EU zabranila prodaju oružja Turskoj

Evropska unija zabranila je prodaju oružja Turskoj. To je odlučeno juče u Luksemburgu na samitu šefova diplomatija 28 država ovog bloka.
 
 

Svijet 15.10.2019 | 12:35
EU zabranila prodaju oružja Turskoj
Kako prenose mediji, do odluke nije bilo lako doći zbog protivljenja Velike Britanije. Ovaj tradicionalni prijatelj Turske jedva je pristao da saopštenje Vijeća ministara EU bude oštrije.

Ipak, nakon dužeg ubjeđivanja, zvanični London prihvatio je predloženi tekst i odluke.

Time su otvorena vrata da svih 28 država Unije prekine sve isporuke naoružanja i vojne opreme zvaničnoj Ankari.

Njemačka, Francuska, Finska, Švedska i Holandija već su donijele tu zabranu. Ostale 23 države mogu uraditi isto tek jednom odlukom. U odnosu na dosadašnju praksu dugih sastanaka i usaglašavanja unutar EU, odlukom iz Luksemburga, sankcionisanje Turske je bitno pojednostavljeno.

Osim osude ulaska na sjeveroistok Sirije, EU je oštro kritikovala Tursku i zbog bušenja dna mora u rejonu Kipra. Zvanični Brisel smatra da se bušenje vrši u teritorijalnim vodama Kipra ili tik do njih i zahtijeva od Ankare da s tim odmah prestane. U protivnom, biće uvedene nove sankcije Turskoj.

Zbog vojne akcije u Siriji vlada Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) pod sve je većim pritiskom Zapada.

Ministri NATO-a sastaće se u srijedu, 23. oktobra, u Briselu. Na dnevnom redu je i situacija u Siriji. SAD su najavile da će čak vršiti pritisak na ostale saveznike da NATO uvede političke i ekonomske sankcije Turskoj.

Analitičari najavljuju da bi sastanak mogao biti vrlo težak i zato što bi se, prvi put, na skupu mogao čuti i glas same Turske, koja je članica ovog vojnog bloka.

(Vijesti/Avaz)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

guz

15.10.2019 11:57

Dobro je da je Turska vidjela kakvi su joj "prijatelji".Deklaracije o okupaciji Izraela nad Palestincima stare 30 godina niko vise ne spominje.

ODGOVORITE
Name

Zoki

15.10.2019 12:09

Sad ce Turska da vam otvori vrata da vam dodju u posjetu sve izbjeglice.Fasisticka Evropa koja se istodobno bori protiv Prvoslavlja i Islama,a od zemalja Evrope nema veci agresora i kolonijalista.Fuuuuuj!

ODGOVORITE
Name

TLN

15.10.2019 12:45

Ima Rusija i Kina oruzija koliko hocete nije to prepreka,nego jadni neduzni ljudi koji ginu zbog gluposti.

ODGOVORITE
Name

Rale

13.08.2020 14:33

To se putko i dji ping pong ?dogovorili za evropom. Erdo je vec od rusa dobio s400 sada ce suhoji i svo ostalo nsoruzanje malo od rusa malo od kineza. Kada napusti nato to ce biti velika pobjeda bacuske. Erdo ima S400 pa se malo osilio. Vise mu niko nista nemoze ali zna da rusi inaju nesto cim mogu da mu eliminisu moc S400 pa se priklanja njima.ili je to samo trik zbog stanja oko kipra i busenja a obje zemlje i turska i grcka u natu. Ostavice oni da se ovi pomlate sami jer zapad ne voli ni pravoslavce ni muslimane. Kako rece natovac radite sta hocete mi se ne mjesamo. A montenegrini traze pomoc od nato da Ih brani od svojih stanovnika srba. E jada. Vidjela se solidarnist nata i u italiji za vrijeme korone. Ova eu zajednica je ko propali brak. Svi vuku na svoju stranu a od ispomoci?

ODGOVORITE