Treba smanjiti javnu potrošnju u Republici Srpskoj

Poslodavci smatraju da treba raditi na smanjenju javne potrošnje, a poslovnu zajednicu rasteretiti oporezivanja.

Republika Srpska 11.10.2019 | 23:05
Treba smanjiti javnu potrošnju u Republici Srpskoj
Statistički izračunata prosječna plata od 910 maraka za većinu radnika u Srpskoj samo je daleki san.

Statističari pokušavaju da ublaže ogroman jaz između onih čija su primanja ogromna, do onih koji zarađuju minimalac, kažu ekonomisti. Pitanje je: Ima li šanse da se poveća minimalna zarada u Srpskoj?

Povećanje plata radnicima koji su na budžetu je najavljeno. Međutim, to su s negodovanjem dočekali u Uniji udruženja poslodavaca. Kažu - treba raditi na smanjenju javne potrošnje, a poslovnu zajednicu rasteretiti oporezivanja.

„Mnogi poslovi su ugroženi zbog prevelikog rasta plata, zbog toga smo tražili od Vlade da donese zakon kojim će se poslodavcima vratiti 70 odsto onoga što su dali državi. Kako se smanjuje broj radnika, tako rastu i plate, samo je pitanje da li svi poslodavci mogu to da obezbijede“, rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Prosječna plata u Republici Srpskoj pokazuje ogromnu nejednakost među radnicima, jasna je ekonomska računica.



„Oko 37 odsto radnika prima platu veću od 800 KM, a više od 60 odsto ispod 800 KM. Riječ je o velikoj nejednakosti među radnicima. Međutim, to ne mora da bude štetno ako je riječ o primanjima na bazi rada, znanja i stvaralaštva, ali u našim uslovima to nije tako“, ističe ekonomista Milenko Stanić.

Šta još statistika sakriva?

„Prosjek je izračunat na bazi od 158 hiljada radnika. Znamo da su zvanični podaci 169 hiljada radnika. Znači, 10 hiljada radnika nije obuhvaćemo u obračunu, to su radnici koji možda nisu primili pralatu za taj mjesec“, pojašnjava Stanić, dodajući da se tako prosjek od 910 KM drastično smanjuje.

„Čistačica u zgradi Vlade koja čisti kabinet premijera ima 450 KM primanja, sa toplim obrokom i regresom. Njena plata je oko 270 KM, što je poražavajuće“, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Dok poslovna zajednica tvrdi da je rad u privatnom sektoru siguran, iz Sindikata uprave tvrde drugačije.

„Radnik nema sigurnosti, jer se drže u neizvjesnosti, kad nemate ugovor na neodređeno vrijeme, kako da uđete u kreditne aranžmane“, pojašnjava Marić.

Trivić dodaje:

„Interes poslodavaca je da se kroz rast plata smanji odlazak ljudi i da se dođe do prosječne plate od 1.200 KM“.

Milenko Stevanović, direktor Kompanije “Steko” iz Bijeljine, kaže da je bitno da se poslovna zajednica udruži.

“Mislim da je bitno da se nas više pojavi kao partner u bilo kojem postupku, ako smo u ovom slučaju partner sa Vladom, imaćemo bolju budućnost i za nas, i za naše saradnike” kaže Stevanović.

Zakon o radu se treba da se poštuje isto kao i radnik koji na svom poslu treba da se osjeća sigurno, mora se smanjiti jaz između privatnog i javnog sektora, a najveću odgovornost za to snosi Vlada i resorna ministarstva, zaključeno je u emisiji „Izazovi“ BN TV.





BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Stamota

11.10.2019 22:32

Sramota

ODGOVORITE
Name

ministar

12.10.2019 03:00

Kako smanjiti potrosnju kad svakog od nas prati po 14 limuzina plus uzu i dalju rodbinu

Name

Ma da

11.10.2019 22:59

Ovaj Trivić se kao nešto bori za prava radnika a ušao u stranku kod papka Stevandića. Ujedinjena srpska objektivno nema ni 1% od ukupnog biračkog tijela u Republici Srpskoj. Mislim na podršku

ODGOVORITE
Name

Doboj

12.10.2019 05:37

Samo sve napustiti pa neka sve sebi i djeci prepjsu i neka uzivaju sami sko tako moze.

ODGOVORITE
Name

Koco

12.10.2019 06:46

Sreca pasu se mnogi zaposlili u federaciji

ODGOVORITE
Name

nova vrijednost

12.10.2019 07:38

Povećanje plata u javnom sektoru nije nikakvo rješenje, ako se i dogodi ono je nerealno, jer para jednostavno nema. Treba drastično smanjiti broj uhljeba i parazita na budžetu a podržati stvaranje nove vrijednosti, sve ostalo je zamajavanje narodnih masa.

ODGOVORITE