се предлаже нова руска стратегија према овом подручју.

Како пише Аналитика, документ не одише дипломатском умереношћу и прожет је терминима из хладноратовског речника.

Помиње се и гол Шаћирија

У специјалном документу се, између осталог истиче, да Балкан може заузети важно место у надолазећој архитектури односа, али се и констатује да Русија нема толики утицај на Балкану, како то представљају западни медији кроз гурање наратива "руска претња".

Стога се предлаже нов приступ и нова стратегија Русије на Балкану. А предложена нова стратегија Русије састоји се од три поглавља у којима се анализирају фактори утицаја на руску спољну политику према Балкану, важност Балкана за Русију, па се предлаже руски акциони план базиран на одређеним тактичким принципима.

Најпре се наводе сви "промашаји" ЕУ на Балкану, а помиње се и да је "забрињавајуће за све земље овог региона којима је у интересу еуроатлантска интеграција да се у позитивне факторе по руску спољнополитичку стратегију убрајају неспретности и промашаји водећих држава ЕУ са главним кандидатом за приступање - Србијом". Ту се помињеи "скандал након прославе гола на утакмици Швајцарска - Србија на Светском фудбалском првенству 2018. године" и "непоштовање српске делегације током догађаја који су обележили савезничку победу пре 100 година у Првом свјетском рату у Паризу".

Оно што се сматра негативним јесте то што Русија није успела да спречи ширење НАТО у региону па се констатује да је Црна Гора 2017. постала део НАТО-а, а да је након радикалних промена у својој државности, Македонија добила позивницу и да ће у блиској будућности постати чланица.

Негативним се сматра и то што је становиште Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства и Вишеградске групе по питању евроатлантске интеграције Балкана јединствено.

Затим следи реферат о томе зашто Русија не сме одустати од Балкана и закључује да ће Русија, ако се Балкан на крају и пресели у евроатлантско подручје утицаја, знатно погоршати своју позицију у Европи, чиме ће се "одвезати руке" Брисела и отворити нове могућности за ширење Европске уније на Исток.

А шта се предлаже?

Применом оваквог размишљања Русија, дакле сматра се да ће губитком Балкана изгубити кључно подручје на свом "игралишту" као важном сегменту целокупне политике антагонизма према Западу, истиче аутор текста Небојша Тодоровић.

Зато се предлаже нови акциони план, уз подсећање да Русија има фундаментално знање неопходно за разумевање процеса који се одвијају на Балкану. Неки од тих "тактичких" принципа су:

- створити подршку конструктивних политичких снага у Србији, Словенији, Хрватској, Албанији и другим земљама у региону, тј. снага које би биле оријентисане према пројектима Москве,

- ширење медијског приступа на Балкану, заменити наратив "Русија као пружилац сигурности" и "Русија као добављач енергије" са "Русија као средство регионалне стабилности", "Русија као средство хуманитарне сарадње" и "Русија као добављач е-технологија и ефикасних технолошких решења",

- континуирано и све веће улагање у регионалне производне компаније,

- претварање економске присутности у раст образовне, економске и културне сарадње,

- развијање конструктивних приступа религији, узимајући у обзир тренд према фрагментацији источног хришћанског простора.

(ПОРТАЛ АНАЛИТИКА)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ре

25.10.2019 14:10

Срби нису мали Руси, само су мали!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суки

25.10.2019 14:51

А ти си јадан, узми неки бенседин па на спавање!

Name

Ре Ре

25.10.2019 15:36

Па сто да не. Америка на Балкану.ОК. Русија на Балкану. ОК. Ста је проблем. Нек се такмице ко це висе и боље помоци овим разрусеним народима. Па ко боље улози нек буде пријатељ. Само ми глупаци или Зељко за Америку ил Миле за Русе. Глупост. Ако хоце слуге. Е то не иде. Сарадња да. Партнерство да. Биједна подаја и продаја не. Па нецемо ваљда ко Колинда. Драга Америка нисмо ми имали јогурта. Будала.

Name

25.10.2019 23:24

Ста тебе брига

Name

Кромпир

25.10.2019 14:50

Драги Руси.Останите ви у васој земљи и тамо пецајте рибе у сибиру.Ми на балкану зелимо да размисљамо својом главом а не васом гузицом.Пуно вам хвала за разумијевање.Угодни вам дани текли.Поздрав са балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

25.10.2019 15:53

Лијепо размисљас али кад ми народи са Балкана размисљамо својом главом деси се ...... Не би да се неко увриједи али историјски гледано испадамо не бас много способни да у сопственом интересу размисљамо својом главом. Не би да казем глупи али сваки изборни циклус потврдјује да нисмо бас много способни, морални и добронамјерни.

Name

25.10.2019 23:27

Бас лепо сто то бе реце америма нисам процитао,јос несто нека Руса нису Нам ниста уцинили лосе ко амери проклети

Name

Зоки

25.10.2019 15:10

Треба питати све земље које су биле под утицајем Русије како су зивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те Зоки

25.10.2019 16:57

Па не ради се о утицајима драги.

Name

W.W

25.10.2019 19:30

Мислиш у СССР. Читам ове коментаре и чудим се колико вас не разликује Русију од СССР.

Name

Озбиљни планови

25.10.2019 15:38

Озбиљни планови, ако су озбиљни и добро аналитицки потковани, те цине дио озбиљне стратегије, треба да остану ВЕЛИКА тајна, а не да се објављују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коме је русија добро донијела

25.10.2019 16:15

Је будала или наиван...Питајте вуцица колико је улозила русија а колко русија само у србији..никад али никад русија економски се немозе такмицити са еу а камоли америком..па дали знате да након уједињења истоцне и западне њемацке тј падом берлинског зида ,,истоцна њемацка тј дио гдје су били руси и дан данас каска за другом половином ..Њемацка хееејјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

25.10.2019 23:29

Не мозе еу даје Скyпе кредите

Name

ана

25.10.2019 16:34

само нам јос они фале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

25.10.2019 17:59

Теби недостаје нешто друго

Name

Брзи

25.10.2019 19:07

Пуно нам амери помазу,блиста економија Бас су нам помогли. Сви они имају само и нтерес.

Name

Бацуска

25.10.2019 19:15

Да волимо балкан оставили би га на миру да људи зиве ,посто је супротно морамо ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаца

25.10.2019 23:30

Једите говна и размишљате колико оћете нека нама руса пишам ја ове истале

ОДГОВОРИТЕ