NBA saopštila: Opet trocifren broj košarkaša van SAD!

Kanađani rekordno! U sastavima 30 NBA timova, na dan kada počinje sezona 2019/20, nalazi se 108 "internacionalnih" igrača iz 38 zemalja.

Košarka 23.10.2019 | 17:11
NBA saopštila: Opet trocifren broj košarkaša van SAD!
Broj igrača koji dolaze van SAD opao je u odnosu na početak sezona 2016/17 i 2017/18, kada ih je bilo 113, ali i 108 je svakako respektabilna cifra, naročito ako se zna da ih je pre četvrt veka bilo svega 24.

Ovo je šesta uzastopna NBA sezona u kojoj će nastupiti 100 ili više "internacionalaca", a novi pojedinačni rekord postavili su Kanađani, kojih ima 16.

Na spisku su između ostalih Tristan Tompson (Klivlend), Džamal Marej (Denver), Endru Vigins (Minesota) i Ar Džej Beret, a samo jedan od 16 igrača (Kris Bušer) nalazi se u "rosteru" aktuelnih šampiona, Toronto Reptorsa, koji su jedini kanadski NBA ligaš nakon selidbe Vankuver Grizlisa u Memfis 2001. godine.

Za Kanadom po zastupljenosti u NBA sastavima slede Australija sa devet, Francuska sa osam, Hrvatska sa sedam i Srbija sa šest igrača.

To su Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović (Sakramento), Nemanja Bjelica (Sakramento), Boban Marjanović (Dalas), Marko Gudurić (Memfis) i Alen Smailagić (Golden Stejt).

Gledano po timovima, najviše međunarodnog šmeka imaju Dalas Maveriksi, sa sedam neameričkih košarkaša.

Finiks Sansi i Filadelfija Siksersi okupili su po šestoricu, a Memfis, Oklahoma, San Antonio, Sakramento, Toronto, Juta i Vašington po petoricu.

Ostaje da se vidi hoće li se "internacionalci" makar približiti neverovatnom uspehu iz prošle sezone, kada im je pripalo četiri od pet individualnih nagrada. Grk Janis Adetokunbo bio je MVP, Slovenac Luka Dončić najbolji debitant, Kamerunac Paskal Sijakam igrač koji je najviše napredovao, a Francuz Rudi Gober najbolji defanzivac.

Nova sezona počinje u noći između utorka i srede, mečevima Toronto - Nju Orleans (2.00) i Los Anđeles Lejkers - Los Anđeles Klipers (4.30), uz direktne prenose na TV Arena sport 1.

TABELA ZASTUPLJENOSTI PO ZEMLJAMA

16 - Kanada
9 - Australija
8 - Francuska
7 - Hrvatska
6 - Srbija
5 - Španija, Nemačka
4 - Turska, Brazil
3 - Slovenija, Italija, Letonija
2 - BiH, Litvanija, Grčka, Ukrajina, Švajcarska, DR Kongo, Kamerun, Južni Sudan, Bahami

Crna Gora je u grupi od 17 zemalja sa po jednim igračem u NBA ligi.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar