Moskva izradila specijalni projekat nazvan "Rusija na Balkanu"

Ruski Savet za međunarodne odnose (RIAC) izradio je specijalni projekat nazvan "Rusija na Balkanu", piše crnogorski portal Analitika.

Svijet 25.10.2019 | 16:09
Moskva izradila specijalni projekat nazvan "Rusija na Balkanu"
Taj savet je inače uticajna akademska i diplomatska grupa u formi "think-tank", u čijem predsedništvu su bivši ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Igor Ivanov, aktuelni sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, aktuelni zamenik ministra spoljnih poslova Igor Morgulov i drugi.

Saosnivači Saveta su, navodi Analitika, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, tamošnje Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ruska akademija nauka, Ruska unija industrijalaca i preduzetnika, te međunarodna medijska grupa Interfaks.

U dokumentu nazvanom "Rusija na Balkanu" koji je objavljen ove godine, strategija Rusije postavljena je kroz pet poglavlja. Balkan se opisuje kao "epicentar međunarodnih dešavanja", sagledava se sadašnjost ove regije i analiziraju interesi vodećih aktera, a tek na kraju se predlaže nova ruska strategija prema ovom području.

Kako piše Analitika, dokument ne odiše diplomatskom umerenošću i prožet je terminima iz hladnoratovskog rečnika.

Pominje se i gol Šaćirija

U specijalnom dokumentu se, između ostalog ističe, da Balkan može zauzeti važno mesto u nadolazećoj arhitekturi odnosa, ali se i konstatuje da Rusija nema toliki uticaj na Balkanu, kako to predstavljaju zapadni mediji kroz guranje narativa "ruska pretnja".

Stoga se predlaže nov pristup i nova strategija Rusije na Balkanu. A predložena nova strategija Rusije sastoji se od tri poglavlja u kojima se analiziraju faktori uticaja na rusku spoljnu politiku prema Balkanu, važnost Balkana za Rusiju, pa se predlaže ruski akcioni plan baziran na određenim taktičkim principima.

Najpre se navode svi "promašaji" EU na Balkanu, a pominje se i da je "zabrinjavajuće za sve zemlje ovog regiona kojima je u interesu euroatlantska integracija da se u pozitivne faktore po rusku spoljnopolitičku strategiju ubrajaju nespretnosti i promašaji vodećih država EU sa glavnim kandidatom za pristupanje - Srbijom". Tu se pominjei "skandal nakon proslave gola na utakmici Švajcarska - Srbija na Svetskom fudbalskom prvenstvu 2018. godine" i "nepoštovanje srpske delegacije tokom događaja koji su obeležili savezničku pobedu pre 100 godina u Prvom svjetskom ratu u Parizu".

Ono što se smatra negativnim jeste to što Rusija nije uspela da spreči širenje NATO u regionu pa se konstatuje da je Crna Gora 2017. postala deo NATO-a, a da je nakon radikalnih promena u svojoj državnosti, Makedonija dobila pozivnicu i da će u bliskoj budućnosti postati članica.

Negativnim se smatra i to što je stanovište Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Višegradske grupe po pitanju evroatlantske integracije Balkana jedinstveno.

Zatim sledi referat o tome zašto Rusija ne sme odustati od Balkana i zaključuje da će Rusija, ako se Balkan na kraju i preseli u evroatlantsko područje uticaja, znatno pogoršati svoju poziciju u Evropi, čime će se "odvezati ruke" Brisela i otvoriti nove mogućnosti za širenje Evropske unije na Istok.

A šta se predlaže?

Primenom ovakvog razmišljanja Rusija, dakle smatra se da će gubitkom Balkana izgubiti ključno područje na svom "igralištu" kao važnom segmentu celokupne politike antagonizma prema Zapadu, ističe autor teksta Nebojša Todorović.

Zato se predlaže novi akcioni plan, uz podsećanje da Rusija ima fundamentalno znanje neophodno za razumevanje procesa koji se odvijaju na Balkanu. Neki od tih "taktičkih" principa su:

- stvoriti podršku konstruktivnih političkih snaga u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji i drugim zemljama u regionu, tj. snaga koje bi bile orijentisane prema projektima Moskve,

- širenje medijskog pristupa na Balkanu, zameniti narativ "Rusija kao pružilac sigurnosti" i "Rusija kao dobavljač energije" sa "Rusija kao sredstvo regionalne stabilnosti", "Rusija kao sredstvo humanitarne saradnje" i "Rusija kao dobavljač e-tehnologija i efikasnih tehnoloških rešenja",

- kontinuirano i sve veće ulaganje u regionalne proizvodne kompanije,

- pretvaranje ekonomske prisutnosti u rast obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje,

- razvijanje konstruktivnih pristupa religiji, uzimajući u obzir trend prema fragmentaciji istočnog hrišćanskog prostora.

