Незаконита исплата плата директорима у јавним установама

Главна служба за ревизију јавног сектора РС недавно је установила да се плата појединим директорима у јавним службама у Српској не исплаћује у складу са постојећим законом.

Република Српска 18.10.2019 | 19:37
Незаконита исплата плата директорима у јавним установама
То се односи на оне јавне службе чији је оснивач Влада РС, а које имају мање од 100 запослених радника, међу којима су Фонд за дјечију заштиту РС, Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, али и домови пензионера. .

Из Синдиката управе траже хитно реаговање Владе РС, док из опозиције сматрају да актуелна Влада од почетка прави грешку за грешком.

Законом који је ступио на снагу 1. августа 2018. године нису дефинисани платни коефицијенти директорима у јавним службама са мање од 100 запослених. Све вријеме од тада, Влада Републике Српске дозволила је да им се незаконито исплаћује предвиђено повећање плате. Контролом Фонда за дјечију заштиту РС, ревизор је утврдио неправилности у раду.

„С обзиром да Фонд има мањи број запослених од 100, чланом осам Правилника о платама, накнадама плата и другим исплатама запослених у ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту, дефинисан је коефицијент за обрачун плате директора, позивајући се на напријед наведени закон, а којим није дефинисан платни коефицијент за директоре установа које имају до 100 запослених“, стоју у ревизорском извјештају.

Након прегледа извјештаја, Синдикат управе РС затражио је да се Влада огласи о раду свих директора и Надзорних одбора у овим установама, јер су мишљења да нема правног основа да се ова плата исплаћује.

„Прошле године када је усвајан Закон о платама направљен је превид, прескочен је платни коефицијент, усвојен је нови Закон без тог платног коефицијента, а у завршним одредбама тог Закона је наведено да ступањем на снагу овог Закона престаје да важи претходни Закон, тако да било који подзаконски акт који је израђен на основу претходног Закона о платама нема свој правни основ и то је наш став.“, каже предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Из Владе за сада не одговарају шта намјеравају предузети по овом питању. Са друге стране, из опозиције кажу да чињеница да се плате у наведеним јавним службама не исплаћују у складу са законом, заправо показује о коликом немару Владе РС се ради.

„И ако је то тако, онда се или усклађују законски оквири са оним што је пракса или се мијења пракса и усклађује са Законом. Односно, очигледно је направљен пропуст за све оне установе које имају мање од 100 запослених, јер за њих није дефинисано. Рјешење је или да се додаје тај члан или да се усклађује пракса, а то је да они не примају плату, нема трећег.“, каже посланица ПДП-а у НС РС Јелена Тривић.

Разлог што Влада РС није још увијек реаговала, може се тражити и из друге перспективе, додаје Тривићева.

„Народна скупштина ради, тако да се то могло ријешити у ових више од годину дана. Зашто није? Вјеровантно постоји неко на челу тих институција ко се у том смислу штити, чија плата се штити и томе слично и ту увијек овакве ствари зависе од тога због кога се то ради, а не зашто неки феномен постоји.“

Из Синдиката управе РС кажу да је на Влади РС да одлучи како да случај ријеши. Оно што подвлаче из Сидниката јесу хитне Измјене Закона о раду и Закона о платама. Траже усклађивање ова два Закона, како би се на тај начин побољшао статус запослених у јавним службама.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Зоки

18.10.2019 17:47

У РСој не постоје закони за владајуце,за њих постоји Закон лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно,

18.10.2019 18:51

овим проклетницима никада доста, некаиду у пм"сви ;неправе они дрзаву за народ " вец за себе.

Name

Радован

18.10.2019 18:38

Знало се то одавно ал нико ниста оце ли вратити паре ,одговор : неце зато сто су цланови владајуцих партија .Ко има дај му јос е зато средње класе одавно нема и полако ал сигурно одлази ван БиХ и РС ста предузимају политицари: ниста ста рец даље неваља ниста бас ниста у свим порама проблеми цврсте руке народа нема колотецина пропасти свијесне тајкунски тендери тендеризација политицка пљацка и тд и тд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

19.10.2019 02:55

мислим, да је ситуација толико дозрела ! време је за орузану побуну ту" да видимо како че те се снаци !верујте ми крви мирисем : несреца је на прагу.

Name

Шта нас је снашло!

18.10.2019 19:06

Зар има нешто коднас законито?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

19.10.2019 07:14

директори су и стављени да пљацкају предузеца за политицке партије!!!!!! изврсиоци обавезе су добро плацени и предобро за свој посао!! а знају да су изнад закона и пљацкају и себи и партији!!! па се онда расподјељује плијен по партијама !!зна се главни па около свима!страсно невидјена пљацка народа и дрзаве сто кроз будзет сто мимо будзета !!!! Закон правну дрзаву и одузимање имовине!под хитно под хитно забранити рад партија и све распустити !и избори али са видео надзором узети овај сто је народ купио да надгледа полиција градјане е са тим надзором избире !багра балканска неоисмена!хистаплер до хостаплера !све опљацкали

Name

Болница ФОЦА

18.10.2019 19:09

Мој директор само исплацује Бранислави,а за нас остале нема пара!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

18.10.2019 19:23

Ста реци за плате у Електро сектору да ли су законите да изврсни директори примају менадзерске плате од 5000км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

19.10.2019 05:20

А стацемо ми радници којима нису уплацене цјеле плате задњи 10 година ,уплацује се пола плате преко банке пола на руке ,у бањлуци имате такви радни 100 најмање. Коме да се пријави и ко це да стане иза нас радика ,знате ко Нико. !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

19.10.2019 06:14

Систем у РС је тако постављен да цланови секте могу радити ста хоце а то није добро ни за кога на дузе стазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са покрићем

19.10.2019 06:47

А шта да се ради кад стида ни образа немају, ни части ни поноса, морал и закон под дупетом. А са друге стране нема се мјере, јер, као у оној старој мостарској севдалинки - 'терезију мосили јарани еј па се нешто терезија квари..' Како измјерити и премјерти, одвагати и извагати кад нема ваге, нема терезије. Никако. Онако одока. Онолико колико дупе зине, како то народ сликовито зна казати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

19.10.2019 07:11

Па како ревизор зна да плате нису по закону, ако законом није дефинисано колики је коефицијент? Јесам ли ја луд, или сви око мене?

ОДГОВОРИТЕ