Invalidi protiv odredbi Zakona o socijalnoj zaštiti

Nakon što jučerašnje protestno okupljanje invalida u Banjaluci nije urodilo plodom, udruženja invalida iz Banjaluke ponovo su danas izašla na ulice i zatražila od Vlade i narodnih poslanika da se usvoje njihovi zahtjevi u vezi sa novim Zakonom o socijalnoj zaštiti RS.

Republika Srpska 22.10.2019 | 15:34
Invalidi protiv odredbi Zakona o socijalnoj zaštiti
Civilni invalidi ponovo na ulicama s istim ciljem i istim zahtjevima - poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa ovih kategorija. Traže da iznos lične invalidnine bude 50% najniže plate u RS, odnosno 225 KM. Traže da se umjesto 4, definišu najviše dvije grupe invalida i da se ukine diskriminatorska odredba od 18 godina, prema kojoj lica koja su ostala invalidi nakon 18. godine nemaju pravo na ličnu invalidninu.

Zahtijevaju da se u zakon uvede i personalna asistencija.

„Donošenjem zakona je napravljeno jako puno diskriminatorskih odredbi gdje je pokušano da se riješi nekih socijalnih kategorija i nečeg drugog, a najmanje lica sa invaliditetom iako je to priča o invalidnini. Mi ovim, juče i danas želimo samo da poručimo narodnim poslanicima da ovakav zakon ne smiju da usvoje i da treba da ga vrate na doradu.“, rekao je član Gradskog odbora udruženja invalida Banja Luka Radovan Ristić.

„Kada smo i instistirali na invalidnini prošle godine kod bivšeg ministra Dragana Bogdanića, bili smo mišljenja da bi do 2.500 hiljade invalida trebalo da ostvaruje ovo pravo, jer smo imali dobro snimljeno stanje u RS. Međutim, ovo se odužilo i rekao bih da se kupuje socijalni mir.“, poručuje predsjednik Gradske organizacije slijepih Banja Luka Miroslav Mandić.

Čak i da dođe do povećanja invalidnine na 225 KM to će i dalje biti ubjedljivo najniža primanja za socijalne ili neke druge kategorije u RS.

Na vapaje invalida reagovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. Tvrdi da je dio zahtjeva civilnih invalida uvršten u zakon.

„Novčana sredstva koja se izdvajaju za ovu populaciju kroz ličnu invalidninu nisu velika i naravno da nisu dovoljna potrebe koje ova lica imaju, ali mislim da smo učinili jednu veliku stvar kao RS, a to je da smo priznali pravo ovim licima na ličnu naknadu.“, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

- Priznanje prava na ličnu invalidninu jeste dobra stvar, ali nije definisana u obliku u kome smo to tražili, uzvraćaju iz udruženja invalida. Smatraju da činjenica da je ovo pravo uvršteno u zakon nije dovoljna i poručuju da će istrajati u svojim zahtjevima. Ukoliko oni ne budu ispoštovani, kreću u još snažniju borbu za svoja prava i to širom Republike Srpske.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar