Холандија мења име државе!

Влада Холандије одлучила је да после много деценија промени име своје државе! Односно користи искључиво своје право име (за које верујемо многи и не знају) а то је Низоземска, промена је део покушаја ажурирања глобалног имиџа државе.

Занимљивости 17.10.2019 | 15:29
Холандија мења име државе!
Национални рибрендинг у вези с којим су се сложили пословни лидери, туристичка заједница и централна влада, биће спроведен касније ове године.

Као део нове стратегије, Низоземска ће бити службени назив на Еуросонгу који ће се одржати у Ротердаму у мају наредне године, али и током Олимпијских игара у Токију 2020. године.

Исто тако, чак и фудбалска репрезентација, која се у иностранству често назива Холандија, искључиво ће се звати Низоземска у свакој наредној службеној прилици. "Желимо да представимо Низоземску као отворену, инвентивну и укључиву земљу. Ми смо модернизовали свој приступ", изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Холандије, а преноси РТЦГ.

За саме Холанђане (тј. Низоземце, како их исправно називају Хрвати, а од сада би требало и ми) ово није ништа ново јер се земља иформално зове Краљевина Низоземска (Кингдом оф тхе Нетхерландс). Холандија су заправо географски, и административно, само две провинције на западу земље - Ноорд-Холланд и Зуид-Холланд, а провинција у целој Низоземској има 12.

Ово није ни прва промена имена ове територије. Између 1588. анд 1795. године тај део Европе се звао Република Седам Уједињених Низоземски, затим под француском окупацијом постаје Батавијска Република, а када је Наполеон дао земљу брату Лују 1806. названа је Краљевство Холандија. Французи су брзо отишли али је име остало.

Само име Холандија је изведено из старонизоземског (олд дутцх) термина земља дрвећа - холтлант, мада популарни мит (и као и обично с митовима нетачан) гласи да је значење изведено из хол ланд - ниска земља.

Извор:Занимљивости.нет

Коментари / 0

Оставите коментар