Priča: Najslabiji početak još od Pešićeve Zvezde!

Ne treba zaboraviti, niti bilo ko spori da je Tomić vratio navijačku euforiju, titulu i Evroligu, što su najvažniji ciljevi među članovima uprave i struke. Sezona je i dalje u ranoj fazi i to je možda ključna tačka celog projekta. Ali ne treba ni zanemariti da je ovosezonske kolokvijume u potpuno mirnoj fotelji i na stabilnim temeljima mahom pao i (pre)malo je pozitivnih stvari o kojima se priča.

Košarka 21.10.2019 | 22:45
Priča: Najslabiji početak još od Pešićeve Zvezde!
„Igrajte šta god želite“, izgovorio je Milan Tomić na tačno 108 sekundi pre kraja, samo nekoliko trenutaka pošto je zatražio tajm-aut na trojku Marka Jošila. Ustao je, nevoljno odmahnuo rukom i pomerio se s klupe.

Da li je ovo pokazatelj ravnodušnosti trenera koji je na klupi Crvene zvezde dobio šansu da se prvi put u karijeri pokaže u dugoročnom, samostalnom radu, ili je bio Tomićev pokušaj da igračima sprovede brzu i trenutnu šok-terapiju, ali plan 46-godišnjeg šefa struke nije uspeo! Kapiten Branko Lazić jeste postigao brze poene, ali je ubrzo stigla nova puna kofa ledene vode u vidu Jošilove pobedničke trojke za 79:75. Nije ni tada bilo sve gotovo jer je na semaforu ostalo još tačno minut i jedan sekund, ali su košarkaši u crveno-beloj opremi delovali kao da su ostavljeni na cedilu.

Dok je kapetan ovog broda stajao sa strane prekrštenih ruku (može se videti i na televizijskom snimku), njegova lađa je tonula. Usledio je brz napad u kojem je Ognjen Dobrić promašio težak šut s distance, a jedan od heroja Krkinog trijumfa Glen Kouzi pokupio je loptu i spremio napad u kojem je Luka Lapornikprvo ispustio flouter preko Boriše Simanića, da bi taj „ćorak“ pokupio i obezbedio novih 14 sekundi za svoj tim. Dokaz u kolikom problemu je bila Zvezdina petorka (Čović, Dobrić, Davidovac, Simanić, Faje) pokazuje činjenica da je Krka iz 26 sekundi do isteka vremena istrošila praktično ceo sekundarni napad (14 sekundi). Ivan Ramljak je pre zvuka sirene probao izvan linije 6,75 metara i nije uspeo. Gost iz Beograda imao je još 11 sekundi da napravi nešto. Simanić je na faul Ramljaka pogodio dva slobodna bacanja i to je bilo sve. Ubrzo posle toga usledio je Tomićev kratkotrajni brifing na kojem su najavljene određene promene, ali se još čekaju konkretni potezi...

Pamti košarkaška Srbija teža vremena u Crvenoj zvezdi. Tim je ostajao bez generalnog sponzora na dresovima, klub bio pred stečajnim postupkom, grb založen kako bi se izbegla klinička smrt, a koševi odnošeni s Malog Kalemegdana u jeku najvećeg posrtanja...

Bilo je kriza finansijske i kadrovske prirode zbog kojih se navijačima i sada diže kosa na glavi na samo podsećanje tih komšarnih slika, ali i sastava koji nisu bili dostojni imena Crvene zvezde. Sećaju se mnogi i teških perioda bez pravih rezultata i kontinuiteta. Na početku, tokom i u finišu takmičarskog perioda. Ali otkako je 12. avgusta 2011. godine Nebojša Čović preuzeo predsedničko mesto u integraciji s FMP iz Železnika kroz petogodišnji UPPPR (Unapred pripremljen plan reorganizacije), jedan od dva najveća srpska kluba nije bio u ovakvoj poziciji nakon sedam odigranih utakmica. Preciznije, jeste, još pre osam godina, kada je situacija u Crvenoj zvezdi bila drastično lošija.

Bilo je to neposredno pošto su izvršene sudbonosne promene 2011, tokom drugog mandata Svetislava Pešića. I tada su kroz roster prošli sadašnji prvotimci Filip Čović i Branko Lazić, tada kao 22-godišnjaci. Pešić je u Zvezdu došao 20. avgusta, nešto više od nedelju dana pošto je reorganizovan klub, a sastav je bio sklopljen mahom od igrača iz FMP-a (Filip Čović, Nikola Marković, Mile Ilić, Branko Lazić, Bojan Subotić, Bojan Radetić, Andreja Milutinović, Vuk Radivojević), uz četvoricu koji su ostali iz „stare“ Zvezde (Nemanja Nedović, Sava Lešić, Aleksandar Cvetković, Uroš Nikolić), uz Petra Popovića, pridošlog iz današnjeg Zenita, bivšeg igrača Los Anđeles Lejkersa Adama Morisona, te Nikole Vasića i Bojana Popovića iz španskog Lukenuma, koji je ugovor potpisao 12. oktobra. Dakle, pošto je sezona počela i već su bile odigrane dve utakmice...

