Бускетс више није кључни играч Барселоне!

Крај једног лидерства! Како је завршница меча са Интером променила ситуацију у каталонском великану.

Фудбал 09.10.2019 | 13:04
Бускетс више није кључни играч Барселоне!
Ернесто Валверде је преузео одговорност када је у питању незахвална смена генерација играча у Барселони. Сталожени стратег је уздрмао хијерархију играча у каталонском клубу, одлуком да остави Сархија Бускетса на клупи за резервне играче у дербију са Севиљом, али је ту своју одлуку у потпуности оправдао убедљивим слављем на овом мечу (4:0).

Одлични дефанзивни везиста протеклих година је био један од стубова и симбола Барсине доминације. Био је прави "осигурач" везног реда, кроз чије се наступе огледала сигурност у везном реду и квалитетна игра у оба правца. Али, чини се да је дошао прави тренутак да неки други играчи заузму његово место...

Да би овакав потез могао да се догоди било је јасно већ у мечу Лиге шампиона са Интером. Тада је Валверде уместо Бускетса у 53. минуту при резултату 0:1 на терен послао Артура Видала. Испоставило се да је то био кључан потез у развоју игре Барселоне у наставку меча. Домаћин је заиграо одлучније и офанзивније, па је на крају стигао и до великог преокрета, а Бускетс је потом остао на клупи за резервне играче против Севиље.

На његово место стао је Френки де Јонг и беспрекорно одрадио посао, па неће бити изненађење уколико млади Холанђанин остане на тој позицији и након репрезентативне паузе.

"Волео бих да играм више утакмица, али имамо доста везних играча. Овде сам да одрадим свој део посла, да будем важан, да помогнем тиму у сваком тренутку", поручио је Бускетс.

Наравно, Валверде неће себи дозволити да остане без Бускетса у наредном периоду, али му је ова ситуација добро дошла да дође до сазнања да је искусном играчу у овом тренутку потребна дозирана минутажа, што ће са друге стране омогућити Де Јонгу, али и осталим младим играчима у везном реду Барселоне, да полако почну да заузимају своја места за будућност. Де Јонг је ове сезоне већ сакупио 10 наступа у свим такмичењима, комбиновавши позиције дефанзивног и централног везног играча. Ипак, чини се да му она улога коју је имао против Севиље уједно и највише прија.

Такође, Валверде у овом тренутку жели да прошири ротацију до максимума, свестан да би активација што већег броја играча могла да буде драгоцена у прилично неизвесној и напорној сезони која предстоји. Тако се на "хлађењу" против Севиље нашао и Антоан Гризман, који је био у прилици да на клупи за резервне играче испрати голеаду свог тима. Усман Дембеле је свој одличан меч успео да упропасти црвним картоном у финиу меча, али је наговестио да би његова улога такође могла да постане још важнија. Валверде је имао тај луксуз да у другом полувремену, у циљу обезбеђивања мирне завршнице меча, уведе Бускетса и Ракитића, што довољно говори о томе колику заправо ширину имају Каталонци у овом тиму.

Може се рећи да је Барселони репрезентативна пауза стигла у зао час, с обзиром да је Валвердеов тим заједно са Лигом шампиона везао четири узастопне победе и драстично подигао ниво форме. Ипак, ове две недеље послужиће и као прилика да се санирају све ситне повреде на најбољи начи спреми за нову серију паклених утакмица, међу којима ће се наћи и Ел Класико са Реалом 26. октобра (13.00).

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар