И БиХ у трци за "Фолксвагенове" инвестиције

Босна и Херцеговина се укључила у трку за привлачење “Фолксвагенове” инвестиције од 1,3 милијарде евра, након што су многе земље региона већ почеле да истичу своје шансе у новонасталој ситуацији око турске офанзиве у Сирији.

Босна и Херцеговина 24.10.2019 | 09:10
И БиХ у трци за "Фолксвагенове" инвестиције
– Послали смо и ми писмо интереса и сада чекамо. Нисмо одустали – речено је из кабинета премијера Федерације БиХ Фадила Новалића за Дневни аваз.

Према информацијама листа, за градњу нове фабрике понудили су двије локације, обје на подручју Кантона Сарајево.

– Једна је на мјесту гдје је био ТАС, а друга на подручју општине Нови Град. Њима треба огромна површина, а таквих баш нема пуно. Понудили смо и неке погодности, услове финансирања – истакли су упућени у питање, оцијенивши да ни Турска није 100 одсто “отпала”.

Истичу да је постојао спор између њемачког “Фолксвагена” и сарајевског “Превента” због улагања у фирми “Фолксваген Сарајево”, али, према незваничним информацијама, он се рјешава, преноси Блиц.

Хрватски медији такође пишу о посјети њемачког министра привреде Петера Алтмајера Хрватској и о њеном уласку у битку за ову инвестицију вриједну више од милијарду евра.

Хрватској влади помогао је Мате Римац, познато име у свјетској аутоиндустрији, који је у Загребу покренуо компанију “Римац аутомобили” и створио један од најбржих електричних возила на свијету.

Управо је он био контакт особа између “Фолксвагена” и хрватске владе, пише манагер.ба. 

Изгледи за то да Хрватска добије “Фолксвагенову” инвестицију нису били велики ни прије, а ни сада се нису поправили, пише, међутим, Пословни дневник.

Иако је министар привреде Дарко Хорват њемачком колеги Петеру Алтмајеру исказао спремност да Хрватска прихвати дио производње коју “Фолксваген” планира да премјести из Њемачке, мали су изгледи да се тако нешто и оствари, пише лист.

Поводом нове трке у региону око доласка “Фолксвагена”, огласио се и предсједник Србије Александар Вучић, наводи се у тексту.

– Обећао сам од почетка да ћемо се борити. Видјели смо да су неке земље повећале своје понуде за “Фолксваген”, а ми смо понудили много више. У кешу не можемо да понудимо више, не зато што немамо новца, већ зато што имамо ограничење, али у свему другом смо спремни да понудимо и дупло више – рекао је Вучић.

Њемачки дневник “Велт” пише да ће пројекат изградње “Фолксвагенове” (ВW) фабрике у Турској зависити од даљег развоја политичке сутуације у вези с турском офанзивом у Сирији.

Лист подсјећа да је ВW привремено ставио “на лед” планове за отварање фабрике у Турској након што је турска војска започела војну интервенцију у Сирији.

– Пратимо развој догађаја. Планови за Турску су тренутно на чекању. Не тражимо активно алтернативне локације – преноси Велт изјаву шефа производње “Фолксвагена” Андреаса Тостмана, и оцјењује да, у зависности од даљег политичког развоја, ВW оставља себи отвореним даље могућности.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Брза цеста

24.10.2019 07:52

Огромну поврсину умјесто аеродрома имате на Сокоцу. Близу СА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.10.2019 09:02

Бас си паметан, поред ТАС-а у Вогосци и постојеце инфраструктуре WВ да граде на Сокоцу гдје цијели крај нема 5.000 становника и 5% писмених, ТАС у Вогосци има своју пругу, велике хале и погоне, за нека мања улагања WВ може кренути поново, доста је посље рата уложено у ТАС , не просипај се

Name

М.Тодоровиц

24.10.2019 09:04

Соколац је бас близу Сарајева 80 км, цак љети треба ланце на точкице стављати од хладноће. Која памет нема ста

Name

Директ

25.10.2019 00:18

Ре, уз мање инвестиције, а фабрика својевремено разорена, а и прије рата је имала капацитет производње од неких 30-40 хиљада годисње, док Волксwагену сада треба фабрика од неколико стотина хиљада аутомобила годисње, као и дрзава која це финансирати толику фабрику из свог дзепа, тако да БиХ једноставно ни теоретски нема сансе, посто потребно је јако пуно новца, да би се привукао толики инвеститор, као сто је то Волксwаген, који са собом повлаци и низ других фирми, да отворе своје погоне у БиХ.

Name

Толико знамо

24.10.2019 11:55

Ту је скода, итд.... Соколац је идеална локација та огромне фабрицке комплексе. Из Црне ријеке, Нисица, Брезе, Вареса, Високог, Сокоца, возарили до Вогосце у Унис,сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.10.2019 11:57

Гласинацко поље идеално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Претрпано без икаквог надзора

24.10.2019 14:11

Наравно да нема огромних поврсина, све вец стамбени и пословни комплекси, нема ни зелених пратецих поврсина. Узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амира

24.10.2019 16:23

ВW је власник ТАСа око 40% превент 52% а влада федерације 8% и ту белај сав поциње вw је ту преварен од стране превента цак се скода и пасат сатављали требала се оформит производња и тад је превент за мизерне паре (цертификате) откупио фабрику и покусали огромне новце узет а незаборавите да 30% производа вw је из превентови фабрика сиром свјета и БиХ од коциони система сједиста до блок одливака ВW је реко збогом балкану зато лудо радовање Поред сувласниства у тасу

Name

Безакоње

24.10.2019 17:05

ВW је прије рата био власник у ТАС-у 49%,па 51%,на основу закона који су били на снази. Покрали су и сав новац радницима српске националности((1270 радника), који је ВW дао својим радницима ТАСА по заврсетку рата. Радило се о огромном износу.

Name

Овако

24.10.2019 21:40

за сад бас никонна Балкану не стоји добро,дио сто немамо квалификовану радну снагу за склапање возила (некад имали),дио мањи сто немамо ни трзисте за аутомобиле,а највеци проблем су комуникације које су слабе и енергија која се јефтино треба обезбједити. Турска је вјероватна локација,али Нијемци цекају крај рата у Сирији и расцисцавање ситуације на потенцикалном трзисту блиског истока. Ако се сукобе Саудија и Иран или Израел с Ираном и околним земљама,тамо висе неце бити куповине аута. Ако се тамо ствари ријесе зна се вец локација фабрике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

25.10.2019 00:08

Тек БиХ има сансе. :)))

ОДГОВОРИТЕ