Треба ослободити заробљена јавна добра у Српској

Тривићева је истакла да вјерује да Република Српска може да доживи просперитет јер има потенцијал, али да се првенствено морају ослободити заробљена јавна добра.

Република Српска 10.10.2019 | 23:03
Треба ослободити заробљена јавна добра у Српској
- Република Српска је пуна потенцијала, али је неодговорна владавина довела грађане Српске у економску стагнацију, рекла је професорица Економског факултета у Бањалуци и посланик ПДП-а у НСРС Јелена Тривић у емисији "Пулс" БН ТВ.

Она је истакла да грађани морају да се пробуде и замијене оне који су их довели у такво стање.

Република Српска је већ дуго времена у економској стагнацији, рекла је Тривићева, наглашавајући да се дуго у власти Српске понашају бахато и раскалашно, те да је резултат таквог понашања лош животни стандард грађана.

„Не може Влада да даје милион за вилу на Јахорини, 19 милиона за авион, 20 милиона за хеликоптер, 22 милиона за стручне услуге само да би се изашло на бечку берзу. Таско милион, по милион дођете до 100 милиона. Не можете да очекујете да растерећујете привреду, а да се с друге стране понашате расклашно и бахато.“



Тривићева је истакла да вјерује да Република Српска може да доживи просперитет јер има потенцијал, али да се првенствено морају ослободити заробљена јавна добра.

„Директора који послује са губитком морате да смјењујете, а не да их позивате на оставке и да од тога правите вијест првог ранга. Ти директори су уназад неколико година пословали са губитком, а Влада им још каже боље да сами одете него да истражујемо криминал. То би требало по службеној дужности да се уради. Лоше директоре треба мијењати и методом покушаја и промашаја долазимо до оних који су добри“, објашњава Тривићева.

Почетак чишћења јавних предузећа и институција могао би да буде и приједлог опозиционара Закону о регистру запослених у јавном сектору што би подразумјевало и увид у образовање запослених.

“Гласањем о том закону тачно ће да се види ко је против провјере диплома у Српској. Тај закон је потпуно коректан и нема никакву политичку димензију.”

Осим приједлога закона, Тривићева каже да грађани морају сами да се побуне против неправди којима су изложени, те увјерава да бунт грађана може да промјени стање.

“С обзиром на стање у друштву, атмосферу и страх који владају... Људи који раде у јавном сектору ми говоре да не смију да ставе лајк на моје објаве. Када све то сагледамо ми смо задовољни бројем људи на нашим протестима и тај број је јако оптимистичан. Не може се очекивати од једних протеста да сруше владу, протести томе и не служе само томе, али се то може очекивати кроз један истрајан процес.”

Као позитивне резултате грађанског бунта Тривићева је у емисији Пулс навела одустајање власти од повећање цијене електричне енергије, рјешавање проблема пиралена у Бањалуци, заустављање репресије према грађанима на Тргу Крајине.





БН ТВ

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Милко

10.10.2019 21:18

драга професорице, да ли ви мислите да градјане занима економија? Оне које занима су отисли или се припремају за одлазак одавде. Остале занима само да ли је Додик унио заставу у кабинет и хоце ли пјевати на Манајаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милко

10.10.2019 23:45

Милко, свака вам је на мјесту. Нажалост..

Name

борац

11.10.2019 04:37

Тако је нема прице која мозе спасити овај народ.

Name

РЕ МИЛКО

11.10.2019 05:12

Друзе, економија је оно од цега се зиви. Од цега се пуни стомак. Све док се стомак, како тако пуни, народ це да клепце усима. Али, када због лосе економије понестане хране, а ту смо негдје, видјецес како це народ итекако поцети да се интересује за економију. Другим ријецима за свој стомак. Незадовољни собом су увијек незадовољни и другима. Треба да подјемо од себе. Господја треба и мора да прица о економији јер је за то оспособљена. Сколована, усаврсена. Неце ваљда прицати о цијенама на стоцној пијаци. О крсним славама и стоцним пијацама брине се актуелна власт. И зато смо ту гдје јесмо. Професорици Тривиц све цеститке и подрска, макар то, за сада, било и овим путем. Доцице убрзо моменат када цемо поци сви за њом да се ослободимо сектаског јарма и свеопсте пљацке народне имовине.

