ФБиХ: 23 радника добила отказ због лажних диплома

Како сазнаје Журнал, до половине октобра 23 радника Јавног предузећа БХ Пошта добили су отказ због фалсификованих диплома. Највише фалсикованих диплома пронађено код радника у Центру пошта у Бихаћу и Сарајеву. Фалсфикован дипломе ревизијом је било лако открити, а шта ћемо са купљеним?

Босна и Херцеговина 19.10.2019 | 14:41
ФБиХ:  23 радника добила отказ због лажних диплома
Када је почетком године најављена  ревизија диплома запосленима у Парламентарној скупштини БиХ те свих запослених у федералним органима управе, институцијама, заводима, агенцијама, дирекцијама и другим органима чији је оснивач Федерација БиХ Журнал је упозорио да ће ревизијом бити немогуће утврдити да ли су дипломе купљене.

Од афере Диплома прошло је скоро десет мјесеци а процес ревизије још увијек није готов. У међувремену, министрица образовања и науке ФБиХ Елвира Дилберовић недавно је у медијима изјавила да су откривене углавном фалсификоване средњошколске дипломе  радника запослених у институцијама ФБиХ.

Како сазнаје Журнал, само у БХ Пошти до половине октобра 23 радника су добила отказ због фалсификованих диплома. Ради се о углавном о радницима са средњом стручном спремом  ИВ и ИИИ степена. Скоро све фалсификоване дипломе су биле средњошколске, осим једне која је била из основне школе.

У Центру пошта (ЦП) Сарајево  откривено је седам лажних диплома. Шест радника већ је добило отказ док за једног радника још увијек није раскинут уговор.

Седам радника БХ Поште запослених у Центру пошта Бихаћ такође је добило отказ. Пет радника ЦП Бихаћ имало је фалсификоване дипломе трогодишње средње школе, док су два радника имали лажне дипломе четверогодишње средње школе.

У Центру пошта Тузла отказ су добила четири радника, док су ЦП Зеници и ЦП Мостару откривене по једна фалсификована диплома.

До половине октобра у Главном поштанском центру отказ су добила три радника због фалсификованих диплома средње школе.  Иако поступак провјере диплома у овом предузећу није окончан до сада није откривена нити једна фалсификована диплома у Главној дирекцији поште.

Фалсификоване дипломе лако је открити, а шта ћемо са купљеним?

Као што је најављено, ревизија диплома запослених у јавним институцијама вршила се тако што институција шаље упит средњошколским и високошколским установама које су издале диплому. Упит је садржавао број дипломе и датум издавања а од школе или факултета тражили су се подаци на чије име је издата диплома под наведеним бројем. 

Оваквом ревизијом могле су се утврдити само стварно фалсификоване дипломе. Упитно је да ли је било могуће открити и преквалификације које су трајале мање од законом одређеног времена школовања.

Оваквом ревизијом немогуће је утврдити да ли је диплома купљена, уколико је период школовања трајао у законским оквирима. Најбољи примјер је, подсјетит ћемо поново, примјер дипломе коју је добила екипа Журнала.

Да је нека институција провјеравала валидност дипломе издате новинарки Журнала прво што би урадила послала би упит ПУ Центра за образовање одраслих Мултилингуа из Санског Моста у чијем саставу је Средња медицинска школа.  Упит се шаље школи која је ту исту диплому продала.

Из школе би доставили одговор да је ученица Азра Омеровић преквалификацију уписала 22. 11. 2016. године, те да је успјешно окончала школовање 15. 11. 2018. године.  Резултати ревизије - школовање је трајало двије године, диплома је валидна!

За такве дипломе, на основу наведене ревизије па чак и инспекцијског надзора, немогуће је утврдити да су купљене, нарочито јер школе и факултети који их продају воде дупле матичне књиге или остављају слободан простор за накнадни упис. Овакву праксу приватним центрима за образовање омогућава мала или никаква контрола од стране истих тих федералних власти које су помпезно најавиле ревизију диплома.

(Журнал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

У Републици

19.10.2019 13:26

У Републици Српској у јавним установама и предузецима 80 посто су лажне дипломе , , треба питати Мајкићку кад је завршила факултет хахахахахахаха ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

19.10.2019 13:47

Гдје је завршила Мајкицева факултет?

Name

Куууууку

19.10.2019 13:42

Док смо живјели у социјализму морали смо ићи у школу а сад у демократији одеш лијепо на факултет па изабереш диплому ко човјек и директно у скуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.10.2019 18:16

у Теслицу а у Трну дипломирала!па зато ради и као пензионер!има превисе знања па стета да се не искористи знање и умијеце!!! а колико је дрзавни будзет кастала она и њен рад и знање цифре це се сабирати годинама

Name

Постар

19.10.2019 14:00

У поштама РС је 80% лажних или купљених диплома, поцев од генералног директора, иначе травничког дјака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

19.10.2019 21:52

не могу да вјерујем!

Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

19.10.2019 14:15

Претразите приватни факуктет у Сироком Бријегу, ту су само паре битне, знање нула и највисе диплома купљених је ту, али бице да ХДЗ добро дрзи конце за ту установу док се нецесља. Смијесно да су се само постара дохватили, ста је са судством, силним кантонима, а поготово у полицији, ту несмијете истразити, а ту највисе ради људи којима струка нема везе са полицијом. У полицији циновници са предсколским одгојима, музицке неке сколе, само нема криминалистике. Фуј

ОДГОВОРИТЕ