БиХ предњачи по шверцу цигарета и дувана

Око 600. 000 људи у земљама бивше Југославије купује дуванске производе на црном тржишту, а по шверцу цигарета и дувана БиХ предњачи у региону, показује недавно објављено истраживање Економског института у Загребу.

Република Српска 07.10.2019 | 07:45
БиХ предњачи по шверцу цигарета и дувана
Истраживање, које је обухватило 21.000 испитаника, показује да је прометом дувана на црном тржишту у земљама региона нанесена штета пореским приходима од око 306.7 милиона евра. Истовремено, кријумчари и илегални продавци дувана остваре профит од око 200 милиона евра годишње у Словенији, Хрватској, БиХ, Србији, Косову, Црној Гори и Сјеверној Македонији.

Куповина дувана на црном тржишту највећа је у БиХ.

-У протеклих десет година порески губици највише се осјете у БиХ и Црној Гори. Сваки други пушач у БиХ каже да купује цигарете на црном тржишту због нижих цијена. Двије трећине испитаних наводе да би услед повећања животног стандарда престали са илегалном куповином цигарета – истиче се у истраживању.

Због тога БиХ је у посљедњих 10 година претрпјела губитак пореских прихода у висини од девет одсто БДП-а, Црна Гора од шест процената, а Србија и Хрватска од по два одсто БДП-а. 

У извјештају за Босну и Херцеговину наводи се да је главни канал сивог тржишта на којем пушачи већином купују незаконите дуванске производе улични препродавачи, који продају 67 одсто шверцованих цигарета и дувана. Куповина на сивом тржишту повезана је с конкурентношћу цијена дуванских производа, који су иначе доступни у нормалним продавницама. Двије трећине пушача у Босни и Херцеговини пребацило се на куповину дуванских производа на црно, јер су цигарете поскупеле.

Укупно 97 посто пушача у БиХ  је као главни разлог зашто су почели куповати на сивом тржишту боља цијена дуванских производа.

Око 66 посто грађана у Босни и Херцеговини слаже се да тиме узрокују значајну штету  буџету, а сваки други испитаник препознаје да постоји веза између црног тржишта дувана и других облика криминала.

Најпопуларнији дувански производ у Босни и Херцеговини, према истраживању, су фабрички произведене цигарете. Међутим, скоро сваки пети пушач користи резани дуван за мотање и пуњење властитих домаћих цигарета.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ре

07.10.2019 05:51

Хахаха јесу се узбудили,ММФ неда кредите а народ се исељава трубухом за крухом у Њемацку све је мање прара па сад рацунају где могу јос извуци који динар сверцери цигарама молери керамицари и водоинсталатер сад су на удару мафије

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

07.10.2019 06:36

На сред улице цовјек сједи И продаје цигарете без маркице. Па сами закљуците ко стоји иза тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипи

07.10.2019 11:16

Главни кривци су криминал ци и рекетаси који не раде ниста на спрецавању кријумцарења а плацени су зато.Од доласка Ђакуле за директора УИО десет пута је порасла продаја.цигарета без маркица.Сто је најтрагицније и оне цигарете које заплијени полиција послије се продају на црном трзисту или се праве фингиране пљацке од уполослених у УИО и послије се дјеле новци,а ту има доста и високорангираних.Дрзава пуна нелегалних цигарета и када сте видјели да су из УИО заплијенили несто.Да ли је икада итко одговарао а имају и снимци о крадји из цар.складиста посто се све то из врха затаскава.

Name

Сер од Добоја

07.10.2019 07:25

Никакво чудо, само тоталне будале могу поскупити цигарете до ове мјере, па нисмо ми Шведска, то је ван сваке памети, али нека, мање пара за ухљебе и бахаћење политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

07.10.2019 09:46

Па ко зарадјује од црног трзиста вец ти политицари који организују тај сверц. Не би ме цудило кад би организовали наградну игру, десет кутија цигарета без маркице, стан у БЛ

Name

БОБА

07.10.2019 11:20

НИЈЕ МОГУЋЕ..СТВАРНО СТЕ ОТКРИЛИ ОНО ШТО ЗНАЈУ И ПТИЦЕ НА ГРАНИ. ДРЖАВА ЈЕ САТКАНА ОД НАКУПАЦА ОДНОСНО ПРЕПРОДАВАЦА И ШВЕРЦА.ПОЛА ИХ ИМАЈУ МАЛЕ ПЛАТЕ, ПОЛА НЕ РАДИ А ЖИВИ СЕ КАО У ШВИЦАРСКОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

07.10.2019 13:40

Бар пола од тога заврши у Словенији, Аустрији, Њемачкој. Знам неколико људи који сваки викенд долазе, сакривају у ауто и по 20 штека цигара и за 7 дана опет. Боље им је то, него да тамо раде за некакву фиксну плату.

ОДГОВОРИТЕ