BiH će morati da oporezuje ugljen-dioksid

Bosna i Hercegovina će morati uključiti oporezivanje karbon-dioksida (CO2) koji ispuštaju termocentrale kako bi cijena električne energije bila bliža tržišnim cijenama, potvrdio je za "Nezavisne" Janez Kopač, generalni sekretar Energetske zajednice u Beču.

Bosna i Hercegovina 25.10.2019 | 09:15
BiH će morati da oporezuje ugljen-dioksid
"Cijena električne energije u termoelektranama na ugalj u BiH je zaista vještački niska, s obzirom na to da CO2 nije oporezovan kao u EU, a treba uzeti u obzir da se proizvodnja električne energije iz ugljena subvencioniše iz budžeta", rekao je on.

S tim u vezi, kako ističe, EU pomaže transformaciju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije koji su manje štetni za ljudsko zdravlje i pomažu suzbijanju klimatskih promjena.

U EU kažu da je BiH preuzela obaveze u području energetike, koje se odnose na struju, gas, okolinu, obnovljive izvore i energetsku efikasnost.

Oni ističu da EU kroz Instrumente pretpristupne pomoći pruža direktnu podršku kroz 90 miliona evra, od kojih se 82 miliona evra odnose na investicije, a osam miliona na izgradnju institucija i usvajanje potrebnih propisa u ovoj oblasti.

"Trenutno EU pruža pomoć u usvajanju zakonodavstva, i nastavlja pružati podršku kad postoji politička volja da se zakoni približe najboljim evropskim praksama", navode u EU.

Nedavno je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, izrazio nezadovoljstvo što se u BiH i dalje razmišlja o izgradnji termoelektrana poput Bloka VII u Tuzli, a da se vrlo malo radi na solarnim panelima i vjetroelektranama.

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS kažu da je pokušana realizacija dva projekta izgradnje vjetroelektrana, od kojih je jedan propao, a za drugi je u toku izrada projektne dokumentacije.

Za projekat "Trusina" Vlada je, kako kažu, 2012. godine dodijelila koncesiju za izgradnju parka vjetrenjača na lokaciji Trusina, opština Nevesinje, privrednom društvu "Eol prvi" d.o.o. Nevesinje na period od 30 godina, ali je u martu 2019. ugovor raskinula zbog neispunjenja obaveza.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

zux

25.10.2019 07:33

Moraćemo prihvatiti pravila EU, a nikad nas neće prihvatiti, jer ih neinteresuje što nas ovi politički ološi unazađuju i vraćaju u 90te...

ODGOVORITE
Name

re

25.10.2019 09:13

Jesi oni plaćali porez na to dok su zagadjivali svojim termoeltranama i dok su imali uglja? Naravno da nisu, sada sve zabranjuju zemljama u razvoju a oni su te svoje resurse davno iskoristili... Zakon jačeg je nepravedan, ja sam mogao sve a mi ne možemo ništa... Njima je neprihvatljivo što je struja iz toga izvora niža sada nego što oni mogu proizvesti.

Name

re

25.10.2019 10:22

Da li i termoeltkeran Stanari plaća poreze na emisiju co2

Name

Razne sabotaze i nametanje

25.10.2019 08:32

A mozemo li mi imati energetsku sigurnost sa tim EU propisima?

ODGOVORITE
Name

cuj kao u EU

25.10.2019 10:27

pa dignite plate kao u EU, ŠTO NE RADITE DA SE UDJE U EU VEĆ OPSTRUIŠETE DA NE UDJETE. EU I VI-

ODGOVORITE
Name

Decko

25.10.2019 12:12

Ovo je najava poskupljenja elektricne energije! Hvala nasem imperatoru Dodiku! Causesku je barem gledao da plati vanjski dug svoje zemlje dok su ljudi gladovali, nas imperator je gori od njega!

ODGOVORITE