Прича: Најслабији почетак још од Пешићеве Звезде!

Не треба заборавити, нити било ко спори да је Томић вратио навијачку еуфорију, титулу и Евролигу, што су најважнији циљеви међу члановима управе и струке. Сезона је и даље у раној фази и то је можда кључна тачка целог пројекта. Али не треба ни занемарити да је овосезонске колоквијуме у потпуно мирној фотељи и на стабилним темељима махом пао и (пре)мало је позитивних ствари о којима се прича.

Кошарка 21.10.2019 | 22:45
Прича: Најслабији почетак још од Пешићеве Звезде!
„Играјте шта год желите“, изговорио је Милан Томић на тачно 108 секунди пре краја, само неколико тренутака пошто је затражио тајм-аут на тројку Марка Јошила. Устао је, невољно одмахнуо руком и померио се с клупе.

Да ли је ово показатељ равнодушности тренера који је на клупи Црвене звезде добио шансу да се први пут у каријери покаже у дугорочном, самосталном раду, или је био Томићев покушај да играчима спроведе брзу и тренутну шок-терапију, али план 46-годишњег шефа струке није успео! Капитен Бранко Лазић јесте постигао брзе поене, али је убрзо стигла нова пуна кофа ледене воде у виду Јошилове победничке тројке за 79:75. Није ни тада било све готово јер је на семафору остало још тачно минут и један секунд, али су кошаркаши у црвено-белој опреми деловали као да су остављени на цедилу.

Док је капетан овог брода стајао са стране прекрштених руку (може се видети и на телевизијском снимку), његова лађа је тонула. Уследио је брз напад у којем је Огњен Добрић промашио тежак шут с дистанце, а један од хероја Кркиног тријумфа Глен Коузи покупио је лопту и спремио напад у којем је Лука Лапорникпрво испустио флоутер преко Борише Симанића, да би тај „ћорак“ покупио и обезбедио нових 14 секунди за свој тим. Доказ у коликом проблему је била Звездина петорка (Човић, Добрић, Давидовац, Симанић, Фаје) показује чињеница да је Крка из 26 секунди до истека времена истрошила практично цео секундарни напад (14 секунди). Иван Рамљак је пре звука сирене пробао изван линије 6,75 метара и није успео. Гост из Београда имао је још 11 секунди да направи нешто. Симанић је на фаул Рамљака погодио два слободна бацања и то је било све. Убрзо после тога уследио је Томићев краткотрајни брифинг на којем су најављене одређене промене, али се још чекају конкретни потези...

Памти кошаркашка Србија тежа времена у Црвеној звезди. Тим је остајао без генералног спонзора на дресовима, клуб био пред стечајним поступком, грб заложен како би се избегла клиничка смрт, а кошеви одношени с Малог Калемегдана у јеку највећег посртања...

Било је криза финансијске и кадровске природе због којих се навијачима и сада диже коса на глави на само подсећање тих комшарних слика, али и састава који нису били достојни имена Црвене звезде. Сећају се многи и тешких периода без правих резултата и континуитета. На почетку, током и у финишу такмичарског периода. Али откако је 12. августа 2011. године Небојша Човић преузео председничко место у интеграцији с ФМП из Железника кроз петогодишњи УПППР (Унапред припремљен план реорганизације), један од два највећа српска клуба није био у оваквој позицији након седам одиграних утакмица. Прецизније, јесте, још пре осам година, када је ситуација у Црвеној звезди била драстично лошија.

Било је то непосредно пошто су извршене судбоносне промене 2011, током другог мандата Светислава Пешића. И тада су кроз ростер прошли садашњи првотимци Филип Човић и Бранко Лазић, тада као 22-годишњаци. Пешић је у Звезду дошао 20. августа, нешто више од недељу дана пошто је реорганизован клуб, а састав је био склопљен махом од играча из ФМП-а (Филип Човић, Никола Марковић, Миле Илић, Бранко Лазић, Бојан Суботић, Бојан Радетић, Андреја Милутиновић, Вук Радивојевић), уз четворицу који су остали из „старе“ Звезде (Немања Недовић, Сава Лешић, Александар Цветковић, Урош Николић), уз Петра Поповића, придошлог из данашњег Зенита, бившег играча Лос Анђелес Лејкерса Адама Морисона, те Николе Васића и Бојана Поповића из шпанског Лукенума, који је уговор потписао 12. октобра. Дакле, пошто је сезона почела и већ су биле одигране две утакмице...

