Ко је одговоран за пропаст двије банке у Српској?

Опозиција у Народној скупштини Републике Српске (НСРС) поново је поставила питање како је могуће да до данас у Републици Српској нико није одговарао за пропаст двије банке, Бобар банке и Банке Српске.
 
 

Република Српска 09.10.2019 | 09:01
Ко је одговоран за пропаст двије банке у Српској?
Посланица Партије демократског прогреса (ПДП) Јелена Тривић је истакла да није подвучена црта, нити речено колико је новца избубљено, нити ко је одговоран.

Опасно је, сматра она, кренути даље без тих података који би морали бити саопштени јавности, јер је у пропалим банкама изгубљен новац грађана РС.

Током синоћње расправе у парламенту РС о извјештају Комитета за координацију надзора финансијског сектора РС за 2018. годину, Тривић је рекла да неко треба да одговара јер нису реаговале на вријеме ни надлежне институције у РС.

-Агенција за банкарство РС није правовремено дјеловала у случају пропасти банака у РС – рекла је Тривић и упитала да ли је тачно да се само Инвестиционо-развојна банка РС путем директних пласмана у пропалим банкама изложила губицима од 200 милиона КМ, а остале Владине институције за исто толики износ.

Посланик у Клубу СДС-а Небојша Вукановић је казао да је ИРБРС у двије пропале банке изгубила 240 милиона КМ, што је по сваком становнику РС по 240 КМ, а да за то нико није одговарао.

Његов страначки колега СДС-а Зоран Видић је рекао да се морају повећати контроле у банкарском сектору, те упитао да ли Комитет планира да тражи моделе којима ће се мијењати структура тржишта осигурања.

-Не може у РС 24 године након рата бити главно осигурање од аутоодговорности, а није развијено животно и друга осигурања – указао је Видић у обраћању у парламенту.

Потпредсједница Народне скупштине Жељка Стојчић (СНСД) је рекла да постоји опредјељење да се успостави јединствен систем надзора обједињавањем супервизора над финансијским сектором, који мора бити ојачан уз очување његове независности и самосталности.

Осим ње, у расправи о овој тачки није учествовао ниједан посланик владајуће већине у РС.

Директор Агенције за банкарство РС Раде Растока одговорио је у завршној ријечи да се воде поступци у вези с Бобар банком.

Он каже да је лани очувана стабилности, раст и развој финансијског сектора у РС.

Најавио је да ће у наредном периоду јачање финансијског сектора и његове отпорности на поремећаје бити кључна активност Комитета, са посебном пажњом усмјереном на спровођење строжијих правила пословања банака ради обезбјеђења стабилног и сигурног финансијског система и заштите депонената, као и веће тржишне дисциплине пословања банака.

(Агенције)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

09.10.2019 07:03

С Р Б И , СУ ОДГОВОРНИ НЕ САМО ЗА ПРОПАСТ СРПСКИХ БАНАКА ВЕЦ И СРПСКОГ УКЦ, СРПСКИХ АУТОПУТЕВА, СРПСКИХ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЦА. СВА СРЕЦА ЈОС МАЛО ПА ИДУ СЛАВЕ ПА СЕ ТО ЗАБОРАВИ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

09.10.2019 07:23

Одговорни су сви они који подржавају криминалце који сједе у Нароној скупштини и у згради предсједништва РС.Одговорна је и СПЦ и Патријарх који највишим орденом одликова најодговорнијег

Name

Михајло

09.10.2019 08:47

Најодговорнији је онај бурле кога патријарх одликује, за унистење и подјелу овог народа.

Name

Никоме то није јасно

09.10.2019 09:10

Мир,мир,мир,нико није крив,ава,ава,ава РС-је снсд-овско кумовско-тајкунска крава музара.

Name

Перо

09.10.2019 09:54

крива је банда из опозиције болесници једни

Name

ОПЕТ ПУЧЕ ЛОВА

09.10.2019 07:07

ОПЕТ ПУЧЕ 400 МИЛИОНА. НАША ВЛАДА ЈЕ МАЈСТОР ЗА УНИШТАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.10.2019 08:32

Они то назову ТРАНЗИЦИЈА, Скупштина изгласа неки Закон који им одговара, и све ће бити легално...ко је јамио, јамио.

