Мистериозни камен откривен испод београдског Победника!

Док се један од симбола Београда, Победник рестаурира у атељеу у Смедереву, у току је и обнављање његовог постамета на којој је стајао девет деценија.

Занимљивости 18.10.2019 | 14:00
Мистериозни камен откривен испод београдског Победника!
Запослени који раде на обнављању Победниковог постоља пронашли су мистериозни камен за који кажу да "крије своју тајну". "Камено постоље на коме стоји Победник крије своју тајну.

После демонтаже установљено је да је су на једном камену ћирилицом исписани делови речи: ста [...],[...] с којом ј[...], у браку18[...]. Камен ће бити очишћен и сачуван", написали су на Твитер налогу "Победник", где преносе све информације о симболу српске престонице.

На истом налогу су објавили фотографије камена, додајући и следеће: "Иако је на Београдској тврђави кроз векове била пракса да се приликом градње користе сполије - камени блокови који су имали првобитно другу функцију, овако нешто, на постаменту Победника је изненађење".



Иако неки сматрају да је у питању својеврсна мистерија, познаваоци историје Београда имају егзактан одговор. -Године 1927. и 1928, направљен је део који је познат као Велико степениште, које је недавно реконструисано а постављен је и Победник. Тада је било, а то смо заборавили, у току потпуно пресељење свега што је остало на Старом гробљу“, почиње причу новинар-истраживач Зоран Николић.

„Знамо да је Ново гробље у Рузвелтовој, Старо гробље је Ташмајдан. Претекао им је значајан број надгробних плоча, са којима нису знали шта би. Те су плоче на крају донете овде, и направљена је стаза између тог поменутог Степеништа и доњег дела на Калемегдану. Ја сам је у књизи назвао Стаза бивших покојника, иако је мало теже бити бивши покојник. Слова са надгробних плоча су окренута лицем ка тлу и тако је настала та стаза. Обиље материјала је било ономе које правио споменик, и на крају због тог равног дела, који није био баш Бог зна какав, узео један углачани који ће бити сасвим адекватан и ето нама приче“, објаснио је Николић.

Николић је додао да су и један део Косовске улице у Београду, као и стаза између Цркве Светог Марка и Руске цркве, поплочани такође надгробним плочама. Иначе, у Смедереву, где се врши рестаурација Победника, јуче је био дан отворених врата. Интересовање грађана је било велико.


Извор:Курир,РТС Фото:твитер/победник

Коментари / 0

Оставите коментар