Name

Петко Купресанин

11.10.2019 05:18

Народ који гласа за Додика и његову околину, а таквих је мањина (остало се докупи), је принудјен да то цини. Посто им је судбина и егзистенција блиско везана за опстанак и останак на власти тог антинародног резима. Све се око егзистенције врти, и на ту карту играјутобозњи заститници националних интереса. Конкретно српских. ради се о људима (углавном цијелим фамилијама) коме је секта некога запослила у дрзавним слузбама или јаавним предузецима, или асфалтирала пут до куце. Све преко ледја народа и из дрзавног будзета. Знаци, јадном руком им узимају, а другом дају. Те људе скоро да и не треба осудјивати. Када се сутра промијени ситуација, а промијенице се, брзе боље ти исти гласаци данасњих гуликоза народа, окренуце цурак и поцети да гласа за побједнике. То се зове полтронизам.

Name

РЕ Борац

11.10.2019 05:32

Такви резигнирани и песимисти су најидеалнији постојецем резиму. Они су вас такве и хтјели и такве су вас произвели. Ста, по теби, треба да радимо. Имас ли формулу. Имас ли приједлог. Имас ли одговор. Ако нису петоколонас на овом порталу, размисли ста би се десило када би сви тако размисљали. однекуда се мора кренути. Господја Тривиц уз све зртве које уз то иду, настоји управо да бар мало пробуди свијест код људи и мотивисе их да несто сами за себе и своје поколење уцине. Ако организије протесте због нецег, најмање сто треба да ураде сви, посебно они као ти, је да се придрузи маси. Само критицна маса мозе да пкрене несто са мртве тацке.

Name

Аполитицан

11.10.2019 05:53

Свако нормалан, а не знам колико таквих има, треба да стане иза онога сто ова зена ради. На залост, таквих је јос увијек недовољно да би се несто промијенило. Али, даце Бог, па це се и то постепено мијењати. Људи, схватите да само овакви људи могу несто да промијене. За опсте добро. У противном, идемо у сигурну пропаст.

Name

075

11.10.2019 06:27

Поштована професорице, нама у "горем" ентитету а и свима који осјећају државу Босну и Херцеговину једином домовином у интересу је да Милорад још влада у "бољем" ентитету јер Милорад сваким даном све боље и боље растура "бољи" ентитет у сваком погледу!

Name

Објективан

11.10.2019 07:55

Све похвале за ову зену која се бори као највеци мускарац!!!

Name

Дојам

11.10.2019 08:03

Овако кад цитам коментаре стицем дојам да смо ми паметан народ који је само мало затупљен јавним медијима и да цемо кад тад прогледати, и то би и било тако да није једне битне ствари која ремети тај процес, а ти је да ми нисмо паметан народ него тески кркани који не виде даље од Додика, који би продали родјену матер за мале паре и цији је просјечан коефицијент интелигенцији прилицно низак

Name

ЕУ

11.10.2019 15:40

Отишао сам ......а да сам Богдо и раније.... Ко на пут СРЕЋАН МУ ПУТ Ко остаје и њему СРЕЋАН ОСТАНАК

Name

Ре

11.10.2019 15:40

Велика је залост сто нас не занима економија, она је сустина. Проф. Јелени свака цаст, она је примјер како треба да се ради. Да је среце, она би нам била предсједник.