(PORTAL ANALITIKA)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Re

25.10.2019 14:10

Srbi nisu mali Rusi, samo su mali!!!

ODGOVORITE
Name

Suki

25.10.2019 14:51

A ti si jadan, uzmi neki bensedin pa na spavanje!

Name

Re Re

25.10.2019 15:36

Pa sto da ne. Amerika na Balkanu.OK. Rusija na Balkanu. OK. Sta je problem. Nek se takmice ko ce vise i bolje pomoci ovim razrusenim narodima. Pa ko bolje ulozi nek bude prijatelj. Samo mi glupaci ili Zeljko za Ameriku il Mile za Ruse. Glupost. Ako hoce sluge. E to ne ide. Saradnja da. Partnerstvo da. Bijedna podaja i prodaja ne. Pa necemo valjda ko Kolinda. Draga Amerika nismo mi imali jogurta. Budala.

Name

4d

25.10.2019 23:24

Sta tebe briga

Name

Krompir

25.10.2019 14:50

Dragi Rusi.Ostanite vi u vasoj zemlji i tamo pecajte ribe u sibiru.Mi na balkanu zelimo da razmisljamo svojom glavom a ne vasom guzicom.Puno vam hvala za razumijevanje.Ugodni vam dani tekli.Pozdrav sa balkana.

ODGOVORITE
Name

Ministar

25.10.2019 15:53

Lijepo razmisljas ali kad mi narodi sa Balkana razmisljamo svojom glavom desi se ...... Ne bi da se neko uvrijedi ali istorijski gledano ispadamo ne bas mnogo sposobni da u sopstvenom interesu razmisljamo svojom glavom. Ne bi da kazem glupi ali svaki izborni ciklus potvrdjuje da nismo bas mnogo sposobni, moralni i dobronamjerni.

Name

4d

25.10.2019 23:27

Bas lepo sto to be rece amerima nisam procitao,jos nesto neka Rusa nisu Nam nista ucinili lose ko ameri prokleti

Name

Zoki

25.10.2019 15:10

Treba pitati sve zemlje koje su bile pod uticajem Rusije kako su zivjeli.

ODGOVORITE
Name

Te Zoki

25.10.2019 16:57

Pa ne radi se o uticajima dragi.

Name

W.W

25.10.2019 19:30

Misliš u SSSR. Čitam ove komentare i čudim se koliko vas ne razlikuje Rusiju od SSSR.

Name

Ozbiljni planovi

25.10.2019 15:38

Ozbiljni planovi, ako su ozbiljni i dobro analiticki potkovani, te cine dio ozbiljne strategije, treba da ostanu VELIKA tajna, a ne da se objavljuju.

ODGOVORITE
Name

kome je rusija dobro donijela

25.10.2019 16:15

Je budala ili naivan...Pitajte vucica koliko je ulozila rusija a kolko rusija samo u srbiji..nikad ali nikad rusija ekonomski se nemoze takmiciti sa eu a kamoli amerikom..pa dali znate da nakon ujedinjenja istocne i zapadne njemacke tj padom berlinskog zida ,,istocna njemacka tj dio gdje su bili rusi i dan danas kaska za drugom polovinom ..Njemacka heeejjj

ODGOVORITE
Name

4d

25.10.2019 23:29

Ne moze eu daje Skype kredite

Name

ana

25.10.2019 16:34

samo nam jos oni fale

ODGOVORITE
Name

Zoka

25.10.2019 17:59

Tebi nedostaje nešto drugo

Name

Brzi

25.10.2019 19:07

Puno nam ameri pomazu,blista ekonomija Bas su nam pomogli. Svi oni imaju samo i nteres.

Name

Bacuska

25.10.2019 19:15

Da volimo balkan ostavili bi ga na miru da ljudi zive ,posto je suprotno moramo ??????

ODGOVORITE
Name

Jaca

25.10.2019 23:30

Jedite govna i razmišljate koliko oćete neka nama rusa pišam ja ove istale

ODGOVORITE