Колико Срба има визу за ОИ у Токију? За сада 40!

Олимпијске норме остварило 40 спортиста из Србије – 22 мушкарца и 18 жена. Има простора да ова бројка буде и троцифрена.

Остали спортови 15.10.2019 | 09:35
Колико Срба има визу за ОИ у Токију? За сада 40!
Очекује се да на Олимпијским играма у Токију наредне године (од 24. јула до 9. августа) буде оборен рекорд по броју учесника.

Своју групу претендената на олимпијске медаље имаће и Олимпијски комитет Србије. "Визе" и "норме" за сада је испунило 40 српских спортиста - 22 мушкарца и 18 жена.

Србија је у Рио де Жанеиру учествовала са 103 спортиста у 14 спортова – атлетика (12 спортиста – једна медаља, бронза, И. Шпановић), бициклизам (2), џудо (1), веслање (4), кајак (10 - једна медаља, сребро, дубл Томићевић, Зорић), кошаркаши (12 – сребро), кошаркашице (12 – бронза), одбојкашице (12 – сребро), пливање (4), рвање (3 – једна медаља, злато, Д. Штефанек), стони тенис (1), стрељаштво (9), теквондо (2 – једна медаља, Т. Богдановић), тенис (6), ватерполо (13 – злато).

Од екипних спортова, у којима су Срби били одлични на посљедњим Играма у Рију (злато ватерполисти, по сребро за кошаркаше и одбојкашице и бронза кошаркашица), "визе" за Токио испунили су браниоци трона - "делфини" (11) и актуелне свјетске и европске првакиње – одбојкашице (12).

Норме за сада имају:

Атлетика: Ивана Шпановић (скок у даљ) и Армин Синанчевић (бацање кугле)
Кајак: Милица Старовић (К1 500)и Страхиња Стефановић (К1 200)
Веслање: Мартин Мачковић и Милош Васић (двојац без)
Стрељаштво: Српски савез има пет "виза" за Токио (двије мушке и три женске)
Пливање: Ања Цревар (400 мешовито), Чаба Силађи (100 прсно)и Вук Челић (800 слободно)
***Себастијан Сабо је такође пливајући за Србију испунио олимпијску норму, али је у међувремену прешао да плива за Мађарску.
Рвање: Мате Немеш (до 67кг), Стеван Мићић (до 57кг) и Михаило Каџаја (до 97кг).

Србија ће своју бројност у поменутим спортовима моћи да повећа до почетка Игара. Такође, сигурно ће Србију представљати и "баскеташи" 3x3, којима "виза" припада на основу свјетске ранг-листе. Близу норми или се чека само потврда су још: Новак Ђоковић (тенис), Јована Прековић (карате), Стефан Јоксић (карате), Александар Кукољ (џудо), Немања Мајдов (џудо), Милица Николић (џудо), Сташа Гејо (спортско пењање), Тијана Богдановић (теквондо), Милица Мандић (теквондо)…

Фудбалери Србије су своју прилику пропустили на Европском првенству за младе, на којем су заузели посљедње мјесто. Рукометаши Србије имају минималне шансе, јер није реално очекивати да на наредном Еуру могу до трона или да буду "иза" Данске у финалу. Скандинавци су пласман на ЛОИ изборили јануарским тријумфом на Свјетском првенству.

Управо на том турниру дијелиле су се и "карте" за олимпијске квалификације које ће бити одржане у априлу 2020.

С друге стране, српске рукометашице предвођене Љубомиром Обрадовићем имају шансе да се нађу у Токију. За то им је потребна или свјетска титула средином децембра у Јапану (може и пораз од Француске у финалу) или да на истом турниру, пласманом међу шест тимова који се нису још квалификовали, обезбиједе мартовске квалификације (по два тима из три групе са по четири пласираће се на ЛОИ).

Кошаркашице реално не чека тежак задатак у квалификацијама, док ће одбојкаши и кошаркаши морати преко трња до Токија. Додуше, кошаркаши су носиоци, па ће самим тим избјећи главне фаворите (Литванију и вјероватно Грчку), док изабранике Слободана Ковача очекује паклен јануарски турнир у Берлину, на којем ће се дијелити једна виза у конкуренцији осам европских тимова (Француска, Бугарска, Словенија, Холандија…).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар