Борба у Савезу логораша око предсједника

Седам удружења логораша Савеза логораша Републике Српске из Модриче, Шамца, Брода, Дервенте,Вишеграда,Добоја и Лакташа не признаје резултате избора у Савезу Логораша Републике Српске одржане у суботу 5. октобра, нити признаје Анђелка Носовића за предсједника Савеза логораша, те најављују подношење тужбе Окружном суду у Бања Луци против предсједника Савеза Логораша Бранислава Дукића и кандидата за предсједника Анђелка Носовића због непоштивање члана 19. и члана 24. Статута Савеза логораша и изборног инжењеринга. пријаве

Република Српска 07.10.2019 | 16:12
Борба у Савезу логораша око предсједника
Наводе да је новог предсједника Савеза логораша на нелегалној и незаказаној изборној Скупштини, изабрало пет док је седам удружења логораша напустило скупштину јер нису хтјели да дају легитимитет тој нелегалној скупштини.

"У суботу 5. октобра настављена је изборна Скупштина Савеза логораша Републике Српске која је прекинута 7.септембра 2019.године, из разлога што није била донешена одлука о одржавању избора у Савезу логораша од стране Скупштине Савеза логораша и што су изабрани делегати Скупштине Савеза логораша,супротно одредбама члана 19.Статута Савеза Логораша", каже се у саопштењу и додаје:

- Скупштина Савеза логораша и овај пут није донијела одлуку о одржавању избора у складу са чланом 24.Статута Савеза Логораша који одређује да „ датум изборне сједнице Скупштина заказује не раније од три мјесеца од припремне сједнице Склупштине“, а  број делегата Скупштине Савеза није у складу са чланом 19.Статута Савеза Логораша који предвиђа да „Удружења која имају до 200 чланова дају једног делегата а удружења која имају преко 200 чланова дају два делегата“.

Према Статуту ниједно удружење Савеза не може имати више од два делегата у Скупштини а на овим изборима Бања Лука је имала осам делегата, Требиње,Братунац и Угљевик по пет делегата а Сарајево које нема регистровано удружење у суду, је имало четири делегата.То значи да су од укупно 14 удружења чланица Савеза Логораша,наведена пет удружења имала 27  од укупно 50 делегата Скупштине а остала 9 удружења  имала укупно 23 делегата.

За предсједника Скупштине Савеза изабрано је лице из Источног Сарајева,удружење које није регистровано у суду.

Из претходно наведених разлога, делегати наших седам удружења је  напустило  Скупштину, јер нисмо хтјели учествовати у нечасним радњама и незаконитом гласању, те због повреде Статута сматрамо да је на сцени био изборни инжињеринг и нелегалан избор Анђелка Носовића за предсједника Савеза логораша РС, као и избор осталих органа Савеза", каже се у саопштењу логораша из Модриће, Шамца, Брода, Дервенте, Вишеграда, Добоја и Лакташа.

Због свега наведеног, како стоји у саопштењу, покренуће тужбу како би заштитили интересе Савеза логораша РС и свих његових часних чланова.

(БН)                                                                       

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

модрицанин

07.10.2019 14:18

Гдје год су паре, ту је и лоповлук. Логораси, Ловци, Риболовци, Фудбалери, Одбојкаси, Сумари ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2019 17:03

то су само мрвице испод стола које су остале иза гозбе. Али људи немају достојанство, туци це се и за те мрвице.

Name

Блек стена

07.10.2019 14:26

Ако је ово тацно а вјерујем да јесте,са оволиким бројем делегата из неких удрузења,па цему онда и савез,ако це се овако накарадно и бирати а самим тим и руководити њиме

ОДГОВОРИТЕ
Name

wдс

07.10.2019 14:57

како мозе неко ко је био у муслиманској војсци, као та индивидуа Дукиц, представљати српско удрузење

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

07.10.2019 18:33

Немој тако.Он није био припадник Армије БиХ,био је комадир вода Цивилне заштите,ниј еишао на линију фронта,одређивао је ко ће копати ровове,имао је приступ хуманитарној помоћи бољи него пропадници Армије а жена му је радила као медицинска сестра у ратној болници.Кад све сабереш и одузмеш,боље се хранио него 99% припадника Првог корпуса Армије БиХ.

Name

Храсница

07.10.2019 21:02

Ако ћемо право, то је лажни логораш. Јесте био затворен, али у затвору, по правоснажној пресуди суда. Издржавао казну затвора по пресуди суда. А то се не пика као логор.

Name

За Сарајлија

08.10.2019 07:58

На основу чега се овај Дукић, а читајући ваше наводе, третира логорашем? Он евидентно није био логораш, а да има имало образа и личне части, не би се борио да буде на челу ових напаћених људи, изузев личног материјалног интереса. Друга ствар је, што мути воду и ствара раздор, својим гурањем, или је погуран за све наведено?

Name

Скептик

07.10.2019 16:12

Али која је уопште сврха постојања удружења логораша 25 година од завршетка рата? И удружења бораца? Не само у РС већ и у Федерацији БиХ, али и Хрватској и Србији. Зар неко ко се родио послије рата на нашим просторима има мање права од логораша, бојовника и бораца? И до када ће то стање потрајати? Док последњи логораш, бојовник или борац не умру? Или док последњи становник,рођен послије рата, не напусти ове смрдљиве просторе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чињеница

08.10.2019 08:10

Мислим да је логична сврха ових удружења, да постоје у смислу помоћи људима који не успијевају, ни послије 25 година, да добију било каква права оштећених у рату, као и евидентних жртава рата. Ово су оскрнавили разни лажни борци, лажни логораши, лажне патриоте, прифитери, дезертери и лоши људи, остварујући незаслужене бенефиције за себе, гурајући праве страдалнике рата на маргине дотојанства и елементарне егзистенције. Ова удружења требају имати своје мјесто у друштву, али да не угрожавају никога, поготово не живот који тече даље, послијеератну омладину, ..., они не требају бити разлог одласка младих и свих незадовољних. Наведено стање је одраз система, друштвене климе, лоших системских рјешења, по свим основама, поготово непостојања јединствених правних норми за рјешавање оваквих питања.

Name

Дарwилл

07.10.2019 16:30

Изборе је "провео" министар Милуновић и изабрао је тог' Носовића који је у Социјалистичкој партији. Они хоће свагдје "свог' човјека", па и оног' који WЦ наплаћује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логорас

07.10.2019 18:57

Ово је прилика да подрзимо ова удрузенња која су напустила скупстину и која су одлуцила да се боре за логораде и да спријеце наметање партијских људи. То цемо урадити и ми из херцеговине доста нам је самовоље Вукана и Бојовица.

Name

ЗВОРНИК

07.10.2019 16:38

Па код нас све може, све је изполитизовано још пре тринаест година.На челу Славуј и Дукић.И све то добро наплатили на разне начине, ла то је опште познато целој републици.А главна подршка и прва је удружење регије Бирач.Слепо слушали Славуја И Дукића као и данас а вероватно не ђаба односно врло добро ми познато.У овоме удруźењу увек исти у председништву, и само климају главом ка савезу, а резултати рада за добробит логораша нула.Уз себе удружењерегије Бирач вара и логораше из Власенице и Рогатице.Имају двоицу послушника климоглаваца.Из Зворника никада ни један делегат према савезу бое се издаје према власти, јер су они војска за гласање за СНСДе.Е због тога ми напаћени нисмо остварили ама никаква права.Е зато ће ми се ми из Зворника сами организовати и одвоити од вас корумпирани за ваше личне интересе.А сви знамо ко је Славуј и Дукић и како су све фино и добро уновчили.Кажи Винко зашто и због чега толика подршка радном воду Дукића и ла6ову Славују.Не вјерује да је онако на љепоту.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напацени логорас

08.10.2019 04:36

Ово нема нигдје ста раде, Дукиц Носовиц, стимају изборе, Носовиц је обецао Дукицу нецу те процесуирати помози да побиједим, ради се о парама да поново дијеле, брука и срамота за логорасе који су просли голготу.

Name

Ре Зворник

08.10.2019 07:19

Организујте логорасе у Зворнику, подрзите ових 7 удрузења која се боре за права логораса, а не лицне интересе Дукица И Носовица. То исто цемо урадити И ми логораси из Српског Сарајева ступит цемо у контакт са овим удрузењима дати им подрсу, смијенит цемо Слободана Мркајица који је подрзао Носовица УДБАСА(намјестеног логораса) или цемо регистровати ново удрузење. Једноставно морамо подрзати логорасе, а не политицке намјестенике.

Name

ЗВОРНИК

08.10.2019 14:17

Ре Зворник буди спокојан, сами ће мо се организовати а врата ће бити отворена за све искрене и не политичке послушнике.А чудо ће вас снаћи када вам јавно објавим колики је буџет савеза био од стране републике, само незнам како су оправдали сретства када је рад савеза нула. А нису морали ни правдати само је требало да слушају власт и раде у њиховом интересу.До скорог виђења.Поззд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинко

08.10.2019 19:50

Све док је тренутно вазеци изборни закон у републици српској на снази који омогуцава изборне нерегуларности самих избора,а потом подмицивање изабраних да мимо воље њихових гласаца мијењају странке и наплЦају своје мандате и сто је најгоре праве односно креирају образце изборних правила и понасања на низим изборним нивоима ове друствене заједнице,а сто су избори у васој организацији оригиналан примјер.

ОДГОВОРИТЕ