Name

Васо

11.10.2019 15:41

Браво Тривицка да је само висе таквих

Name

Реално, до Кости

11.10.2019 05:28

Вецина људи која је остала у РС и која гласа за садасњу власт, налази се у некој врсти ропства, или је на било који нацин уцијењена. Погледајте око себе (ви сами, комсије, пријатељи, родбина) и запитајте се како је могуце да готово свака породица у РС има неку врсту потросацког кредита. Уз енормо високе камате и троскове одобравања кредита. Неко за сјетву, неко за трактор, неко за годисњи одмор, неко за презивљавање, него да покрије коцкарски/кладионицарски дуг, итд. Узете од кога ? Од тзв. микрокредитних организација које су махом у власниству политицара (посредством неког другог) или тајкуна који су се обогатили у пљацкаској приватизацији, или на неки други нелегалан нацин. Неке микрокредитне организације су у власниству банака које с друге стране пљацкају дрзаву (скупим кредитима) или привреду. За сваки дредит се гарантије зирантима (2-4) или хипотеком на имовину. Сви ти људи који имају скупе кредите, а њих је веома много, су у дузницком ропству и уцијењени су. У оквиру политицког - изборног - маркетинга цесто се бирацима казе "гласај за те и те и обезбиједицу ти кредит, или цу ти запослити дијете (увијек на одредјено), или цес добити отказ. Тако да се сада налазимо у зацараном кругу, гдје ојадјени гласаци нон стоп трце у круг и сами себи гризу реп. Немоцни да било ста промијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку Леле

11.10.2019 05:44

Ову господју треба подрзати у сваком погледу. Прије свега изласком на протесте које организује. Наравно, ко мозе. Они који не могу због удаљености, увијек могу да надју нацин да је подрзе или јој се придрузе. Као једина свијетла тацка, уз јос неколико колега истомисљеника, представља неки трацак наде. Ако се и они због односа народа, обесхрабре и одустану, јадна нам мајка. Мафија и криминалци це нас скроз поклопити и дотуци. Односно натјерати да се иселимо. Сто им је вјероватно и циљ и дати задатак. Простори западно до Дрине без Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.10.2019 08:08

пОТПУНО САГЛАСНА

Name

Нада

11.10.2019 05:51

Слушајући синоћ проф. ТРИВИЋ јутрос сам устала ко поново рођена. Све јој вјерулем и надам се да ће довољан број народа исто мислити као ја и да ће нас проф. ТРИВИЋ, коначно, с нама заједно извући из овог понора чијем дну смо се превише приближили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.10.2019 05:59

Само напријед Јелена. До коначне побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.10.2019 06:37

Госпођо Тривић, свака ваша изговорена ријеч је на мјесту. Имамо ми још тако паметних људи, али не смију да се експонирани (нажалост). Свака вам част. Наш народ је углавном неписмен, па не разумију ста ви говорите. Они разумију само сирове кркане који говоре њиховим рјечником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мејдан

11.10.2019 07:00

Јелену Тривиц најбоље разумију из владајућих редова, али не смију ниста реци. Јер су се понамијестали и позаписљавали, а штета је ризиковати такве позиције.

Name

БАЊА ЛУКА

11.10.2019 06:38

ПОДРСКА ПРОФЕСОРИЦИ ТРИВИЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Авангарда

11.10.2019 07:58

Треба народ коначно да устане у одбрану својих права и свог новца. Овако лагано умире а да тога није ни свјестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

11.10.2019 07:58

Је зрацак наде у нашој јадној држави. Пуна подршка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жеља

11.10.2019 08:51

Овој Дами скидам капу. Тако млада, храбра, писмена...заслужује све похвале, али ко хоће да види и зна. Овако се бори за свој народ! Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

11.10.2019 09:51

опет Јелена изведи народ на јавни протест !возни парк паразита дрзавниб забранити куповину авиона и на јавни превоз а возни парк у хуманитарне сврхе плус свита пратња од визаца до обезбедјења побогу па то је РУГЛО на балкану !! у 21 вијеку савјетници возни парк пратња страсно као у 16 вијеку !

Name

Сноуден

11.10.2019 09:47

Свака цаст Јелена предивна си имас све могуце квалитете , за сада ако ниста друго лицна карта ти иде у прилог. ТВОЈЕ ВРЕМЕ ДОЛАЗИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горанка

11.10.2019 10:47

Људи вјерујте Јелени!!! Све што каже је истина поткријепљена званичним подацима. Ако Јелена каже да има наде и да рационалним трошењем можемо живјети боље, онда је подржимо и дајмо јој шансу да то поведе у дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

11.10.2019 14:32

Јелена је водиц у будуцности али вецина оцекује да она сама преокрене све, нема без вецине ниста, не мозе она сама, ми је као подрзавамо не цинеци ама бас ниста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

11.10.2019 15:08

Сву срећу краљици Јелени у њеном животу и раду желим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игњатије

11.10.2019 15:41

Пуна подршка за Јелену, она је за примјер!

ОДГОВОРИТЕ