НБА саопштила: Опет троцифрен број кошаркаша ван САД!

Канађани рекордно! У саставима 30 НБА тимова, на дан када почиње сезона 2019/20, налази се 108 "интернационалних" играча из 38 земаља.

Кошарка 23.10.2019 | 17:11
НБА саопштила: Опет троцифрен број кошаркаша ван САД!
Број играча који долазе ван САД опао је у односу на почетак сезона 2016/17 и 2017/18, када их је било 113, али и 108 је свакако респектабилна цифра, нарочито ако се зна да их је пре четврт века било свега 24.

Ово је шеста узастопна НБА сезона у којој ће наступити 100 или више "интернационалаца", а нови појединачни рекорд поставили су Канађани, којих има 16.

На списку су између осталих Тристан Томпсон (Кливленд), Џамал Мареј (Денвер), Ендру Вигинс (Минесота) и Ар Џеј Берет, а само један од 16 играча (Крис Бушер) налази се у "ростеру" актуелних шампиона, Торонто Репторса, који су једини канадски НБА лигаш након селидбе Ванкувер Гризлиса у Мемфис 2001. године.

За Канадом по заступљености у НБА саставима следе Аустралија са девет, Француска са осам, Хрватска са седам и Србија са шест играча.

То су Никола Јокић (Денвер), Богдан Богдановић (Сакраменто), Немања Бјелица (Сакраменто), Бобан Марјановић (Далас), Марко Гудурић (Мемфис) и Ален Смаилагић (Голден Стејт).

Гледано по тимовима, највише међународног шмека имају Далас Маверикси, са седам неамеричких кошаркаша.

Финикс Санси и Филаделфија Сиксерси окупили су по шесторицу, а Мемфис, Оклахома, Сан Антонио, Сакраменто, Торонто, Јута и Вашингтон по петорицу.

Остаје да се види хоће ли се "интернационалци" макар приближити невероватном успеху из прошле сезоне, када им је припало четири од пет индивидуалних награда. Грк Јанис Адетокунбо био је МВП, Словенац Лука Дончић најбољи дебитант, Камерунац Паскал Сијакам играч који је највише напредовао, а Француз Руди Гобер најбољи дефанзивац.

Нова сезона почиње у ноћи између уторка и среде, мечевима Торонто - Њу Орлеанс (2.00) и Лос Анђелес Лејкерс - Лос Анђелес Клиперс (4.30), уз директне преносе на ТВ Арена спорт 1.

ТАБЕЛА ЗАСТУПЉЕНОСТИ ПО ЗЕМЉАМА

16 - Канада
9 - Аустралија
8 - Француска
7 - Хрватска
6 - Србија
5 - Шпанија, Немачка
4 - Турска, Бразил
3 - Словенија, Италија, Летонија
2 - БиХ, Литванија, Грчка, Украјина, Швајцарска, ДР Конго, Камерун, Јужни Судан, Бахами

Црна Гора је у групи од 17 земаља са по једним играчем у НБА лиги.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар