Инвалиди против одредби Закона о социјалној заштити

Након што јучерашње протестно окупљање инвалида у Бањалуци није уродило плодом, удружења инвалида из Бањалуке поново су данас изашла на улице и затражила од Владе и народних посланика да се усвоје њихови захтјеви у вези са новим Законом о социјалној заштити РС.

Република Српска 22.10.2019 | 15:34
Инвалиди против одредби Закона о социјалној заштити
Цивилни инвалиди поново на улицама с истим циљем и истим захтјевима - побољшање материјалног и социјалног статуса ових категорија. Траже да износ личне инвалиднине буде 50% најниже плате у РС, односно 225 КМ. Траже да се умјесто 4, дефинишу највише двије групе инвалида и да се укине дискриминаторска одредба од 18 година, према којој лица која су остала инвалиди након 18. године немају право на личну инвалиднину.

Захтијевају да се у закон уведе и персонална асистенција.

„Доношењем закона је направљено јако пуно дискриминаторских одредби гдје је покушано да се ријеши неких социјалних категорија и нечег другог, а најмање лица са инвалидитетом иако је то прича о инвалиднини. Ми овим, јуче и данас желимо само да поручимо народним посланицима да овакав закон не смију да усвоје и да треба да га врате на дораду.“, рекао је члан Градског одбора удружења инвалида Бања Лука Радован Ристић.

„Када смо и инстистирали на инвалиднини прошле године код бившег министра Драгана Богданића, били смо мишљења да би до 2.500 хиљаде инвалида требало да остварује ово право, јер смо имали добро снимљено стање у РС. Међутим, ово се одужило и рекао бих да се купује социјални мир.“, поручује предсједник Градске организације слијепих Бања Лука Мирослав Мандић.

Чак и да дође до повећања инвалиднине на 225 КМ то ће и даље бити убједљиво најнижа примања за социјалне или неке друге категорије у РС.

На вапаје инвалида реаговао је и министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић. Тврди да је дио захтјева цивилних инвалида уврштен у закон.

„Новчана средства која се издвајају за ову популацију кроз личну инвалиднину нису велика и наравно да нису довољна потребе које ова лица имају, али мислим да смо учинили једну велику ствар као РС, а то је да смо признали право овим лицима на личну накнаду.“, рекао је министар здравља и социјалне заштите РС.

- Признање права на личну инвалиднину јесте добра ствар, али није дефинисана у облику у коме смо то тражили, узвраћају из удружења инвалида. Сматрају да чињеница да је ово право уврштено у закон није довољна и поручују да ће истрајати у својим захтјевима. Уколико они не буду испоштовани, крећу у још снажнију борбу за своја права и то широм Републике Српске.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар