КуПС шампион Финске након 43 године!

Куопио слави чудо и невероватног тренера, прва титула за КуПС након 43 године! Јани Хонкавара рођен је исте године када је клуб последњи пут дошао до пехара!

Фудбал 20.10.2019 | 12:26
КуПС шампион Финске након 43 године!
Окончана је владавина ХЈК-а финским фудбалом! Титулу је по први пут након 43 године освојио тим чије сте име по први пут највероватније видели у кладионичарским листама. КуПС је у директном окршају са Интер Туркуом однео победу у последњем колу Веикауслиге и тако подигао пехар, 0:2 (0:0).

Пре него што уопште кренемо да говоримо о самој утакмици, вредно је нагласити колики је успех направио клуб из Куопија. Национални шампиони су последњи пут били давне 1976. године, када је уједно рођен и њихов садашњи тренер, Јани Хонкавара. Он је маестрално током читаве такмичарске године предводио Куопион Палосеуру, што је пун назив овог тима, до готово историјског успеха.

А колику је само пажњу привукао меч између Интер Туркуа и КуПС-а, говори и податак да је на стадиону на југу Финске било чак 10.000 душа, што је апсолутни рекорд ове године у Веикауслиги. Ако томе придодамо чињеницу да се ова земља налази на корак од пласмана на Европско првенство наредне године, можемо рећи да је право фудбалско лудило захватило једну од најсевернијих земаља на европском континенту.

За сам данашњи меч интересовање је било толико да једноставно није било довољно места за све гостујуће навијаче, па је градска скупштина Куопија одлучила да широм овог града постави видео-бимове са којих је било могуће пратити утакмицу. Становницима овог града није сметала ни константна киша, па чак ни свега седам степени колико је данас уписано у овом граду.

Дуел са Туркуом није био елиминациони, али се све скоцкало као да јесте. Интер је морао да јури победу на домаћем терену како би био крунисан за новог шампиона, док је КуПС-у одговарао чак и реми. Међутим, гости нису желели да чекају до 90. минута.

Након првог полувремена без голова, већ у 52. минуту гости су повели. Одбрана Интера је погрешила при организацији игре, додала је лопту право у ноге фудбалера КуПС-а, који су сјајно комбиновали и на крају пронашли Нисканена, који је довео госте у водство и потпуну еуфорију.

Ако је први гол дошао након грешке, други је чиста мајсторија. Ајарна је имао сасвим довољно времена да се намести на шут са око 16 метара, а онда је распалио право у горњи десни угао. Голман тима из Туркуа је парадом само додатно улепшао ово ремек дело.

Фудбалери домаћих су тада полако већ почели да губе и живце, свесни да од титуле ни ове године неће бити ништа. Меч су на крају завршили са десеторицом, пошто је главни судија овог меча, Мунука, због другог жутог картона искључио Маркулу, који је потпуно беспотребно оштро стартовао на средини терена, а онда чак и иронично аплаудирао арбитру на одлуци.

ФИНСКА 1 - ПЛЕЈ-ОФ, ПОСЛЕДЊЕ КОЛО

Субота

Хонка - Маријехамн 3:0 (1:0)
Илвес - ХЈК 2:1 (0:1)
Интер Турку - КуПС 0:2 (0:0)



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар