Koliko Srba ima vizu za OI u Tokiju? Za sada 40!

Olimpijske norme ostvarilo 40 sportista iz Srbije – 22 muškarca i 18 žena. Ima prostora da ova brojka bude i trocifrena.

Ostali sportovi 15.10.2019 | 09:35
Koliko Srba ima vizu za OI u Tokiju? Za sada 40!
Očekuje se da na Olimpijskim igrama u Tokiju naredne godine (od 24. jula do 9. avgusta) bude oboren rekord po broju učesnika.

Svoju grupu pretendenata na olimpijske medalje imaće i Olimpijski komitet Srbije. "Vize" i "norme" za sada je ispunilo 40 srpskih sportista - 22 muškarca i 18 žena.

Srbija je u Rio de Žaneiru učestvovala sa 103 sportista u 14 sportova – atletika (12 sportista – jedna medalja, bronza, I. Španović), biciklizam (2), džudo (1), veslanje (4), kajak (10 - jedna medalja, srebro, dubl Tomićević, Zorić), košarkaši (12 – srebro), košarkašice (12 – bronza), odbojkašice (12 – srebro), plivanje (4), rvanje (3 – jedna medalja, zlato, D. Štefanek), stoni tenis (1), streljaštvo (9), tekvondo (2 – jedna medalja, T. Bogdanović), tenis (6), vaterpolo (13 – zlato).

Od ekipnih sportova, u kojima su Srbi bili odlični na posljednjim Igrama u Riju (zlato vaterpolisti, po srebro za košarkaše i odbojkašice i bronza košarkašica), "vize" za Tokio ispunili su branioci trona - "delfini" (11) i aktuelne svjetske i evropske prvakinje – odbojkašice (12).

Norme za sada imaju:

Atletika: Ivana Španović (skok u dalj) i Armin Sinančević (bacanje kugle)
Kajak: Milica Starović (K1 500)i Strahinja Stefanović (K1 200)
Veslanje: Martin Mačković i Miloš Vasić (dvojac bez)
Streljaštvo: Srpski savez ima pet "viza" za Tokio (dvije muške i tri ženske)
Plivanje: Anja Crevar (400 mešovito), Čaba Silađi (100 prsno)i Vuk Čelić (800 slobodno)
***Sebastijan Sabo je takođe plivajući za Srbiju ispunio olimpijsku normu, ali je u međuvremenu prešao da pliva za Mađarsku.
Rvanje: Mate Nemeš (do 67kg), Stevan Mićić (do 57kg) i Mihailo Kadžaja (do 97kg).

Srbija će svoju brojnost u pomenutim sportovima moći da poveća do početka Igara. Takođe, sigurno će Srbiju predstavljati i "basketaši" 3x3, kojima "viza" pripada na osnovu svjetske rang-liste. Blizu normi ili se čeka samo potvrda su još: Novak Đoković (tenis), Jovana Preković (karate), Stefan Joksić (karate), Aleksandar Kukolj (džudo), Nemanja Majdov (džudo), Milica Nikolić (džudo), Staša Gejo (sportsko penjanje), Tijana Bogdanović (tekvondo), Milica Mandić (tekvondo)…

Fudbaleri Srbije su svoju priliku propustili na Evropskom prvenstvu za mlade, na kojem su zauzeli posljednje mjesto. Rukometaši Srbije imaju minimalne šanse, jer nije realno očekivati da na narednom Euru mogu do trona ili da budu "iza" Danske u finalu. Skandinavci su plasman na LOI izborili januarskim trijumfom na Svjetskom prvenstvu.

Upravo na tom turniru dijelile su se i "karte" za olimpijske kvalifikacije koje će biti održane u aprilu 2020.

S druge strane, srpske rukometašice predvođene Ljubomirom Obradovićem imaju šanse da se nađu u Tokiju. Za to im je potrebna ili svjetska titula sredinom decembra u Japanu (može i poraz od Francuske u finalu) ili da na istom turniru, plasmanom među šest timova koji se nisu još kvalifikovali, obezbijede martovske kvalifikacije (po dva tima iz tri grupe sa po četiri plasiraće se na LOI).

Košarkašice realno ne čeka težak zadatak u kvalifikacijama, dok će odbojkaši i košarkaši morati preko trnja do Tokija. Doduše, košarkaši su nosioci, pa će samim tim izbjeći glavne favorite (Litvaniju i vjerovatno Grčku), dok izabranike Slobodana Kovača očekuje paklen januarski turnir u Berlinu, na kojem će se dijeliti jedna viza u konkurenciji osam evropskih timova (Francuska, Bugarska, Slovenija, Holandija…).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar