I BiH u trci za "Folksvagenove" investicije

Bosna i Hercegovina se uključila u trku za privlačenje “Folksvagenove” investicije od 1,3 milijarde evra, nakon što su mnoge zemlje regiona već počele da ističu svoje šanse u novonastaloj situaciji oko turske ofanzive u Siriji.

Bosna i Hercegovina 24.10.2019 | 09:10
I BiH u trci za "Folksvagenove" investicije
– Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – rečeno je iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića za Dnevni avaz.

Prema informacijama lista, za gradnju nove fabrike ponudili su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo.

– Jedna je na mjestu gdje je bio TAS, a druga na području opštine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uslove finansiranja – istakli su upućeni u pitanje, ocijenivši da ni Turska nije 100 odsto “otpala”.

Ističu da je postojao spor između njemačkog “Folksvagena” i sarajevskog “Preventa” zbog ulaganja u firmi “Folksvagen Sarajevo”, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rješava, prenosi Blic.

Hrvatski mediji takođe pišu o posjeti njemačkog ministra privrede Petera Altmajera Hrvatskoj i o njenom ulasku u bitku za ovu investiciju vrijednu više od milijardu evra.

Hrvatskoj vladi pomogao je Mate Rimac, poznato ime u svjetskoj autoindustriji, koji je u Zagrebu pokrenuo kompaniju “Rimac automobili” i stvorio jedan od najbržih električnih vozila na svijetu.

Upravo je on bio kontakt osoba između “Folksvagena” i hrvatske vlade, piše manager.ba. 

Izgledi za to da Hrvatska dobije “Folksvagenovu” investiciju nisu bili veliki ni prije, a ni sada se nisu popravili, piše, međutim, Poslovni dnevnik.

Iako je ministar privrede Darko Horvat njemačkom kolegi Peteru Altmajeru iskazao spremnost da Hrvatska prihvati dio proizvodnje koju “Folksvagen” planira da premjesti iz Njemačke, mali su izgledi da se tako nešto i ostvari, piše list.

Povodom nove trke u regionu oko dolaska “Folksvagena”, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u tekstu.

– Obećao sam od početka da ćemo se boriti. Vidjeli smo da su neke zemlje povećale svoje ponude za “Folksvagen”, a mi smo ponudili mnogo više. U kešu ne možemo da ponudimo više, ne zato što nemamo novca, već zato što imamo ograničenje, ali u svemu drugom smo spremni da ponudimo i duplo više – rekao je Vučić.

Njemački dnevnik “Velt” piše da će projekat izgradnje “Folksvagenove” (VW) fabrike u Turskoj zavisiti od daljeg razvoja političke sutuacije u vezi s turskom ofanzivom u Siriji.

List podsjeća da je VW privremeno stavio “na led” planove za otvaranje fabrike u Turskoj nakon što je turska vojska započela vojnu intervenciju u Siriji.

– Pratimo razvoj događaja. Planovi za Tursku su trenutno na čekanju. Ne tražimo aktivno alternativne lokacije – prenosi Velt izjavu šefa proizvodnje “Folksvagena” Andreasa Tostmana, i ocjenjuje da, u zavisnosti od daljeg političkog razvoja, VW ostavlja sebi otvorenim dalje mogućnosti.

(Srpskainfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Brza cesta

24.10.2019 07:52

Ogromnu povrsinu umjesto aerodroma imate na Sokocu. Blizu SA!

ODGOVORITE
Name

re

24.10.2019 09:02

Bas si pametan, pored TAS-a u Vogosci i postojece infrastrukture WV da grade na Sokocu gdje cijeli kraj nema 5.000 stanovnika i 5% pismenih, TAS u Vogosci ima svoju prugu, velike hale i pogone, za neka manja ulaganja WV može krenuti ponovo, dosta je poslje rata uloženo u TAS , ne prosipaj se

Name

M.Todorovic

24.10.2019 09:04

Sokolac je bas blizu Sarajeva 80 km, cak ljeti treba lance na točkice stavljati od hladnoće. Koja pamet nema sta

Name

Direkt

25.10.2019 00:18

Re, uz manje investicije, a fabrika svojevremeno razorena, a i prije rata je imala kapacitet proizvodnje od nekih 30-40 hiljada godisnje, dok Volkswagenu sada treba fabrika od nekoliko stotina hiljada automobila godisnje, kao i drzava koja ce finansirati toliku fabriku iz svog dzepa, tako da BiH jednostavno ni teoretski nema sanse, posto potrebno je jako puno novca, da bi se privukao toliki investitor, kao sto je to Volkswagen, koji sa sobom povlaci i niz drugih firmi, da otvore svoje pogone u BiH.

Name

Toliko znamo

24.10.2019 11:55

Tu je skoda, itd.... Sokolac je idealna lokacija ta ogromne fabricke komplekse. Iz Crne rijeke, Nisica, Breze, Varesa, Visokog, Sokoca, vozarili do Vogosce u Unis,svaki dan.

ODGOVORITE
Name

Pa

24.10.2019 11:57

Glasinacko polje idealno.

ODGOVORITE
Name

Pretrpano bez ikakvog nadzora

24.10.2019 14:11

Naravno da nema ogromnih povrsina, sve vec stambeni i poslovni kompleksi, nema ni zelenih pratecih povrsina. Uzas

ODGOVORITE
Name

Amira

24.10.2019 16:23

VW je vlasnik TASa oko 40% prevent 52% a vlada federacije 8% i tu belaj sav pocinje vw je tu prevaren od strane preventa cak se skoda i pasat satavljali trebala se oformit proizvodnja i tad je prevent za mizerne pare (certifikate) otkupio fabriku i pokusali ogromne novce uzet a nezaboravite da 30% proizvoda vw je iz preventovi fabrika sirom svjeta i BiH od kocioni sistema sjedista do blok odlivaka VW je reko zbogom balkanu zato ludo radovanje Pored suvlasnistva u tasu

Name

Bezakonje

24.10.2019 17:05

VW je prije rata bio vlasnik u TAS-u 49%,pa 51%,na osnovu zakona koji su bili na snazi. Pokrali su i sav novac radnicima srpske nacionalnosti((1270 radnika), koji je VW dao svojim radnicima TASA po zavrsetku rata. Radilo se o ogromnom iznosu.

Name

Ovako

24.10.2019 21:40

za sad bas nikonna Balkanu ne stoji dobro,dio sto nemamo kvalifikovanu radnu snagu za sklapanje vozila (nekad imali),dio manji sto nemamo ni trziste za automobile,a najveci problem su komunikacije koje su slabe i energija koja se jeftino treba obezbjediti. Turska je vjerovatna lokacija,ali Nijemci cekaju kraj rata u Siriji i rasciscavanje situacije na potencikalnom trzistu bliskog istoka. Ako se sukobe Saudija i Iran ili Izrael s Iranom i okolnim zemljama,tamo vise nece biti kupovine auta. Ako se tamo stvari rijese zna se vec lokacija fabrike

ODGOVORITE
Name

Direkt

25.10.2019 00:08

Tek BiH ima sanse. :)))

ODGOVORITE