У Бањалуци умрла новинарка Мирјана Тешановић

Новинарка и активисткиња Мирјана Тешановић (56), главна и одговорна уредница портала “Импулс”, умрла је јутрос у Бањалуци, након кратке и тешке болести.

Република Српска 25.10.2019 | 12:17
У Бањалуци умрла новинарка Мирјана Тешановић
Ова храбра, креативна жена, иначе по убјеђењу љевичарка, а по струци дипломирана правница, у свијет новинарства је закорачила када је већ била у зрелом добу, на прагу педесетих.

У то вријеме се ова рођена Сарајка доселила у Бањалуку, између осталог и зато што је, како је једном рекла, хтјела да дешавања из деведесетих види и из бањалучке перспективе.

Писати је почела након смрти брата Златка и након грађанског протеста за бањалучки Пицин парк, у којем је активно учествовала.

Основала је удружење грађана “Импулс” и истоимени портал, препознатљив по ангажованим текстовима и “виртуелном музеју”, у којем се репринтују новинарске приче из касних осамдесетих година прошлог вјека.

Невјероватно је колико се неки проблеми деценијама понављају и остају нерјешени, иако се у међувремену гинуло у рату, сањала боља будућност, што су нестајале државе и мијењали се политички системи.

– Ето, наша Мирјана је Бањалуци дала импулс, а онда нас напустила – рекао је један од њиених пријатеља и сарадника. 

Мирјана је писала на посебан, емотиван начин, шаљући поруке над којима се ваља замислити. Тако је прије три године, за Радио Слободну Европу, писала о мачкама у свом дворишту, говорећи, уствари, о људима.

– Колико љубави и бриге (маце) показују једни другима. Измаме ми осмијех, уљепшају сваки нови дан. Помислих како можемо поднијети онолико боли, колико љубави можемо дати. Остаје и даље питање шта је то у људима и због чега су спремни да наносе бол другима, да лажу и петљају. Мислим да би свијет могао бити много једноставнији да се сви мало потрудимо – написала је Мирјана.

Мирјана Тешановић је рођена у Сарајеву, а живјела је, као избјеглица, деведесетих, и у Каштел Старом у Хрватској, у Прагу у Чешкој.

Годинама је била запослена у СДП БиХ, али је у овој партији добила отказ, за који ће суд установити да је незаконит.

Један од најбољих пријатеља био јој је, такође недавно преминули политичар Слободан Поповић, којег су многи окарактерисали као посљедњег истинског љевичара на политичкој сцени БиХ.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ненад

25.10.2019 12:48

Искрено саучешће породици.

ОДГОВОРИТЕ