Name

Богатство

09.10.2019 07:08

Казу досао цовјек са села у град и обогстио се преко ноци. Питају како је то могуце. Одговор , опљацкао двије банке и заврсио посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

09.10.2019 07:21

Док се народ свадја они и даље раде по свом, Додо прима ордење по Србији од Иринеја за које висе има заслуга онај сто цува овце на Мањаци и бори се кроз зивот. Јадни смо ми насто Србски народ спаде и сраје дозволио себи. Да Павле зна преврнуо бих се у гробу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Били

09.10.2019 10:10

Управо тако.Овај наследник великог и цасног патријарха Павла,који јавно подрзава црвену секту и њеног водју,срамота је и за цркву и за српски народ.

Name

Лазар

09.10.2019 11:34

Иринеј је постављен да уруши углед Српске православне цркве

Name

један

09.10.2019 07:28

јел ово неко наградно питање? :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.10.2019 08:40

То је нова наградна игра, ставис паре у коверту и посаљес паприкару у дзеп, овај трезор...

Name

Зеки Пресс

09.10.2019 09:24

Драги моји није наградна игра него фактицки наса реформска агенда! Цуди ме да нисте препознали? Ове банке најбоље да нестану и са њима трагови подигнутих кредита, знате вец од кога фактицки. То сто мало новца фали тамо или онамо бице намирено из фонда солидарности, фактицки насег будзета. Имамо на срецу јос један мали суфицит средстава кога смо дрзали као јокер у рукаву: Сада је вријеме да њиме подстакнемо насу реформску агенду свом снагом развоја. Фактицки.

Name

СНСД

09.10.2019 09:45

Живио предсједник независне државе Републике Српске и њен вјечити предсједник, живјела Жељка Цвијановић најспособнија жена свијета. Када будемо имали слободу уживат ћемо а душмани нека гледају. Све је ово криво политичко сарајево да њих нема било би пара за све. Живио СНСД!!! Само напријед тандем Додик - Жељка.

Name

СВАСТА

09.10.2019 08:31

КО ЈЕ ОДГОВОРАН , НАЈВЈЕРОВАТНИЈЕ ЦИСТАЦИЦЕ У ТИМ БАНКАМА , ПА ОНИ СТО СУ ОПЉАЦКАЛИ ТЕ БАНКЕ , ПА ИХ УНИСТИЛИ , ДОБРО СУ ЗНАЛИ ДА ЗА ЊИХ НЕЦЕ БИТИ НИКАКВИХ ПОСЉЕДИЦА , БАРЕМ НЕ У СКОРИЈОЈ БУДУЦНОСТИ , А КО ЈЕ ЗА ТО ОДГОВОРАН , ПА ТО И ПТИЦЕ НА ГРАНИ ЗНАЈУ , НЕКО ЈЕ ВЕЦ СПОМЕНУО ДА ЈЕ ЗАТО НАЈОДГОВОРНИЈИ ОНАЈ СТО ПРИМА ОРДЕЊЕ ПО СРБИЈИ , ВАЛДА У ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ СТО СВЕ ИДЕ ПО ПЛАНУ СТО СЕ ТИЦЕ УНИСТЕЊА РЕПУБЛИКЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

09.10.2019 10:27

питајте попова они знају!!! и они су бизнисмени савремене историје на брдовитом балкану!раме уз раме са корумпираним политицарима и бизнисменима у рату и после рата обогатили се на овим просторима и то дебелооо! за наук неродјеној дјеци!како севопљацкала дрзава на балкану у рату и после рата !увезана хоботница хара

Name

БМВ

09.10.2019 18:08

Пошто су Додик и Цвиијановићка јавно у дневнику РТРС изјавили да су новци градњама у Банци Српске сигурни а видимо да је то била лажи превара. Имали ту кривичне одговорности и хоће ли тужиоца реаговати.

ОДГОВОРИТЕ