KuPS šampion Finske nakon 43 godine!

Kuopio slavi čudo i neverovatnog trenera, prva titula za KuPS nakon 43 godine! Jani Honkavara rođen je iste godine kada je klub poslednji put došao do pehara!

Fudbal 20.10.2019 | 12:26
KuPS šampion Finske nakon 43 godine!
Okončana je vladavina HJK-a finskim fudbalom! Titulu je po prvi put nakon 43 godine osvojio tim čije ste ime po prvi put najverovatnije videli u kladioničarskim listama. KuPS je u direktnom okršaju sa Inter Turkuom odneo pobedu u poslednjem kolu Veikauslige i tako podigao pehar, 0:2 (0:0).

Pre nego što uopšte krenemo da govorimo o samoj utakmici, vredno je naglasiti koliki je uspeh napravio klub iz Kuopija. Nacionalni šampioni su poslednji put bili davne 1976. godine, kada je ujedno rođen i njihov sadašnji trener, Jani Honkavara. On je maestralno tokom čitave takmičarske godine predvodio Kuopion Paloseuru, što je pun naziv ovog tima, do gotovo istorijskog uspeha.

A koliku je samo pažnju privukao meč između Inter Turkua i KuPS-a, govori i podatak da je na stadionu na jugu Finske bilo čak 10.000 duša, što je apsolutni rekord ove godine u Veikausligi. Ako tome pridodamo činjenicu da se ova zemlja nalazi na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo naredne godine, možemo reći da je pravo fudbalsko ludilo zahvatilo jednu od najsevernijih zemalja na evropskom kontinentu.

Za sam današnji meč interesovanje je bilo toliko da jednostavno nije bilo dovoljno mesta za sve gostujuće navijače, pa je gradska skupština Kuopija odlučila da širom ovog grada postavi video-bimove sa kojih je bilo moguće pratiti utakmicu. Stanovnicima ovog grada nije smetala ni konstantna kiša, pa čak ni svega sedam stepeni koliko je danas upisano u ovom gradu.

Duel sa Turkuom nije bio eliminacioni, ali se sve skockalo kao da jeste. Inter je morao da juri pobedu na domaćem terenu kako bi bio krunisan za novog šampiona, dok je KuPS-u odgovarao čak i remi. Međutim, gosti nisu želeli da čekaju do 90. minuta.

Nakon prvog poluvremena bez golova, već u 52. minutu gosti su poveli. Odbrana Intera je pogrešila pri organizaciji igre, dodala je loptu pravo u noge fudbalera KuPS-a, koji su sjajno kombinovali i na kraju pronašli Niskanena, koji je doveo goste u vodstvo i potpunu euforiju.

Ako je prvi gol došao nakon greške, drugi je čista majstorija. Ajarna je imao sasvim dovoljno vremena da se namesti na šut sa oko 16 metara, a onda je raspalio pravo u gornji desni ugao. Golman tima iz Turkua je paradom samo dodatno ulepšao ovo remek delo.

Fudbaleri domaćih su tada polako već počeli da gube i živce, svesni da od titule ni ove godine neće biti ništa. Meč su na kraju završili sa desetoricom, pošto je glavni sudija ovog meča, Munuka, zbog drugog žutog kartona isključio Markulu, koji je potpuno bespotrebno oštro startovao na sredini terena, a onda čak i ironično aplaudirao arbitru na odluci.

FINSKA 1 - PLEJ-OF, POSLEDNJE KOLO

Subota

Honka - Marijehamn 3:0 (1:0)
Ilves - HJK 2:1 (0:1)
Inter Turku - KuPS 0:2 (0:0)



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar