SDS-PDP: Treba odblokirati rad Parlamenta BiH

SDS i PDP, predvođene predsjednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, održale su radni sastanak u Banjaluci. Dogovoreno je i potvrđeno da nastavljaju dalju saradnju.

Republika Srpska 16.10.2019 | 15:37
SDS-PDP: Treba odblokirati rad Parlamenta BiH
SDS i PDP imaju plan za deblokadu Parlamenta BIH. Poručili su to danas Mirsko Šarović i Branisalv Borenović nakon zajedničkog sastanka. O detaljima nisu željeli da govore.

Kažu da neće biti sa strane kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, jer pregovori oko Savjeta ministara nisu u vlasništvu SNSD, HDZ-a i SDA. Da li to znači smjene u Kolegiijumu Parlamenat BIH – diplomatski odgovori. 

''Savjet ministara ne formira onaj koji misli da mu to pripada, da je legitiman, već onaj ko uspije da napravi 22 poslanika". Legitimitet ima i SDS I PDP, nećemo biti sa strane'' – rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

''To znači da imamo legitimitet da tražimo da se Parlament BiH odblokira, da se projekti koji stoje realizuju. Milijarda se odnosi na RS'' – kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Osim blokade Parlamenta, lideri SDS i PDP-a razgovarali su i o narednoj posebnoj sjednici Parlamenta RS, ali i o izbornom zakonodavstvu. PDP ima pripremljen prijedlog o promjena izbornog zakonodavstva u BIH.

''Ako ovakav zakon ostane, svi budući izbori biće obesmišljeni. Imamo tekst prijedloga koji je spreman da ide u proceduru. Bitno je da rezultat izbora bude odraz volje glasača'' – kaže Borenović.

I SDS ima svoje prijedloge. Posebno kada je u pitanju promejna rada RTRS. Cilj je kažu da javni servis bude nezavisan.

''Pitanje javnog servisa je za nas veoma važno. RTRS ima obavezu da na ravnopravan način informiše javnost. Mislimo da RTRS to sada ne radi. Negativno utiče ne demokratizaciju društva i na izbore koji slijede'' – rekao je Šarović.

Da li će SDS pozvati DNS da im se priključi, Mirko Šarović nije precizirao. Rekao je da je razgovarao sa Markom Pavićem i da će i dalje razgovarati, ali da DNS sada mora prvo da riješi probleme u svojoj stranci.



BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Па

16.10.2019 14:36

Шта чекате, што је не одблокирате, односно, кад сте у могућности зашто сте им уопште дозволили да је формирају овакву неспособну?

ODGOVORITE
Name

patriota

16.10.2019 15:28

Znači vi pristajete na podpis ANAPA....gospodo iz opozicije

Name

Pdp

16.10.2019 15:39

Mi se Jo's drzimo sto se tice sds to je propala stranka al eto mora se sa nekima mole nas da ih ne ostavimo nemaju vise kud

Name

Direkt

16.10.2019 17:49

ANP i NATO je samo za Dodika. On je svojevremeno gurao NATO pricu, pa zato Sarajevo ocigledno racuna na Dodika kada je u pitanju ta prica, tako da jos od 2014 Sarajevo je pokazalo da ne racunaju na SzP, kada je u pitanju ANP i NATO. Ako SNSD hoce u SMBiH, znaju sta im je ciniti. :)))

Name

A Ivanic

16.10.2019 19:24

Zar nije nedavno izjavio da on podrzava usvajanje ANP.

Name

..

16.10.2019 20:22

Zavite Pavića i Djokića u koaliciju jer ih Dodik svakako pokušava srušiti.Jedva ce docekati.

Name

Mirko

16.10.2019 15:25

Pa , uradite više nešto , ako morete

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.10.2019 17:51

Vise sanse ima Dodik. Treba samo da podrzi ANP, koji vodi ka NATO-u. :)))