FBiH: 23 radnika dobila otkaz zbog lažnih diploma

Kako saznaje Žurnal, do polovine oktobra 23 radnika Javnog preduzeća BH Pošta dobili su otkaz zbog falsifikovanih diploma. Najviše falsikovanih diploma pronađeno kod radnika u Centru pošta u Bihaću i Sarajevu. Falsfikovan diplome revizijom je bilo lako otkriti, a šta ćemo sa kupljenim?

Bosna i Hercegovina 19.10.2019 | 14:41
FBiH:  23 radnika dobila otkaz zbog lažnih diploma
Kada je početkom godine najavljena  revizija diploma zaposlenima u Parlamentarnoj skupštini BiH te svih zaposlenih u federalnim organima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač Federacija BiH Žurnal je upozorio da će revizijom biti nemoguće utvrditi da li su diplome kupljene.

Od afere Diploma prošlo je skoro deset mjeseci a proces revizije još uvijek nije gotov. U međuvremenu, ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović nedavno je u medijima izjavila da su otkrivene uglavnom falsifikovane srednjoškolske diplome  radnika zaposlenih u institucijama FBiH.

Kako saznaje Žurnal, samo u BH Pošti do polovine oktobra 23 radnika su dobila otkaz zbog falsifikovanih diploma. Radi se o uglavnom o radnicima sa srednjom stručnom spremom  IV i III stepena. Skoro sve falsifikovane diplome su bile srednjoškolske, osim jedne koja je bila iz osnovne škole.

U Centru pošta (CP) Sarajevo  otkriveno je sedam lažnih diploma. Šest radnika već je dobilo otkaz dok za jednog radnika još uvijek nije raskinut ugovor.

Sedam radnika BH Pošte zaposlenih u Centru pošta Bihać takođe je dobilo otkaz. Pet radnika CP Bihać imalo je falsifikovane diplome trogodišnje srednje škole, dok su dva radnika imali lažne diplome četverogodišnje srednje škole.

U Centru pošta Tuzla otkaz su dobila četiri radnika, dok su CP Zenici i CP Mostaru otkrivene po jedna falsifikovana diploma.

Do polovine oktobra u Glavnom poštanskom centru otkaz su dobila tri radnika zbog falsifikovanih diploma srednje škole.  Iako postupak provjere diploma u ovom preduzeću nije okončan do sada nije otkrivena niti jedna falsifikovana diploma u Glavnoj direkciji pošte.

Falsifikovane diplome lako je otkriti, a šta ćemo sa kupljenim?

Kao što je najavljeno, revizija diploma zaposlenih u javnim institucijama vršila se tako što institucija šalje upit srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama koje su izdale diplomu. Upit je sadržavao broj diplome i datum izdavanja a od škole ili fakulteta tražili su se podaci na čije ime je izdata diploma pod navedenim brojem. 

Ovakvom revizijom mogle su se utvrditi samo stvarno falsifikovane diplome. Upitno je da li je bilo moguće otkriti i prekvalifikacije koje su trajale manje od zakonom određenog vremena školovanja.

Ovakvom revizijom nemoguće je utvrditi da li je diploma kupljena, ukoliko je period školovanja trajao u zakonskim okvirima. Najbolji primjer je, podsjetit ćemo ponovo, primjer diplome koju je dobila ekipa Žurnala.

Da je neka institucija provjeravala validnost diplome izdate novinarki Žurnala prvo što bi uradila poslala bi upit PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta u čijem sastavu je Srednja medicinska škola.  Upit se šalje školi koja je tu istu diplomu prodala.

Iz škole bi dostavili odgovor da je učenica Azra Omerović prekvalifikaciju upisala 22. 11. 2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine.  Rezultati revizije - školovanje je trajalo dvije godine, diploma je validna!

Za takve diplome, na osnovu navedene revizije pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi da su kupljene, naročito jer škole i fakulteti koji ih prodaju vode duple matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis. Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane istih tih federalnih vlasti koje su pompezno najavile reviziju diploma.

(Žurnal)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

U Republici

19.10.2019 13:26

U Republici Srpskoj u javnim ustanovama i preduzecima 80 posto su lažne diplome , , treba pitati Majkićku kad je završila fakultet hahahahahahaha ,

ODGOVORITE
Name

Pitanje

19.10.2019 13:47

Gdje je završila Majkiceva fakultet?

Name

Kuuuuuku

19.10.2019 13:42

Dok smo živjeli u socijalizmu morali smo ići u školu a sad u demokratiji odeš lijepo na fakultet pa izabereš diplomu ko čovjek i direktno u skup

ODGOVORITE
Name

Pa

19.10.2019 18:16

u Teslicu a u Trnu diplomirala!pa zato radi i kao penzioner!ima previse znanja pa steta da se ne iskoristi znanje i umijece!!! a koliko je drzavni budzet kastala ona i njen rad i znanje cifre ce se sabirati godinama

Name

Postar

19.10.2019 14:00

U poštama RS je 80% lažnih ili kupljenih diploma, pocev od generalnog direktora, inače travničkog djaka.

ODGOVORITE
Name

Симо

19.10.2019 21:52

не могу да вјерујем!

Name

SMIJEŠNI DODIK

19.10.2019 14:15

Pretrazite privatni fakuktet u Sirokom Brijegu, tu su samo pare bitne, znanje nula i najvise diploma kupljenih je tu, ali bice da HDZ dobro drzi konce za tu ustanovu dok se neceslja. Smijesno da su se samo postara dohvatili, sta je sa sudstvom, silnim kantonima, a pogotovo u policiji, tu nesmijete istraziti, a tu najvise radi ljudi kojima struka nema veze sa policijom. U policiji cinovnici sa predskolskim odgojima, muzicke neke skole, samo nema kriminalistike. Fuj

ODGOVORITE