Nezakonita isplata plata direktorima u javnim ustanovama

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS nedavno je ustanovila da se plata pojedinim direktorima u javnim službama u Srpskoj ne isplaćuje u skladu sa postojećim zakonom.

Republika Srpska 18.10.2019 | 19:37
Nezakonita isplata plata direktorima u javnim ustanovama
To se odnosi na one javne službe čiji je osnivač Vlada RS, a koje imaju manje od 100 zaposlenih radnika, među kojima su Fond za dječiju zaštitu RS, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, ali i domovi penzionera. .

Iz Sindikata uprave traže hitno reagovanje Vlade RS, dok iz opozicije smatraju da aktuelna Vlada od početka pravi grešku za greškom.

Zakonom koji je stupio na snagu 1. avgusta 2018. godine nisu definisani platni koeficijenti direktorima u javnim službama sa manje od 100 zaposlenih. Sve vrijeme od tada, Vlada Republike Srpske dozvolila je da im se nezakonito isplaćuje predviđeno povećanje plate. Kontrolom Fonda za dječiju zaštitu RS, revizor je utvrdio nepravilnosti u radu.

„S obzirom da Fond ima manji broj zaposlenih od 100, članom osam Pravilnika o platama, naknadama plata i drugim isplatama zaposlenih u JU Javni fond za dječiju zaštitu, definisan je koeficijent za obračun plate direktora, pozivajući se na naprijed navedeni zakon, a kojim nije definisan platni koeficijent za direktore ustanova koje imaju do 100 zaposlenih“, stoju u revizorskom izvještaju.

Nakon pregleda izvještaja, Sindikat uprave RS zatražio je da se Vlada oglasi o radu svih direktora i Nadzornih odbora u ovim ustanovama, jer su mišljenja da nema pravnog osnova da se ova plata isplaćuje.

„Prošle godine kada je usvajan Zakon o platama napravljen je previd, preskočen je platni koeficijent, usvojen je novi Zakon bez tog platnog koeficijenta, a u završnim odredbama tog Zakona je navedeno da stupanjem na snagu ovog Zakona prestaje da važi prethodni Zakon, tako da bilo koji podzakonski akt koji je izrađen na osnovu prethodnog Zakona o platama nema svoj pravni osnov i to je naš stav.“, kaže predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Iz Vlade za sada ne odgovaraju šta namjeravaju preduzeti po ovom pitanju. Sa druge strane, iz opozicije kažu da činjenica da se plate u navedenim javnim službama ne isplaćuju u skladu sa zakonom, zapravo pokazuje o kolikom nemaru Vlade RS se radi.

„I ako je to tako, onda se ili usklađuju zakonski okviri sa onim što je praksa ili se mijenja praksa i usklađuje sa Zakonom. Odnosno, očigledno je napravljen propust za sve one ustanove koje imaju manje od 100 zaposlenih, jer za njih nije definisano. Rješenje je ili da se dodaje taj član ili da se usklađuje praksa, a to je da oni ne primaju platu, nema trećeg.“, kaže poslanica PDP-a u NS RS Jelena Trivić.

Razlog što Vlada RS nije još uvijek reagovala, može se tražiti i iz druge perspektive, dodaje Trivićeva.

„Narodna skupština radi, tako da se to moglo riješiti u ovih više od godinu dana. Zašto nije? Vjerovantno postoji neko na čelu tih institucija ko se u tom smislu štiti, čija plata se štiti i tome slično i tu uvijek ovakve stvari zavise od toga zbog koga se to radi, a ne zašto neki fenomen postoji.“

Iz Sindikata uprave RS kažu da je na Vladi RS da odluči kako da slučaj riješi. Ono što podvlače iz Sidnikata jesu hitne Izmjene Zakona o radu i Zakona o platama. Traže usklađivanje ova dva Zakona, kako bi se na taj način poboljšao status zaposlenih u javnim službama.BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Zoki

18.10.2019 19:47

U RSoj ne postoje zakoni za vladajuce,za njih postoji Zakon lopovluka.

ODGOVORITE
Name

Stvarno,

18.10.2019 20:51

ovim prokletnicima nikada dosta, nekaidu u pm"svi ;neprave oni drzavu za narod " vec za sebe.

Name

Radovan

18.10.2019 20:38

Znalo se to odavno al niko nista oce li vratiti pare ,odgovor : nece zato sto su clanovi vladajucih partija .Ko ima daj mu jos e zato srednje klase odavno nema i polako al sigurno odlazi van BiH i RS sta preduzimaju politicari: nista sta rec dalje nevalja nista bas nista u svim porama problemi cvrste ruke naroda nema kolotecina propasti svijesne tajkunski tenderi tenderizacija politicka pljacka i td i td

ODGOVORITE
Name

Re,

19.10.2019 04:55

mislim, da je situacija toliko dozrela ! vreme je za oruzanu pobunu tu" da vidimo kako če te se snaci !verujte mi krvi mirisem : nesreca je na pragu.

Name

Šta nas je snašlo!

18.10.2019 21:06

Zar ima nešto kodnas zakonito?

ODGOVORITE
Name

Ljudi

19.10.2019 09:14

direktori su i stavljeni da pljackaju preduzeca za politicke partije!!!!!! izvrsioci obaveze su dobro placeni i predobro za svoj posao!! a znaju da su iznad zakona i pljackaju i sebi i partiji!!! pa se onda raspodjeljuje plijen po partijama !!zna se glavni pa okolo svima!strasno nevidjena pljacka naroda i drzave sto kroz budzet sto mimo budzeta !!!! Zakon pravnu drzavu i oduzimanje imovine!pod hitno pod hitno zabraniti rad partija i sve raspustiti !i izbori ali sa video nadzorom uzeti ovaj sto je narod kupio da nadgleda policija gradjane e sa tim nadzorom izbire !bagra balkanska neoismena!histapler do hostaplera !sve opljackali

Name

Bolnica FOCA

18.10.2019 21:09

Moj direktor samo isplacuje Branislavi,a za nas ostale nema para!!!

ODGOVORITE
Name

Sima

18.10.2019 21:23

Sta reci za plate u Elektro sektoru da li su zakonite da izvrsni direktori primaju menadzerske plate od 5000km

ODGOVORITE
Name

Milan BL

19.10.2019 07:20

A stacemo mi radnici kojima nisu uplacene cjele plate zadnji 10 godina ,uplacuje se pola plate preko banke pola na ruke ,u banjluci imate takvi radni 100 najmanje. Kome da se prijavi i ko ce da stane iza nas radika ,znate ko Niko. !!!

ODGOVORITE
Name

Sako

19.10.2019 08:14

Sistem u RS je tako postavljen da clanovi sekte mogu raditi sta hoce a to nije dobro ni za koga na duze staze

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa pokrićem

19.10.2019 08:47

A šta da se radi kad stida ni obraza nemaju, ni časti ni ponosa, moral i zakon pod dupetom. A sa druge strane nema se mjere, jer, kao u onoj staroj mostarskoj sevdalinki - 'tereziju mosili jarani ej pa se nešto terezija kvari..' Kako izmjeriti i premjerti, odvagati i izvagati kad nema vage, nema terezije. Nikako. Onako odoka. Onoliko koliko dupe zine, kako to narod slikovito zna kazati.

ODGOVORITE
Name

Proleter

19.10.2019 09:11

Pa kako revizor zna da plate nisu po zakonu, ako zakonom nije definisano koliki je koeficijent? Jesam li ja lud, ili svi oko mene?

ODGOVORITE