Црвена звезда у првих седам утакмица 2011/12, иначе све у Јадранској лиги, забележила скор 2-5. После уводне рецке у Вршцу уследили су порази од Будућности у Подгорици, Олимпије и Цедевите у Београду, пре него што је Златорог на истом месту надигран с огромних 40 поена разлике (104:64). Уследио је прави суноврат у понор, уз шест везаних пораза (Загреб, Хелиос, Вршац, Крка, Макаби, Цибона), а криза је окончана против Широког. Сезона 2011/12. завршена је без освојеног пехара, с изгубљеним финалима у Суперлиги и Купу Радивоја Кораћа од Партизана, односно тек десетог места у Јадранској лиги.

Осам година касније, Црвена звезда је у такмичарску годину ушла после враћене јадранске круне, освојеног АБА Суперкупа и одбрањеног трона српског првенства. И не само то. Као стабилан клуб, с добрим финансијским стањем, костуром тима, стратег(иј)ом, планом за повратак у Евролигу и очување регионалне титуле. Екипа је дефинитивно склопљена 3. августа доласком Лоренца Брауна као кључног човека на плејмејкеру, док је до половине јула остатак ростера већ био издефинисан бројним потписима. Пре свега продужавањем сарадње с Човићем, Лазићем, Перпероглуом, Фајеом, Бероном, Симанићем и Добрићем из шампионског тима, уз враћање проверених имена попут Чарлса Џенкинса и Огњена Кузмића, те ангажовање дугогодишњих евролигашких кошаркаша Џејмса Гиста и Дерика Брауна. Припреме су одрађене у готово пуном саставу од првог до последњег дана. Главном делу рада били су посвећени сви изузев Мохамеда Фајеа, који је имао репрезентативне обавезе са Сенегалом на Мундобаскету у Кини.

Када се све сабере и одузме, Црвена звезда на папиру не би требало да има проблеме неуиграности, организационе конфузије, нападачке апатије, повремених одбрамбених сумрака и неодређених рола у тиму са 16 играча од којих су безмало сви равноправни кандидати за протокол. У бити, дешава се потпуно супротно!

Да ли је Милан Томић заиста дигао руке од Црвене звезде после непуних месец дана такмичења, или је то био само први корак у најави удара „електрода“ право у срце тима? Не треба заборавити, нити било ко спори да је Томић вратио навијачку еуфорију, титулу и Евролигу, што су најважнији циљеви међу члановима управе и струке. Сезона је и даље у раној фази и то је можда кључна тачка целог пројекта. Али не треба ни занемарити да је овосезонске колоквијуме у потпуно мирној фотељи и на стабилним темељима махом пао и (пре)мало је позитивних ствари о којима се прича. 

Црвена звезда има много проблема о којима смо недавно „причали“, а после Новог Места они добијају нову димензију и шире се попут вируса. Све због четири речи које остављају звездашку јавност у потпуном ребусу...

РЕЗУЛТАТИ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ У ПРВИХ СЕДАМ УТАКМИЦА

СЕЗОНА 2018/19: СКОР 7-0
(АБА Суперкуп 3-0, Еврокуп 2-0, Јадранска лига 2-0).

СЕЗОНА 2017/18: СКОР 4-3
(Јадранска лига 3-2, Евролига 1-1).

СЕЗОНА 2016/17: СКОР 6-1
(Јадранска лига 5-0, Евролига 1-1)

СЕЗОНА 2015/16: СКОР 5-2
(Јадранска лига 4-2, Евролига 1-0).

СЕЗОНА 2014/15: СКОР 6-1
(Јадранска лига 5-0, Евролига 1-1).

СЕЗОНА 2013/14: СКОР 4-3
(Јадранска лига 4-1, Евролига 0-2).

СЕЗОНА 2012/13: СКОР 3-4
(Јадранска лига 3-4).

СЕЗОНА 2011/12: СКОР 2-5
(Јадранска лига 2-5).

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар