Треба смањити јавну потрошњу у Републици Српској

Послодавци сматрају да треба радити на смањењу јавне потрошње, а пословну заједницу растеретити опорезивања.

Република Српска 11.10.2019 | 23:05
Треба смањити јавну потрошњу у Републици Српској
Статистички израчуната просјечна плата од 910 марака за већину радника у Српској само је далеки сан.

Статистичари покушавају да ублаже огроман јаз између оних чија су примања огромна, до оних који зарађују минималац, кажу економисти. Питање је: Има ли шансе да се повећа минимална зарада у Српској?

Повећање плата радницима који су на буџету је најављено. Међутим, то су с негодовањем дочекали у Унији удружења послодаваца. Кажу - треба радити на смањењу јавне потрошње, а пословну заједницу растеретити опорезивања.

„Многи послови су угрожени због превеликог раста плата, због тога смо тражили од Владе да донесе закон којим ће се послодавцима вратити 70 одсто онога што су дали држави. Како се смањује број радника, тако расту и плате, само је питање да ли сви послодавци могу то да обезбиједе“, рекао је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Просјечна плата у Републици Српској показује огромну неједнакост међу радницима, јасна је економска рачуница.



„Око 37 одсто радника прима плату већу од 800 КМ, а више од 60 одсто испод 800 КМ. Ријеч је о великој неједнакости међу радницима. Међутим, то не мора да буде штетно ако је ријеч о примањима на бази рада, знања и стваралаштва, али у нашим условима то није тако“, истиче економиста Миленко Станић.

Шта још статистика сакрива?

„Просјек је израчунат на бази од 158 хиљада радника. Знамо да су званични подаци 169 хиљада радника. Значи, 10 хиљада радника није обухваћемо у обрачуну, то су радници који можда нису примили пралату за тај мјесец“, појашњава Станић, додајући да се тако просјек од 910 КМ драстично смањује.

„Чистачица у згради Владе која чисти кабинет премијера има 450 КМ примања, са топлим оброком и регресом. Њена плата је око 270 КМ, што је поражавајуће“, каже Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске.

Док пословна заједница тврди да је рад у приватном сектору сигуран, из Синдиката управе тврде другачије.

„Радник нема сигурности, јер се држе у неизвјесности, кад немате уговор на неодређено вријеме, како да уђете у кредитне аранжмане“, појашњава Марић.

Тривић додаје:

„Интерес послодаваца је да се кроз раст плата смањи одлазак људи и да се дође до просјечне плате од 1.200 КМ“.

Миленко Стевановић, директор Компаније “Стеко” из Бијељине, каже да је битно да се пословна заједница удружи.

“Мислим да је битно да се нас више појави као партнер у било којем поступку, ако смо у овом случају партнер са Владом, имаћемо бољу будућност и за нас, и за наше сараднике” каже Стевановић.

Закон о раду се треба да се поштује исто као и радник који на свом послу треба да се осјећа сигурно, мора се смањити јаз између приватног и јавног сектора, а највећу одговорност за то сноси Влада и ресорна министарства, закључено је у емисији „Изазови“ БН ТВ.





БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Стамота

11.10.2019 22:32

Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

министар

12.10.2019 03:00

Како смањити потросњу кад сваког од нас прати по 14 лимузина плус узу и даљу родбину

Name

Ма да

11.10.2019 22:59

Овај Тривић се као нешто бори за права радника а ушао у странку код папка Стевандића. Уједињена српска објективно нема ни 1% од укупног бирачког тијела у Републици Српској. Мислим на подршку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

12.10.2019 05:37

Само све напустити па нека све себи и дјеци препјсу и нека узивају сами ско тако мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коцо

12.10.2019 06:46

Среца пасу се многи запослили у федерацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

нова вриједност

12.10.2019 07:38

Повећање плата у јавном сектору није никакво рјешење, ако се и догоди оно је нереално, јер пара једноставно нема. Треба драстично смањити број ухљеба и паразита на буџету а подржати стварање нове вриједности, све остало је замајавање народних маса.

ОДГОВОРИТЕ