Crvena zvezda u prvih sedam utakmica 2011/12, inače sve u Jadranskoj ligi, zabeležila skor 2-5. Posle uvodne recke u Vršcu usledili su porazi od Budućnosti u Podgorici, Olimpije i Cedevite u Beogradu, pre nego što je Zlatorog na istom mestu nadigran s ogromnih 40 poena razlike (104:64). Usledio je pravi sunovrat u ponor, uz šest vezanih poraza (Zagreb, Helios, Vršac, Krka, Makabi, Cibona), a kriza je okončana protiv Širokog. Sezona 2011/12. završena je bez osvojenog pehara, s izgubljenim finalima u Superligi i Kupu Radivoja Koraća od Partizana, odnosno tek desetog mesta u Jadranskoj ligi.

Osam godina kasnije, Crvena zvezda je u takmičarsku godinu ušla posle vraćene jadranske krune, osvojenog ABA Superkupa i odbranjenog trona srpskog prvenstva. I ne samo to. Kao stabilan klub, s dobrim finansijskim stanjem, kosturom tima, strateg(ij)om, planom za povratak u Evroligu i očuvanje regionalne titule. Ekipa je definitivno sklopljena 3. avgusta dolaskom Lorenca Brauna kao ključnog čoveka na plejmejkeru, dok je do polovine jula ostatak rostera već bio izdefinisan brojnim potpisima. Pre svega produžavanjem saradnje s Čovićem, Lazićem, Perperogluom, Fajeom, Beronom, Simanićem i Dobrićem iz šampionskog tima, uz vraćanje proverenih imena poput Čarlsa Dženkinsa i Ognjena Kuzmića, te angažovanje dugogodišnjih evroligaških košarkaša Džejmsa Gista i Derika Brauna. Pripreme su odrađene u gotovo punom sastavu od prvog do poslednjeg dana. Glavnom delu rada bili su posvećeni svi izuzev Mohameda Fajea, koji je imao reprezentativne obaveze sa Senegalom na Mundobasketu u Kini.

Kada se sve sabere i oduzme, Crvena zvezda na papiru ne bi trebalo da ima probleme neuigranosti, organizacione konfuzije, napadačke apatije, povremenih odbrambenih sumraka i neodređenih rola u timu sa 16 igrača od kojih su bezmalo svi ravnopravni kandidati za protokol. U biti, dešava se potpuno suprotno!

Da li je Milan Tomić zaista digao ruke od Crvene zvezde posle nepunih mesec dana takmičenja, ili je to bio samo prvi korak u najavi udara „elektroda“ pravo u srce tima? Ne treba zaboraviti, niti bilo ko spori da je Tomić vratio navijačku euforiju, titulu i Evroligu, što su najvažniji ciljevi među članovima uprave i struke. Sezona je i dalje u ranoj fazi i to je možda ključna tačka celog projekta. Ali ne treba ni zanemariti da je ovosezonske kolokvijume u potpuno mirnoj fotelji i na stabilnim temeljima mahom pao i (pre)malo je pozitivnih stvari o kojima se priča. 

Crvena zvezda ima mnogo problema o kojima smo nedavno „pričali“, a posle Novog Mesta oni dobijaju novu dimenziju i šire se poput virusa. Sve zbog četiri reči koje ostavljaju zvezdašku javnost u potpunom rebusu...

REZULTATI CRVENE ZVEZDE U PRVIH SEDAM UTAKMICA

SEZONA 2018/19: SKOR 7-0
(ABA Superkup 3-0, Evrokup 2-0, Jadranska liga 2-0).

SEZONA 2017/18: SKOR 4-3
(Jadranska liga 3-2, Evroliga 1-1).

SEZONA 2016/17: SKOR 6-1
(Jadranska liga 5-0, Evroliga 1-1)

SEZONA 2015/16: SKOR 5-2
(Jadranska liga 4-2, Evroliga 1-0).

SEZONA 2014/15: SKOR 6-1
(Jadranska liga 5-0, Evroliga 1-1).

SEZONA 2013/14: SKOR 4-3
(Jadranska liga 4-1, Evroliga 0-2).

SEZONA 2012/13: SKOR 3-4
(Jadranska liga 3-4).

SEZONA 2011/12: SKOR 2-5
(Jadranska liga 2-5).

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar