Savo: Totenhem nam je pokazao koja je to razlika!

Pričati lagane priče je put u pakao! “Ali nema straha“, ističe Partizanov trener.

Fudbal 23.10.2019 | 18:08
Savo: Totenhem nam je pokazao koja je to razlika!
Možda je vreme za još jedno čudo u Beogradu! Pre godinu dana savladala je Crvena zvezda budućeg prvaka Evrope i pokazala kako David može i u savremenom dobu s Golijatom, a baš na tom primeru, između ostalog, tinja nada, i ne samo da tinja, nego se razbuktala u vatru optimizma partizanovaca, da će na suprotnoj strani Topčiderskog brda pasti Mančester junajted.

Pogotovo što se ove sezone tetura, ljulja u Premijer ligi, daleko od toga da blista u mečevima Lige Evrope, pa je šansa za senzaciju, reklo bi se, nikad bolja. Čak i kad su razlike između srpskog i engleskog fudbala tolike da su skoro neuporedive.

"Po sastavu koji ćemo izvesti videćete da nismo promenili ništa u odnosu na ono što smo igrali prethodnih meseci. Na osnovu toga biće jasno da nemamo strah, samo poštovanje prema velikom klubu. Ne i strah. Ono što je Crvena zvezda uradila protiv Liverpula svodi se na nivo čuda, a ona se ne dešavaju često. Potrebno je dosta stvari da se spoji da bi se čudo desilo. Trudimo se da uradimo sve što je za čudo neophodno, ali to ne znači da će se ono i desiti. Najbitnije je da posle utakmice ne žalimo ni za čim", pojasnio je Savo Milošević pred spektak jeseni u Humskoj ulici.

Dodatni razlog zbog kojeg Grobari veruju u pozitivan rezultat je utisak da će u četvrtak (18.55, RTS 1, TV Arena sport 1) Mančester junajted biti u Partizanovoj koži u superligaškim utakmicama. U prevodu: ako su Napredak, TSC, Voždovac i Mladost mogli da ukoče Parni valjak, možda bi mogao srpski predstavnik da naudi skupljem i priznatijem engleskom velikanu, svakako u koži favorita.

"To je lepo razmišlajnje, ali je mnogo teže pretočiti ga u realnost. Bilo bi logično reći da ako pobrojani klubovi mogu da iznenade nas, možemo i mi Mančester, jedino što su distance na sutrašnjem meču mnogo veće od onih koje imamo u Superligi. Rekao sam pre sedam-osam meseci da je moja ideja da Partizanovu igru približim evropskim okvirima. Koje će to visine biti, ne mogu da predvidim, ali mi smo u Evropi protiv ozbiljnih timova pokazali napredak. Sutra je prilika da proverimo sebe i da vidimo koliko smo napravili. Ako uspemo da se izmerimo biće to veća pobeda od eventualna tri boda protiv Mančestera, iako se mnogi neće složiti s takvim razmišljanjem".

Vrti glavom trener Partizana i na reči Čarlija Nikolsa, nekadašnjeg prvotimca Arsenala, sada stručnog konsultanta Skaj sporta, posle ocene da će meč trećeg kola Grupe L biti završen remijem (1:1) i da će Mančester biti srećan tim ishodom, jer će biti "lud meč".

"Lako je njemu da priča", smeje se Savo Milošević. "Ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da olako prihvatamo takva razmišljanja i izgovaramo slične reči. Videli smo na susretu Totenhem - Crvena zvezda koja je to razlika, koliko je teško izaći na kraj sa ekipama iz Premijer lige. Sutra ćemo se sudariti sa istim problemima koje je imala Zvezda u Londonu. Pričati lagane priče je put u pakao. Naše je da pružimo 100 odsto, idealno bi bilo da prebacimo taj nivo, nikakvo drugačije razmišljanje ne smemo da imamo u glavama, pa da vidimo dokle će nas to dovesti".

Jedino je izvesno: biće spektakl. Još kad bi bio remi ili pobeda Partizana, pamtilo bi se skoro kao trijumf "Beba" nad Mančesterom 1966. u polufunalu Kupa šampiona.

"Govoriti o važnosti i posebnosti utakmice je izlišno. Najbitnije je da je ekipa spremna, čeka nas težak meč, ali i praznik fudbala. Nemamo često priliku da igramo ovakve utakmice, poslednji put igrali smo sa Mančesterom pre 53 godine. Ovo je prilika da pokažemo koliko vredimo i da se izmerimo, pošto stalno pričam igračima da igranje u Evropi donosi mnogo ako smo pametni. Trebalo bi da nam bude čast što ćemo se nameriti na Junajted".

Čak i ako Ole Gunar Solskjer pribegne očekivanom sistemu rotacija, opet je rival Mančester, koji je pre samo tri dana ispustio pobedu protiv Liverpula.

"U ovom trenutku ne mogu da budem siguran kakav će tim izvesti, ali pretpostavljam da neće izaći sa trojicom u poslednjoj liniji, već će se vratiti na četiri u liniji. Ne mogu da odgovorim direktno ni na pitanje da li je za nas bolje da Mančester izvede najbolje što ima ili mlade igrače, željne dokazivanja. Iskustva su različita: pre neki dan smo u Lučanima izveli prvi tim i momci nisu uradili ono što smo očekivali. Rezervisti pak mogu da budu još komplikovaniji od prvotimaca. Pogotovo što Mančester ima 25 do 30 igrača koji su najveći evropski nivo. Ovde dolaze da pobede, moramo da budemo spremni kakav god tim da izvedu".

Opet, ovaj Mančester nije ni izbliza jak onom koji je Savo Milošević upoznao tokom devedesetih, dok je gradio karijeru na Ostrvu.

"Nemoguće je da bilo koji klub uvek bude na vrhunskom nivou. U vreme kad sam igrao, Junajted je bio najbolji na svetu, pod Aleksom Fergusonom osvojio je skoro sve, čak i danas je među najboljim klubovima planete, normalno je da ima poteškoće, ali je teško posle sera naći njemu sličnog. To je logično. Definitivno Mančester poseduje kvalitet i Evropa će tek videti kakav tim ima, posebno mislim na mlade igrače, koji će u budućnosti voditi Mančester napred".

Zaljubljenici u fudbal sećaju se kako je Savo u dresu Aston Vile, u pobedi birmingemskog kluba nad Mančesterom, provukao loptu kroz noge Palisteru...

"Nisam razmišljao o mom prvom meču sa njima ovih dana. Uopšte ne predajem važnosti prošlosti. Ona je u fudbalu klasično samoubistvo. To je bilo neko drugo vreme, moramo da se izborimo sa današnjim problemima. Vrlo malo moja iskustva ili ona iz Partizanovog tima 1966. mogu da nam koriste".

Zato, u se i u svoje kljuse.

"Verujem da možemo očekivati Partizan na maksimumu. Da u svim linijama tim, grupe igrača u određenim zonama, kao i kompletna ekipa damo maksimum svih 90 minuta. Na dosta utakmica smo pokazali da to možemo. Ne mogu da predvidim za koliko je to dovoljno", sleže ramenima Savo Milošević.

A možda sutra, ipak, podigne ruke u vazduh u znak trijumfa...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar