СДС-ПДП: Треба одблокирати рад Парламента БиХ

СДС и ПДП, предвођене предсједницима странака Мирком Шаровићем и Браниславом Бореновићем, одржале су радни састанак у Бањалуци. Договорено је и потврђено да настављају даљу сарадњу.

Република Српска 16.10.2019 | 15:37
СДС-ПДП: Треба одблокирати рад Парламента БиХ
СДС и ПДП имају план за деблокаду Парламента БИХ. Поручили су то данас Мирско Шаровић и Бранисалв Бореновић након заједничког састанка. О детаљима нису жељели да говоре.

Кажу да неће бити са стране када је у питању формирање власти на државном нивоу, јер преговори око Савјета министара нису у власништву СНСД, ХДЗ-а и СДА. Да ли то значи смјене у Колегиијуму Парламенат БИХ – дипломатски одговори. 

''Савјет министара не формира онај који мисли да му то припада, да је легитиман, већ онај ко успије да направи 22 посланика". Легитимитет има и СДС И ПДП, нећемо бити са стране'' – рекао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

''То значи да имамо легитимитет да тражимо да се Парламент БиХ одблокира, да се пројекти који стоје реализују. Милијарда се односи на РС'' – каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Осим блокаде Парламента, лидери СДС и ПДП-а разговарали су и о наредној посебној сједници Парламента РС, али и о изборном законодавству. ПДП има припремљен приједлог о промјена изборног законодавства у БИХ.

''Ако овакав закон остане, сви будући избори биће обесмишљени. Имамо текст приједлога који је спреман да иде у процедуру. Битно је да резултат избора буде одраз воље гласача'' – каже Бореновић.

И СДС има своје приједлоге. Посебно када је у питању промејна рада РТРС. Циљ је кажу да јавни сервис буде независан.

''Питање јавног сервиса је за нас веома важно. РТРС има обавезу да на равноправан начин информише јавност. Мислимо да РТРС то сада не ради. Негативно утиче не демократизацију друштва и на изборе који слиједе'' – рекао је Шаровић.

Да ли ће СДС позвати ДНС да им се прикључи, Мирко Шаровић није прецизирао. Рекао је да је разговарао са Марком Павићем и да ће и даље разговарати, али да ДНС сада мора прво да ријеши проблеме у својој странци.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Па

16.10.2019 14:36

Шта чекате, што је не одблокирате, односно, кад сте у могућности зашто сте им уопште дозволили да је формирају овакву неспособну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

16.10.2019 15:28

Значи ви пристајете на подпис АНАПА....господо из опозиције

Name

Пдп

16.10.2019 15:39

Ми се Јо'с дрзимо сто се тице сдс то је пропала странка ал ето мора се са некима моле нас да их не оставимо немају висе куд

Name

Директ

16.10.2019 17:49

АНП и НАТО је само за Додика. Он је својевремено гурао НАТО прицу, па зато Сарајево оцигледно рацуна на Додика када је у питању та прица, тако да јос од 2014 Сарајево је показало да не рацунају на СзП, када је у питању АНП и НАТО. Ако СНСД хоце у СМБиХ, знају ста им је цинити. :)))

Name

А Иваниц

16.10.2019 19:24

Зар није недавно изјавио да он подрзава усвајање АНП.

Name

..

16.10.2019 20:22

Завите Павића и Дјокића у коалицију јер их Додик свакако покушава срушити.Једва це доцекати.

Name

Мирко

16.10.2019 15:25

Па , урадите више нешто , ако морете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.10.2019 17:51

Висе сансе има Додик. Треба само да подрзи АНП, који води ка НАТО-у. :)))