ИРБ Српске могу надзирати и особе које су кривично гоњене!

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске ускоро треба да добије нови Надзорни одбор чији ће чланови моћи бити и особе против којих се води кривични поступак.

Република Српска 24.10.2019 | 13:58
ИРБ Српске могу надзирати и особе које су кривично гоњене!
Наиме, Министарство финансија РС је недавно расписало  конкурс за чланове НО а на основу критерија које је прописала Влада Републике Српске, којој очигледно није битно да ли су кандидати предмет  истражних или правосудних органа.

Тако би, према овим критеријумима Снежана Вујнић, актуелни директор ове финансијске институције могла да конкурише за столицу у одбору и поред тога што се пред Судом БиХ против ње води поступак.

Наиме, она је оптужена за криминал у пропалој “Бобар банци” али није осуђена, што значи да јој овај процес не представља препреку да се пријави.

Добро упућени саговорници ЦАПИТАЛА а који су нам скренули пажњу на ову појаву сматрају како је у питању својеврсни “пробни балон” на основу којег би се по истом моделу бирао и будући директор ИРБ-а којег именује управо Надзорни одбор.

Занимљиво је и то да ће на овом конкурсу кандидату бити довољно дати писану изјаву да није осуђиван.

Колико је неуобичајено изостављање критеријума за највећу државну институцију која располаже стотинама милиона марака капитала Републике Српске, показују други конкурси у којима је јасно наглашено да кандидати не могу бити особе против којих се води кривични поступак.

На примјер, кандидат за директора Агенције за осигурање Републике Српске по конкурсу који је расписан исти дан од стране истог министарства ће морати да приложи увјерење надлежног органа за исту ствар.

Интересантно је и то да је Министарство финансија само неколико седмица касније расписало конкурс за једног члана Надзорног одбора Друштва за управљање Пензијским резервним фондом (ПРЕФ) Републике Српске гдје у општим условима тражи да се против кандидата не води кривични поступак, што указује на неједнаку праксу.

Подсјећамо, актуелном Надзорном одбору ИРБ-а као и директору је мандат истекао прије три године.

Надзорни одбор ИРБ-а, на приједлог Владе, именује Народна скупштина РС на четири године, уз могућност поновног избора.

Предсједник је Нада Мирјанић-Глувић, а чланови Небојша Лукић, Илија Ј. Џомбић, Славиша Сандић,  Мирјана Остојић и Милош Вукосављевић.

Влада РС се у писму намјере према Међународном монетарном фонду (ММФ) још 2016. године обавезала да ће, у циљу одржавања стабилности финансијског тржишта, предузети мјере како би се унаприједио рад ИРБ-а и увео надзор од стране Агенције за банкарство РС, али до тога још није дошло.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Па

24.10.2019 12:38

у позицији нема оних који нису казњавани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тегелтија

24.10.2019 18:13

још од купљених судија и тужилаца.

Name

Деура/стојчин

24.10.2019 17:53

У РУГИПП на функцијама су, а против којих се воде судски поступци, а Стојчин је и осуђен на 4,5 год. за укњижбе државне земље на тајкуне вредну 23 милиона КМ; Деурић-кум зенљишне мафије, пом. дир . Груловић-начелник за укњижбе, Стијчин-пом-дир. за надзор на књижењима. Дакле, сви раде исте послове за које им се суди, а тамо их је метнуо Будо и син Станковић са Босом Икебаницом на челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУГИП

24.10.2019 17:58

Мирко Стојчиновић и Александар Деурић, које тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја и вишемилионску штету граду Бањалуци, враћени су на посао у Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) и примају пуну плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

земљишна мафија

24.10.2019 18:00

Да ствар буде гора, поново се налазе на руководећим местима, на којима могу да доносе одлуке. Стојчиновић и Деурић и још неколико службеника су оптужени за кривично дело којима су, како их терети Републичко тужилаштво, оштетили град у предметима „Наш дом“, „Грађа“ и „Пољопривредна школа“. На посао су враћени чим су изашли из притвора. Стојчиновић је помоћник директора за послове надзора и може да утиче на исход предмета који се воде у Геодетској управи. Деурић је такође враћен, на позицију помоћника директора за оснивање катастра непокретности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

25.10.2019 20:41

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ЕНТИТЕТ, ЛОПОВА И КРИМИНАЛАЦА. ЗАТО ОМЛАДИНА ОДЕ ИЗ ЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