ЕУ забранила продају оружја Турској

Европска унија забранила је продају оружја Турској. То је одлучено јуче у Луксембургу на самиту шефова дипломатија 28 држава овог блока.
 
 

Свијет 15.10.2019 | 12:35
ЕУ забранила продају оружја Турској
Како преносе медији, до одлуке није било лако доћи због противљења Велике Британије. Овај традиционални пријатељ Турске једва је пристао да саопштење Вијећа министара ЕУ буде оштрије.

Ипак, након дужег убјеђивања, званични Лондон прихватио је предложени текст и одлуке.

Тиме су отворена врата да свих 28 држава Уније прекине све испоруке наоружања и војне опреме званичној Анкари.

Њемачка, Француска, Финска, Шведска и Холандија већ су донијеле ту забрану. Остале 23 државе могу урадити исто тек једном одлуком. У односу на досадашњу праксу дугих састанака и усаглашавања унутар ЕУ, одлуком из Луксембурга, санкционисање Турске је битно поједностављено.

Осим осуде уласка на сјевероисток Сирије, ЕУ је оштро критиковала Турску и због бушења дна мора у рејону Кипра. Званични Брисел сматра да се бушење врши у територијалним водама Кипра или тик до њих и захтијева од Анкаре да с тим одмах престане. У противном, биће уведене нове санкције Турској.

Због војне акције у Сирији влада Реџепа Тајипа Ердогана (Рецеп Таyyип Ердоган) под све је већим притиском Запада.

Министри НАТО-а састаће се у сриједу, 23. октобра, у Бриселу. На дневном реду је и ситуација у Сирији. САД су најавиле да ће чак вршити притисак на остале савезнике да НАТО уведе политичке и економске санкције Турској.

Аналитичари најављују да би састанак могао бити врло тежак и зато што би се, први пут, на скупу могао чути и глас саме Турске, која је чланица овог војног блока.

(Вијести/Аваз)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

гуз

15.10.2019 11:57

Добро је да је Турска видјела какви су јој "пријатељи".Декларације о окупацији Израела над Палестинцима старе 30 година нико висе не спомиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

15.10.2019 12:09

Сад це Турска да вам отвори врата да вам додју у посјету све избјеглице.Фасистицка Европа која се истодобно бори против Првославља и Ислама,а од земаља Европе нема веци агресора и колонијалиста.Фуууууј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЛН

15.10.2019 12:45

Има Русија и Кина орузија колико хоцете није то препрека,него јадни недузни људи који гину због глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

13.08.2020 14:33

То се путко и дји пинг понг ?договорили за европом. Ердо је вец од руса добио с400 сада це сухоји и сво остало нсорузање мало од руса мало од кинеза. Када напусти нато то це бити велика побједа бацуске. Ердо има С400 па се мало осилио. Висе му нико ниста немозе али зна да руси инају несто цим могу да му елиминису моц С400 па се приклања њима.или је то само трик због стања око кипра и бусења а обје земље и турска и грцка у нату. Оставице они да се ови помлате сами јер запад не воли ни православце ни муслимане. Како реце натовац радите ста хоцете ми се не мјесамо. А монтенегрини тразе помоц од нато да Их брани од својих становника срба. Е јада. Видјела се солидарнист ната и у италији за вријеме короне. Ова еу заједница је ко пропали брак. Сви вуку на своју страну а од испомоци?

ОДГОВОРИТЕ