НАСА улила наду становницима општине Језеро

Америчка свемирска агенција НАСА за мјесто за слијетање мисије "Марс ровер 2020" одабрала је кратер Језеро, који је назив добио по малој, изразито неразвијеној општини у Босни и Херцеговини, а захваљујући овој мисији први пут у историји одабрани узорци са Марса биће донесени на Земљу. У Језеру на Земљи надају се да је ова мисија шанса за развој њихове општине.

Република Српска 13.10.2019 | 14:27
НАСА улила наду становницима општине Језеро
"Ја сам мислила да је то нека шала, међутим, заиста је истинита вијест, поента је да се на Марсу и другим планетама одређеним мјестима и тачкама даје име по малим мјестима која личе", Снежана Ружичић, начелник општине Језеро.

Међународна атрономска унија 2007. године мали кратер на Марсу назвала је Језеро, јер научници сматрају да је у кратеру некада било језеро у које се слијевала вода прије неколико милијарди година. За везу са Језером на Марсу у општини Језеро сазнали су прошле године, када је НАСА донијела долуку о мисији "Марс ровер 2020".

Снежана Ружичић је због спекулација да ли је кратер на Марсу назив добио по језеру као природној појави или по општини Језеро преко Амбасаде САД у БиХ затражила потврду о повезаности кратера на Марсу и мисије планиране за 2020. годину са Језером. Недавно је Ериц Нелсон,  амбасадор САД у БиХ, Сњежани Ружичић предао писмо Јамеса Wатзина, директора НАСА програма за истраживање планете Марс, као потврду повезаности имена кратера са именом општине. Тим поводом у Језеру је организована свечаност о којој је вијест објављена и на сајту Програма НАСА-е за истраживање планете Марс.

Нико није остао равнодушан

"То је дочекано на разне начине, неко је дочекао са лијепим коментарисањем, промовисањем, неко опет негативно. Кажу нема живота ни на Марсу док је тај кратер добио назив по општини Језеро и слично. Како год, нико није остао равнодушан на ту вијест и она је дефитинитивно код људи изазвала некакву реакцију, што је феноменално. Заиста се се за Језеро чуло у свјетском, глобалном омјеру", испричала је Ружичић екипи агенције Анадолија.

Због тога је увјерена да све то може бити "иницијална капсла за развој овог малог мјеста".

А, колико је овој општини, која се налази у Републикци Српској, потребан развој најбоље говори податак да је од 4.500 становника када је Језеро било мјесна заједница која је припадала Јајцу, према посљедњем попису овдје живјело 1.370 особа. Мјештани на ову бројку одмахују руком, говорећи да их нема ни близу толико и да их је у најбољем случају око 800 остало да живи на овом подручју. Становништво се, осим пољопривреде, бави угоститељством и трговином, а од значајнијих привредних субјеката постоје двије фирме из дрвопрерађивачке индустрије и рибогојилиште, које према ријечима Снежане Ружичић са производњом од 800 тона рибе годишње спада у три највећа у Европи у којима се производи калифорнијска пастрмка.

Највећи адут овог мјеста вјероватно је природа која нимало не подсјећа на било шта на Марсу. Кроз мјесто протиче ријека Плива, а ништа мање лијепа нису ни два језера, Мали и Велики Ђол.

"Историјски моментат је да је илирска краљица Теута боравила управо на овом подручју и ово јој је била оаза мира и одмарања послије свих оних похода", каже начелница општине, додајући да у овом мјесту дан траје дуже.

Језеро се налази десетак километара од Јајца, Шипова и Мркоњић Града, па су често и станица туристима који посјећују ове општине. За развој туризма, поред скромних смјештајних капацитета у приватном власништу, најзначајнија би могла бити изградња хотела, а општина је потенцијалним инвеститорима упутила позив за ову инвестицију, јер би развој туризма могао економски оснажити локална домаћинства која и сада продају своје производе, као што су аутохтоне врсте сира, кајмак, млијеко, јаја и мед.

Због мисије агенције НАСА и Марса, Снежана Ружићић се нада да ће у будућности имати веће шансе за привлачење инвестиција, али и за међународну помоћ пројектима.

"Ми ћемо са самим тим дешавањима, слањем ровера на Марс, направити некаква дешавања у Језеру. Видјећемо шта ће то бити, да ли маратон, бициклијада или нешто, направићемо везу кретања ровера на Марсу и кретања људи у Језеру", рекла је она и додала да ће бити у могућности организовати директно праћење слања ровера на Марс.

У сваком случају, намјера им је да низом активности обиљеже цијели период од јула 2020. до фебруара 2021. године, колико ће трајати мисија.

Агенцији НАСА послаће молбу и пројектни приједлог за јачање еколошких могућности, како би заштитили природу због све више смећа у ријеци Пливи, нерегулисане канализације и сличних проблема.

"Предложила сам и врло је могуће да ће ићи као приједлог да изградимо један мали научни показни центар агенције НАСА, који би био физички смјештен овдје у Језеру, гдје би студенти из околних градова долазили у студијске посјете управо том центру у коме би се пратило све оно што је НАСА открила. Можда је то амбициозан циљ, али некако увијек више волим да размишљамо визионарски, више него да кажемо није то ништа", рекла је Ружичић.

Према њеним ријечима, све ово отворило је могућности за "туристичку, афирмативну, па можда и хумористичну причу".



Добра вијест за мало мјесто

"У сваком случају, то је много добра вијест за ово мало мјесто и стварно може бити, ако ништа друго, бар сви су чули за нас", каже она и додаје да очекује позитиван епилог.

Драган Качар из Језера, инжењер електротехнике запослен у Бањалуци, каже да своје мјесто од миља зове Језерце, а да је на тему Марса и мисије агенције НАСА чуо разне шаљиве коментаре, па и прозивку начелнице општине, јер се од свега уозбиљила прича. Каже да не види разлог за то, јер му БиХ и све што се дешава у њој јако личи на Марс, па му није јасно зашто Језеру замјере.

"Оно што желим рећи, иако нисам припадник политичке опције којој начелница припада, је да она сјајно ради свој посао, јер је показала можда многим заједницама у РС и у БиХ, заиста да то сад не дијелимо, како је од једне неко би рекао незобиљне приче - направила озбиљну промоцију. Када би сви у неком сегменту пронашли начин да од најмањег што можемо направимо нешто велико, било би супер", рекао је Качар.

Његов старији суграђанин, пензионер Јанко Алексић каже да му је много драго што се све ово дешава, јер у Језеру живе вриједни људи, нарочито млади.

"Сви смо подржали ту акцију и то треба тако, али најважније је да млади наставе да раде свој посао", каже он.

На питање како се живи у Језеру, каже да добро и живе, како су мала општина, али се нада да ће бити боље.

"Било је разноразних шала, али ми јесмо стварно мала општина Језеро и када се погледа и на карти и свугје, тачно је центар Језеро. Шала - нормално да је било и треба да буде", додао је Алексић.

(Анадолија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

НАСА

13.10.2019 14:33

Ни од НАСА нема вам/нам спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лајка

13.10.2019 15:00

Како се Сума око Језера краде, то И НАСА уз Васионе види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тел

13.10.2019 22:28

Сад це се сви доселити у Језеро,ту поциње зивот и ревизор Радикуц це доци да зиви у Језеру...

ОДГОВОРИТЕ