БиХ ће морати да опорезује угљен-диоксид

Босна и Херцеговина ће морати укључити опорезивање карбон-диоксида (ЦО2) који испуштају термоцентрале како би цијена електричне енергије била ближа тржишним цијенама, потврдио је за "Независне" Јанез Копач, генерални секретар Енергетске заједнице у Бечу.

Босна и Херцеговина 25.10.2019 | 09:15
БиХ ће морати да опорезује угљен-диоксид
"Цијена електричне енергије у термоелектранама на угаљ у БиХ је заиста вјештачки ниска, с обзиром на то да ЦО2 није опорезован као у ЕУ, а треба узети у обзир да се производња електричне енергије из угљена субвенционише из буџета", рекао је он.

С тим у вези, како истиче, ЕУ помаже трансформацију производње електричне енергије из обновљивих извора енергије који су мање штетни за људско здравље и помажу сузбијању климатских промјена.

У ЕУ кажу да је БиХ преузела обавезе у подручју енергетике, које се односе на струју, гас, околину, обновљиве изворе и енергетску ефикасност.

Они истичу да ЕУ кроз Инструменте претприступне помоћи пружа директну подршку кроз 90 милиона евра, од којих се 82 милиона евра односе на инвестиције, а осам милиона на изградњу институција и усвајање потребних прописа у овој области.

"Тренутно ЕУ пружа помоћ у усвајању законодавства, и наставља пружати подршку кад постоји политичка воља да се закони приближе најбољим европским праксама", наводе у ЕУ.

Недавно је Јоханес Хан, европски комесар за проширење, изразио незадовољство што се у БиХ и даље размишља о изградњи термоелектрана попут Блока ВИИ у Тузли, а да се врло мало ради на соларним панелима и вјетроелектранама.

У Министарству енергетике и рударства РС кажу да је покушана реализација два пројекта изградње вјетроелектрана, од којих је један пропао, а за други је у току израда пројектне документације.

За пројекат "Трусина" Влада је, како кажу, 2012. године додијелила концесију за изградњу парка вјетрењача на локацији Трусина, општина Невесиње, привредном друштву "Еол први" д.о.о. Невесиње на период од 30 година, али је у марту 2019. уговор раскинула због неиспуњења обавеза.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

зуx

25.10.2019 07:33

Мораћемо прихватити правила ЕУ, а никад нас неће прихватити, јер их неинтересује што нас ови политички олоши уназађују и враћају у 90те...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.10.2019 09:13

Јеси они плаћали порез на то док су загадјивали својим термоелтранама и док су имали угља? Наравно да нису, сада све забрањују земљама у развоју а они су те своје ресурсе давно искористили... Закон јачег је неправедан, ја сам могао све а ми не можемо ништа... Њима је неприхватљиво што је струја из тога извора нижа сада него што они могу произвести.

Name

ре

25.10.2019 10:22

Да ли и термоелткеран Станари плаћа порезе на емисију цо2

Name

Разне саботазе и наметање

25.10.2019 08:32

А моземо ли ми имати енергетску сигурност са тим ЕУ прописима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј као у ЕУ

25.10.2019 10:27

па дигните плате као у ЕУ, ШТО НЕ РАДИТЕ ДА СЕ УДЈЕ У ЕУ ВЕЋ ОПСТРУИШЕТЕ ДА НЕ УДЈЕТЕ. ЕУ И ВИ-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

25.10.2019 12:12

Ово је најава поскупљења електрицне енергије! Хвала насем императору Додику! Цаусеску је барем гледао да плати вањски дуг своје земље док су људи гладовали, нас император је гори од њега!

ОДГОВОРИТЕ