Саво: Тотенхем нам је показао која је то разлика!

Причати лагане приче је пут у пакао! “Али нема страха“, истиче Партизанов тренер.

Фудбал 23.10.2019 | 18:08
Саво: Тотенхем нам је показао која је то разлика!
Можда је време за још једно чудо у Београду! Пре годину дана савладала је Црвена звезда будућег првака Европе и показала како Давид може и у савременом добу с Голијатом, а баш на том примеру, између осталог, тиња нада, и не само да тиња, него се разбуктала у ватру оптимизма партизановаца, да ће на супротној страни Топчидерског брда пасти Манчестер јунајтед.

Поготово што се ове сезоне тетура, љуља у Премијер лиги, далеко од тога да блиста у мечевима Лиге Европе, па је шанса за сензацију, рекло би се, никад боља. Чак и кад су разлике између српског и енглеског фудбала толике да су скоро неупоредиве.

"По саставу који ћемо извести видећете да нисмо променили ништа у односу на оно што смо играли претходних месеци. На основу тога биће јасно да немамо страх, само поштовање према великом клубу. Не и страх. Оно што је Црвена звезда урадила против Ливерпула своди се на ниво чуда, а она се не дешавају често. Потребно је доста ствари да се споји да би се чудо десило. Трудимо се да урадимо све што је за чудо неопходно, али то не значи да ће се оно и десити. Најбитније је да после утакмице не жалимо ни за чим", појаснио је Саво Милошевић пред спектак јесени у Хумској улици.

Додатни разлог због којег Гробари верују у позитиван резултат је утисак да ће у четвртак (18.55, РТС 1, ТВ Арена спорт 1) Манчестер јунајтед бити у Партизановој кожи у суперлигашким утакмицама. У преводу: ако су Напредак, ТСЦ, Вождовац и Младост могли да укоче Парни ваљак, можда би могао српски представник да науди скупљем и признатијем енглеском великану, свакако у кожи фаворита.

"То је лепо размишлајње, али је много теже преточити га у реалност. Било би логично рећи да ако побројани клубови могу да изненаде нас, можемо и ми Манчестер, једино што су дистанце на сутрашњем мечу много веће од оних које имамо у Суперлиги. Рекао сам пре седам-осам месеци да је моја идеја да Партизанову игру приближим европским оквирима. Које ће то висине бити, не могу да предвидим, али ми смо у Европи против озбиљних тимова показали напредак. Сутра је прилика да проверимо себе и да видимо колико смо направили. Ако успемо да се измеримо биће то већа победа од евентуална три бода против Манчестера, иако се многи неће сложити с таквим размишљањем".

Врти главом тренер Партизана и на речи Чарлија Николса, некадашњег првотимца Арсенала, сада стручног консултанта Скај спорта, после оцене да ће меч трећег кола Групе Л бити завршен ремијем (1:1) и да ће Манчестер бити срећан тим исходом, јер ће бити "луд меч".

"Лако је њему да прича", смеје се Саво Милошевић. "Не можемо себи да дозволимо луксуз да олако прихватамо таква размишљања и изговарамо сличне речи. Видели смо на сусрету Тотенхем - Црвена звезда која је то разлика, колико је тешко изаћи на крај са екипама из Премијер лиге. Сутра ћемо се сударити са истим проблемима које је имала Звезда у Лондону. Причати лагане приче је пут у пакао. Наше је да пружимо 100 одсто, идеално би било да пребацимо тај ниво, никакво другачије размишљање не смемо да имамо у главама, па да видимо докле ће нас то довести".

Једино је извесно: биће спектакл. Још кад би био реми или победа Партизана, памтило би се скоро као тријумф "Беба" над Манчестером 1966. у полуфуналу Купа шампиона.

"Говорити о важности и посебности утакмице је излишно. Најбитније је да је екипа спремна, чека нас тежак меч, али и празник фудбала. Немамо често прилику да играмо овакве утакмице, последњи пут играли смо са Манчестером пре 53 године. Ово је прилика да покажемо колико вредимо и да се измеримо, пошто стално причам играчима да играње у Европи доноси много ако смо паметни. Требало би да нам буде част што ћемо се намерити на Јунајтед".

Чак и ако Оле Гунар Солскјер прибегне очекиваном систему ротација, опет је ривал Манчестер, који је пре само три дана испустио победу против Ливерпула.

"У овом тренутку не могу да будем сигуран какав ће тим извести, али претпостављам да неће изаћи са тројицом у последњој линији, већ ће се вратити на четири у линији. Не могу да одговорим директно ни на питање да ли је за нас боље да Манчестер изведе најбоље што има или младе играче, жељне доказивања. Искуства су различита: пре неки дан смо у Лучанима извели први тим и момци нису урадили оно што смо очекивали. Резервисти пак могу да буду још компликованији од првотимаца. Поготово што Манчестер има 25 до 30 играча који су највећи европски ниво. Овде долазе да победе, морамо да будемо спремни какав год тим да изведу".

Опет, овај Манчестер није ни изблиза јак оном који је Саво Милошевић упознао током деведесетих, док је градио каријеру на Острву.

"Немогуће је да било који клуб увек буде на врхунском нивоу. У време кад сам играо, Јунајтед је био најбољи на свету, под Алексом Фергусоном освојио је скоро све, чак и данас је међу најбољим клубовима планете, нормално је да има потешкоће, али је тешко после сера наћи њему сличног. То је логично. Дефинитивно Манчестер поседује квалитет и Европа ће тек видети какав тим има, посебно мислим на младе играче, који ће у будућности водити Манчестер напред".

Заљубљеници у фудбал сећају се како је Саво у дресу Астон Виле, у победи бирмингемског клуба над Манчестером, провукао лопту кроз ноге Палистеру...

"Нисам размишљао о мом првом мечу са њима ових дана. Уопште не предајем важности прошлости. Она је у фудбалу класично самоубиство. То је било неко друго време, морамо да се изборимо са данашњим проблемима. Врло мало моја искуства или она из Партизановог тима 1966. могу да нам користе".

Зато, у се и у своје кљусе.

"Верујем да можемо очекивати Партизан на максимуму. Да у свим линијама тим, групе играча у одређеним зонама, као и комплетна екипа дамо максимум свих 90 минута. На доста утакмица смо показали да то можемо. Не могу да предвидим за колико је то довољно", слеже раменима Саво Милошевић.

А можда сутра, ипак, подигне руке у ваздух у знак тријумфа...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар