Buskets više nije ključni igrač Barselone!

Kraj jednog liderstva! Kako je završnica meča sa Interom promenila situaciju u katalonskom velikanu.

Fudbal 09.10.2019 | 13:04
Buskets više nije ključni igrač Barselone!
Ernesto Valverde je preuzeo odgovornost kada je u pitanju nezahvalna smena generacija igrača u Barseloni. Staloženi strateg je uzdrmao hijerarhiju igrača u katalonskom klubu, odlukom da ostavi Sarhija Busketsa na klupi za rezervne igrače u derbiju sa Seviljom, ali je tu svoju odluku u potpunosti opravdao ubedljivim slavljem na ovom meču (4:0).

Odlični defanzivni vezista proteklih godina je bio jedan od stubova i simbola Barsine dominacije. Bio je pravi "osigurač" veznog reda, kroz čije se nastupe ogledala sigurnost u veznom redu i kvalitetna igra u oba pravca. Ali, čini se da je došao pravi trenutak da neki drugi igrači zauzmu njegovo mesto...

Da bi ovakav potez mogao da se dogodi bilo je jasno već u meču Lige šampiona sa Interom. Tada je Valverde umesto Busketsa u 53. minutu pri rezultatu 0:1 na teren poslao Artura Vidala. Ispostavilo se da je to bio ključan potez u razvoju igre Barselone u nastavku meča. Domaćin je zaigrao odlučnije i ofanzivnije, pa je na kraju stigao i do velikog preokreta, a Buskets je potom ostao na klupi za rezervne igrače protiv Sevilje.

Na njegovo mesto stao je Frenki de Jong i besprekorno odradio posao, pa neće biti iznenađenje ukoliko mladi Holanđanin ostane na toj poziciji i nakon reprezentativne pauze.

"Voleo bih da igram više utakmica, ali imamo dosta veznih igrača. Ovde sam da odradim svoj deo posla, da budem važan, da pomognem timu u svakom trenutku", poručio je Buskets.

Naravno, Valverde neće sebi dozvoliti da ostane bez Busketsa u narednom periodu, ali mu je ova situacija dobro došla da dođe do saznanja da je iskusnom igraču u ovom trenutku potrebna dozirana minutaža, što će sa druge strane omogućiti De Jongu, ali i ostalim mladim igračima u veznom redu Barselone, da polako počnu da zauzimaju svoja mesta za budućnost. De Jong je ove sezone već sakupio 10 nastupa u svim takmičenjima, kombinovavši pozicije defanzivnog i centralnog veznog igrača. Ipak, čini se da mu ona uloga koju je imao protiv Sevilje ujedno i najviše prija.

Takođe, Valverde u ovom trenutku želi da proširi rotaciju do maksimuma, svestan da bi aktivacija što većeg broja igrača mogla da bude dragocena u prilično neizvesnoj i napornoj sezoni koja predstoji. Tako se na "hlađenju" protiv Sevilje našao i Antoan Grizman, koji je bio u prilici da na klupi za rezervne igrače isprati goleadu svog tima. Usman Dembele je svoj odličan meč uspeo da upropasti crvnim kartonom u finiu meča, ali je nagovestio da bi njegova uloga takođe mogla da postane još važnija. Valverde je imao taj luksuz da u drugom poluvremenu, u cilju obezbeđivanja mirne završnice meča, uvede Busketsa i Rakitića, što dovoljno govori o tome koliku zapravo širinu imaju Katalonci u ovom timu.

Može se reći da je Barseloni reprezentativna pauza stigla u zao čas, s obzirom da je Valverdeov tim zajedno sa Ligom šampiona vezao četiri uzastopne pobede i drastično podigao nivo forme. Ipak, ove dve nedelje poslužiće i kao prilika da se saniraju sve sitne povrede na najbolji nači spremi za novu seriju paklenih utakmica, među kojima će se naći i El Klasiko sa Realom 26. oktobra (13.00).

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar